Administrație
La sfârșitul lunii august, în toate cartierele Clujului s-a simțit un miros insuportabil. La o săptămână distanță, autoritățile încă n-au habar de unde a pornit mirosul și demontează teoriile existente.
Prefectura Cluj nu știe de la ce a venit mirosul insuportabil din Cluj / Foto 1: Prefectura Cluj – Foto 2: monitorulcj.ro
În urmă cu o săptămână, clujenii din toate cartierele au semnalat că „în Cluj pute”. Zeci de oameni au trimis sesizări autorităților privind mirosul greu de suportat din oraș.
Autoritățile au început atunci să investigheze situația pentru a afla de unde pornește mirosul insuportabil din oraș. Chiar marți, 29 august, reprezentanții Gărzii de Mediu Cluj au efectuat o serie de controale în teren. Potrivit acestora, căldura nu a făcut decât să amplifice mirosul greu de suportat în tot orașul, dar și în zona metropolitană și au existat două situații care au determinat, de fapt, degajarea mirosului neplăcut:- Efectuarea operațiunilor de nivelare a deșeurilor din cadrul depozitului ecologic Cluj;
– Acumularea de stocuri de deșeuri reziduale care urmează a fi tratate în cadrul instalației de tratare mecano-biologică (TMB) din cadrul CMID Cluj.
CITEȘTE ȘI:
Orașul PUTE. Ce zice Boc? „Cel mai probabil, cauza mirosului e nerespectarea procedurilor de la Centrul de Deșeuri”
Duhoarea din Cluj, amplificată de caniculă. Ce probleme au găsit autoritățile la centrul de deșeuri? Supercom: „Mirosul nu vine de la CMID. Activitatea se desfășoară în parametri normali.” Cu toate acestea, reprezentații Supercom, operatorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, suțin că mirosul nu provine de la CMID și că activitatea s-ar desfășura în „parametri normali”.
În timp ce autoritățile căutau sursa mirosurilor la Centrul de Deșeuri, iar firma Supercom respingea acuzațiile că orașul „pute” din cauza gunoaielor, o nouă speculație a prins contur: mirosul pestilențial ar veni de la Aiton, comună situată în linie dreaptă la mai puțin de 10 de kilometri de Cluj-Napoca, mai exact de la o fermă de pui. După o săptămână, nimeni nu știe de la ce vine mirosul urâtLa o săptămână după ce mirosul neplăcut a apărut în Cluj și de la analiza Gărzii de Mediu, Prefectura Cluj a organizat o ședință de lucru, în urma căreia a anunțat că mirosul nu vine nici de la CMID, dar nici de la ferma din Aiton. Așadar, în continuare nimeni nu are habar de unde a venit duhoarea care ne-a întors tuturor stomacul pe dos.
Prefectura Cluj a transmis și că, în continuare, se caută sursa mirosului prin diverse modalități, deși mirosul nu se mai simte în prezent în Cluj. Redăm mai jos informarea Prefecturii Cluj:„Urmare a situației privind mirosurile apărute în ultima perioadă, atât în municipiul Cluj-Napoca, cât și în împrejurimi, prefectul județului Cluj, doamna Irina Munteanu a convocat în cursul zilei de ieri, 4 septembrie, o ședință de lucru cu reprezentanții tuturor autorităților care au competențe în domeniu, urmare a verificărilor din teren. În baza sesizărilor privind mirosurile, primite începând din 25-26 august, de la locuitorii cartierelor Mărăști, Dezmir, Gheorghieni și Someșeni, au avut loc în repetate rânduri controale de specialitate. Agenția de Protecția Mediului Cluj, alături de Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean, cu Direcția de Sănătate Publică a județului, cu reprezentanții Consiliului Județean și împreună cu cei ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) au inspectat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), nedepistându-se depășiri ale nivelului maxim admis de hidrogen sulfurat (H2S).CITEȘTE ȘI:
Reprezentanți Supercom: „Sursa mirosurilor din Cluj nu vine de la Centrul de Deșeuri. Toate măsurătorile sunt sub limitele normale de emisii”
Emil Boc, judecată la rece despre mirosul urât din oraș: „Eu cred că de la CMID a venit. Am luat capace fără să am nicio vină” Ulterior împrăștierii, în perioada 28-29 august, cu îngrășământ de la o fermă de pui pe o serie de terenuri de pe raza comunei Aiton, instituțiile cu atribuții în domeniu, în baza sesizărilor primite, au demarat şi în această zonă verificări în teren. De asemenea, s-a organizat o celulă de criză care să analizeze cele 2 situații în regim de urgență. În urma verificărilor efectuate sâmbătă, 2 septembrie, la CMID nu s-au constatat depășiri ale nivelului admis de hidrogen sulfurat (H2S). În ceea ce privește administratorul fermei de pui care a depozitat și împrăștiat îngrășământul natural pe terenuri, conform avizelor şi contractelor în desfășurare și care le-a îngropat prin ararea terenurilor după împrăștiere, acesta a pus la dispoziția autorităților documentațiile proceselor tehnologice și a cooperat în efectuarea de măsurători. În cadrul analizelor de aer efectuate de către Agenția de Protecția Mediului, nu s-au constat nici în acest caz niveluri ridicate, peste limitele admise de hidrogen sulfurat.CITEȘTE ȘI:
Alin Tișe, despre mirosurile din Aiton: „Stopați aruncatul de găinaț pe terenurile agricole”
De ce pute Clujul? Cum arată „muntele” de găinaț de la Aiton. De aici să vină mirosurile? În cursul dimineții zilei de 3 septembrie, Oficiul pentru Studii Pedologice și Agrochimice Cluj a efectuat prelevări pentru analize de la adâncimi diferite ale solului, urmând ca în câteva zile să fie finalizat buletinul de analiză. Sunt cooptate pentru contraexpertiză atât Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean, cât și Direcția pentru Agricultură a județului, la fel şi Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj pentru analizarea mostrelor de îngrășământ natural, în vederea stabilirii respectării procedurii de biosterilizare a dejecțiilor în prealabil de a fi împrăștiate. Totodată autoritățile au făcut solicitări către Centrul Meteorologic Transilvania Nord în vederea analizării traseelor curenților de aer pentru depistarea surselor de mirosuri.În completarea procedurilor de analiză desfășurate, Agenția de Protecția Mediului județeană a amplasat în cursul zilei de ieri o pompă de analize de aer pentru 24 de ore, în proximitatea terenului fertilizat cu îngrășământ provenit de la ferma de pui. De asemenea a solicitat în regim de urgență, deplasarea unui autolaborator al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, fiind așteptat începând din cursul zilei de astăzi, în vederea analizării în mod extins a calității aerului din ambele zone potențial degajatoare de mirosuri. Situația este monitorizată îndeaproape de către autoritățile de profil pentru identificarea cauzelor surselor de mirosuri, care au generat disconfortul olfactiv al comunităților din proximitate şi pentru stabilirea măsurilor care se impun urmare a rezultatelor cumulate ale tuturor testărilor”, a transmis Prefectura Cluj.
CITEȘTE ȘI:
Source link