Connect with us

Sport

Cum vrea CJ Cluj să transforme gunoaiele în energie electrică, după care în bani? Alin Tișe: „Nu va exista poluare, nici mirosuri”

Stefan Petre

Published

on

Consiliul Județean Cluj vrea să facă bani din deșeuri, la CMID / Foto: Consiliul Județean Cluj

Actualitate

CJ Cluj intenționează să cumpere o instalație care va dezintegra deșeurile rămase în urma sortării și a tratării mecanice. Procesul va transforma gunoaiele în energie electrică și va aduce bani în plus la bugetul județului.

Consiliul Județean Cluj vrea să facă bani din deșeuri, la CMID / Foto: Consiliul Județean Cluj

  Consiliul Județean Cluj vrea să achiziționeze o instalație modernă care să permită rezolvarea definitivă a problemei gestionării deșeurilor municipale și transformarea acestora într-o resursă de energie electrică.  Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Cluj din 28 septembrie se va regăsi un proiect de hotărâre privind aprobarea achiziționării acestei instalații de tratare prin dezintegrare moleculară.CITEȘTE ȘI:
Gunoaiele Clujului, sursă de ENERGIE? Strategia Consiliului Județean de a face bani din deșeuri
  „Noi am început practic realizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) acum câțiva ani ca fiind o primă etapă în a rezolva problemele cu deșeurile din județul nostru. Acest centru a fost finalizat și el, într-adevăr, procesează gunoaiele de la faza brută adusă de la colectare din județ, până la faza de preselectare și aruncarea ultimei fracții în celulele pe care noi le-am construit. Aceasta este etapa 1. Etapa 2 prevede o valorificare a ultimei fracții de gunoi, prin diverse forme de procesare. Am hotărât să se proceseze și această ultimă fracție de gunoi (ceea ce rămâne), pentru a produce chiar bani din aceasta. Am hotărât achiziționarea unei instalații moderne care rezolvă definitiv problema gestionării deșeurilor municipale și transformarea acestora într-o resursă de energie verde”, a declarat șeful CJ Cluj, Alin Tișe, la o emisiune radio.Deșeurile, transformate în energie electricăInstalația este una modulară, care va permite tratarea prin dezintegrare a deșeurilor rămase în urma sortării și a tratării mecanice.  Acestea vor fi mărunțite și dezintegrate în instalația respectivă, ceea ce va duce la producerea de gaz (syngaz), care va fi transformat în energie electrică. Energia va fi livrată în sistemul energetic național, ducând și la constituirea de venituri suplimentare pentru Consiliul Județean. CITEȘTE ȘI:
România, printre statele europene care riscă să nu-și îndeplinească obiectivele privind gestionarea deșeurilor  Alin Tișe a explicat exact ce se va întâmpla cu deșeurile și cum vrea CJ Cluj să facă bani din acest proces:„Adică nu va fi în sistemul de ardere, ci va fi un proces chimic prin care, practic, deșeurile sunt descompuse, mărunțite, dezintegrate în instalația respectivă, după care ele vor fi procesate în niște recipiente speciale. Se va produce gaz, iar gazul în sine produs acolo va fi transformat în energie electrică prin sistemul pe care îl deține această instalație (…) va fi livrat în sistemul energetic național, ducând la constituirea de venituri suplimentare pentru CJ Cluj. Noutatea și oportunitatea constă în posibilitatea de tratare completă prin eliminare, ceea ce va diminua cantitatea de deșeuri reziduale care sunt acum depuse în depozitul existent. Noul sistem, practic, reprezintă o premieră la nivel național pentru că nu se mai aruncă nimic din acest sistem pe care noi îl colectăm de la populație”, a explicat Alin TIșe. Această instalație va fi amplasată pe un teren în interiorul CMID-ului, de cca. 1000 mp. „Instalația pentru producerea energiei va fi instalată în apropierea unui post de tranformare de energie ca să putem realmente să urcăm curentul produs în sistemul național de rețea electrică”, a mai spus Alin Tișe. Capacitate de 25 de tone/anCapacitatea de tratarea a deșeurilor a acestei instalații va fi de aproximativ 25 de tone pe an, spune Tișe: „Adică enorm. Iar energia electrică produsă, sunt calcule care ne spun că vom putea face câteva mii de MW pe oră, ceea ce sper să ducă la mulți bani în bugetul județului”.De asemenea, potrivit șefului CJ Cluj, instalația este prietenoasă cu mediul: „Procesul acesta de dezintegrare a gunoiului se desfășoară în sistem sistem închis de pompe de vid, astfel că nu generează emisii în atmosferă. Deci nu va exista poluare, nu vor exista mirosuri sau alte chestiuni.”CITEȘTE ȘI:
Autorități: Mirosul greu din oraș nu este „de natură să afecteze sănătatea publică”. Clujul va dispune de un laborator mobil propriu, pentru monitorizarea calității aerului
 Totodată, Tișe a evidențiat faptul că pe viitor, dacă se va dori la nivelul municipiului, se va putea obține și energie termică prin acest proces:  „Prin acest proces se poate obține energie electrică, dar dacă se va dori în perspectivă, prin acest proces se poate obține și energie termică. S-ar putea folosi energia termică și la încălzirea unor spații.”Șeful CJ Cluj a precizat că instituția intenționează să cumpere instalația pe un buget multianual: „Vom face o procedură de achiziție și vom vedea de unde ni se oferă oportunitatea de a o cumpăra. Intenționăm să o cumpărăm pe un buget multianual, direct să o achiziționăm de pe piață, și să fie montată într-un timp record. Sper eu ca anul viitor să o avem deja montată, în primăvară, și din acel moment să putem procesa toate gunoaiele.”Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite