Sănătate
Peste 1200 de clujeni defavorizați, din opt comune din județul Cluj, au fost testați pentru depistarea tuberculozei (TBC). Din fericire, numărul cazurilor depistate a fost foarte mic.
Clujenii din comunități defavorizate au primit ajutor / Foto: Consiliul Județean Cluj
Consiliul Județean (CJ) Cluj a anunțat rezultatele campaniei pentru depistarea tuberculozei – TBC, derulate la nivelul județului Cluj. Campania a vizat peste 1200 de persoane din opt comune clujene în care există comunități defavorizate. Proiectul, intitulat , „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, a fost realizare cu finanțare europeană. În prima parte a acestui an, caravana mobilă dotată cu aparatură modernă de radiologie s-a deplasat în opt comune clujene în care există comunități defavorizate, respectiv Iara, Florești, Gilău, Aghireșu, Baciu, Cojocna, Apahida și Buza.
Caravana mobilă care a ajuns la clujenii din mediile defavorizate pentru a-i testa de TBC / Foto: Consiliul Județean ClujÎn urma acestuia, aproape 200 de persoane au primit trimiteri la spital pentru afecțiuni similare sau suspiciuni, iar două persoane au fost depistate cu TBC. „La nivelului județului inițiativa a constituit un succes, în urma activităților de screening la care au participat 1209 persoane fiind depistate două cazuri, iar alte 194 au avut trimiteri pentru patologii conexe suspectate de serviciile caravanei”, transmite CJ Cluj.
Tratament personalizat pentru pacient„Chiar dacă numărul de cazuri de TBC depistate a fost, din fericire, unul redus, beneficiile acestei campanii de testare în comunitățile rurale ale Clujului sunt numeroase. Asta întrucât, în medie, una din șase persoane testate a ridicat suspiciunea unor probleme de sănătate. Acesta e, de altfel, motivul pentru care am implicat funcționarii noștri, inclusiv în teren, pentru sprijinirea campaniei, deoarece dorim să asigurăm și cetățenilor cu venituri mai reduse șansa de a își verifica starea de sănătate. În fond, a preveni e mult mai ușor și mai ieftin decât a vindeca o boală”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.CITEȘTE ȘI:
Cazuri de TBC, în scădere. Oamenilor le e frică să meargă la medic. Voiculescu: „Lupta cu tuberculoza e o prioritate!” În vederea îndeplinirii în mod complet a obiectivelor programului, pe lângă stabilirea diagnosticului, specialiștii urmăresc întocmirea unui plan de tratament personalizat și monitorizarea constantă a progresului persoanei, inclusiv după finalizarea tratamentului.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link