Politică
În urma unei serii de dezbateri conduse de cetățeni, care au avut loc pe parcursul unui an, Consiliul a acționat pe baza recomandărilor și propunerilor cetățenilor pentru a contribui la conturarea viitorului Europei.
Conferința privind viitorul Europei: majoritatea propunerilor au fost puse în aplicare
Conferința privind viitorul Europei a constat într-o serie de dezbateri și discuții avute de cetățeni în perioada aprilie 2021-mai 2022, care le-au permis tuturor europenilor să își împărtășească ideile și să contribuie la clădirea viitorului nostru comun. Majoritatea propunerilor conferinței au fost puse în aplicare. La 7 decembrie 2023, serviciile Consiliului au actualizat evaluarea tehnică a raportului final al conferinței. Evaluarea este singurul document care oferă feedback detaliat cu privire la fiecare dintre propunerile și măsurile din raport. Aceasta arată că majoritatea covârșitoare a propunerilor și măsurilor au fost deja sau sunt în curs de punere în aplicare.Daniel Buda: „Viitorul Europei nu este doar un proiect politic sau economic”Daniel Buda, europarlamentar PNL/PPE: „Astăzi ne aflăm într-un moment de cotitură în istoria noastră comună. Uniunea Europeană, o uniune de state, popoare și culturi diverse, este mai mult decât un set de acorduri și tratate. Este o viziune comună pentru un viitor mai bun. În cadrul conferinței, voi, cetățenii Europei, ați exprimat dorința unei Europe mai puternice, mai unite și mai rezistente. Ați cerut o Europă care să facă față provocărilor actuale și să fie pregătită pentru cele viitoare. În fața provocărilor, cum ar fi atacul Rusiei împotriva Ucrainei și necesitatea independenței energetice, trebuie să fim uniți și să acționăm decisiv. Este momentul să folosim de propunerile conferinței pentru a aduce schimbări concrete și a asigura un viitor prosper și pașnic pentru toți cetățenii europeni.În încheiere, vreau să spun că viitorul Europei nu este doar un proiect politic sau economic. Este un proiect al inimilor și al minților noastre, un angajament față de valorile comune și o promisiune de a construi o Europă mai puternică și mai unită pentru generațiile viitoare”.
Conferința privind viitorul Europei, un exercițiu democratic paneuropean majorConferința a fost primul eveniment de acest tip: un exercițiu democratic paneuropean major, cu dezbateri conduse de cetățeni care să le permită participanților din întreaga Europă să își împărtășească ideile și să contribuie la modelarea viitorului nostru comun. Acest lucru s-a realizat prin intermediul unei platforme digitale multilingve inovatoare în cadrul căreia orice cetățean european putea face schimb de idei, atât la nivel național, cât și la nivel de grup de dezbatere al cetățenilor europeni.Lucrările Conferinței privind viitorul Europei (CoFE) s-au încheiat în mai 2022, odată cu prezentarea celor 49 de propuneri instituțiilor europene. Acestea au fost publicate acum un an, în comunicarea „Transpunerea viziunii în acțiuni concrete”: Patru din cele cinci inițiative noi anunțate în programul de lucru al Comisiei pentru 2023 fac parte din acțiunile întreprinse de Comisie ca urmare a conferinței. Aceste propuneri acoperă nouă subiecte: schimbările climatice și mediul; sănătatea; o economie mai puternică, justiție socială și locuri de muncă; UE în lume; valori și drepturi, statul de drept, securitate; transformarea digitală; democrația europeană; migrația; educația, cultura și sportul. Ele au inclus obiective generale și peste 300 de măsuri concrete.Serviciile Consiliului au efectuat o evaluare tehnică pentru a oferi feedback detaliat cu privire la propunerile și măsurile din raportul final al conferinței și au constatat că 95% dintre acestea pot fi efectuate în cadrul actual al tratatului. Majoritatea propunerilor și măsurilor au fost deja sau sunt în curs de punere în aplicare.Evaluarea a fost publicată pentru prima dată în iunie 2022 și a fost actualizată în noiembrie 2022 și în decembrie 2023. Aceasta este singura evaluare detaliată și cuprinzătoare care oferă feedback specific cu privire la fiecare dintre cele 326 de măsuri cuprinse în raportul final al conferinței și poate fi consultată aici.www.futureofeurope.eu
CITEȘTE ȘI:
Source link