Actualitate
Consumatorii de droguri, atât în Cluj, cât și în restul țării, sunt trimiși la Psihiatrie, deși „nu acolo le e locul”, spune Emil Boc. Primăria vrea să construiască un centru pentru prevenirea și tratarea adicțiilor.
Persoanele care au probleme cu drogurile, trimise la Psihiatrie / Foto: screenshot – Google Maps
Un centru specializat pentru prevenția, dar și tratarea victimelor consumului de etnobotanice și a substanțelor psihoactive va fi realizat în Cluj, în următorii ani. Proiectul a fost aprobat de Primărie la începutul anului și inclus în proiectul de buget. Centrul ar putea fi realizat într-un termen de aproximativ patru ani, transmiteau autorităților locale la momentul respectiv. În prezent, în spațiul public există numeroase discuții legate de problema drogurilor, care a devenit din ce în ce mai serioasă în România, de care nici Clujul nu a scăpat. Primarul Emil Boc a evidențiat că persoanele care au probleme privind consumul de droguri sunt duse la spitalele de psihiatrie, deși nu acolo ar trebui să ajungă, ci într-un centru specializat.
CITEȘTE ȘI:
Elevii clujeni și drogurile. În curtea școlii „se întâmplă foarte multe lucruri grave”. Boc: „Vrem să montăm camere video”
Clujul, „capitala drogurilor”. Horia Nasra: „Dacă sunt mai importante artificiile decât o campanie de prevenție, avem o problemă”
Edilul a reamintit că la Cluj există un proiect de construire a unui astfel de centru:„Problema aceasta nu este o problemă care poate să fie rezolvată de o singură entitate. Aici am lucrat la un plan pe care-l discut acum cu autoriățile competente. La Cluj stăm un pic mai bine decât în restul țării în stăpânirea acestui fenomen, dar încă suntem departe de a avea ceea ce ne dorim și la Cluj. În primul rând, Primăria construiește acum acest centru de prevenire și tratare a adicțiilor, cu alte cuvinte inclusiv a celor care au consumat droguri. Considerăm că primul pas, și cel mai important, este să prevenim. Este fundamental. (…) Această prevenție trebuie făcută cu o consultare psihologică, cu experți în specialitate și nu doar cu niște pliante pe care le duci, le împrăștii și pe care nu le citește nimeni. Nu așa se face prevenție împotriva drogurilor, cu trei pliante. Sunt importante și ele, dar e important să faci o prevenție pornind de la componenta psihologică, de a discuta, de a explicat, de a fi prezenți în comunitate și de a se ocupa de această temă. Aici, Primăria… suntem primii din țară care facem așa ceva pentru că astăzi avem o problemă mare. Cei care consumă droguri sunt duși la Psihiatrie. Acolo nu este soluția de tratare pentru cei care au probleme cu droguri, acolo e pentru alte probleme. Și nu este soluția pentru a-i reintegra în societate, trimițându-i la Psihiatrie, dar îi ducem acolo pentru că nu avem alt cadru. Este admirabil la doamnele acestea de la Psihiatrie că fac tot ce le stă în putință, dar nu acolo este locul lor (consumatorilor – n.red). Locul lor este în centre dedicate pentru asemenea lucruri, pentru a fi integrați în societate rapid și să nu se agraveze problema pe care o au. De aceea facem acest centru de prevenire și de tratare a adicțiilor”, a declarat Emil Boc în cadrul unei emisiuni radio. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link