Politică
Primarul Emil Boc a primit luni vizita ambasadoarei Austriei, Adelheid Folie. În cadrul discuției, edilul a abordat subiectul primirii României în spațiul Schengen.
Emil Boc face lobby pentru primirea României în Schengen. FOTO: Facebook/ Emil Boc
Ambasadoarea Austriei, Adelheid Folie, a vizitat luni Primăria Cluj-Napoca, unde a fost primită de primarul Emil Boc. Pe agenda s-au numărat subiecte economice, culturale și diplomatice, dar și aderarea României la spațiul Schengen, arată edilul clujean. „Vizita E.S Adelheid Folie, ambasadoarea Austriei, la Primăria Cluj-Napoca. Am primit ieri (luni – n.red.), la primărie, vizita E.S Adelheid Folie, dna ambasador a Austriei în România, aflată la prima vizită oficială în municipiul nostru. Vizita a fost una de curtoazie, iar discuțiile s-au axat pe subiecte economice, culturale și relația de colaborare dintre municipiul nostru și Austria. În cadrul discuțiilor, am abordat tema susținerii României pentru intrarea în spațiul Schengen. De asemenea, am discutat cu E.S despre biblioteca Austria „Bernhard Stillfried”, de la Universitatea Babeș Bolyai, care aniversează 20 de ani”, a transmis primarul Emil Boc.
Amintim că România și Bulgaria au ratat, în decembrie 2022, aderarea la spațiul Schengen. Austria a fost singura ţară din UE care s-a opus constant intrării României în spaţiul Schengen, în Consiliul JAI din 8 decembrie 2022, când chestiunea a fost discutată de miniștrii de interne ai Uniunii Europene. În cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată de Olanda.În discursul său anual privind starea Uniunii Europene, rostit la începutul lunii septembrie în plenul Parlamentului European la Strasbourg, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen „fără nicio întârziere”. Anterior în acest an, Olanda a început să dea semnale diplomatice că ar putea renunţa la veto-ul contra Bulgariei, ceea ce ar lăsa Austria izolată în UE pe acest subiect. Unul dintre motive a fost o reformă a justiţiei semnificativă în Bulgaria, iar un altul s-a referit la decizia Comisiei Europene de a pune capăt Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în cele două ţări vecine.Premierul Marcel Ciolacu a declarat de asemenea că Spania, în calitate de preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, susţine aderarea României la spaţiul Schengen şi are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi. Până la încheierea Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, la sfârşitul anului, mai sunt programate două reuniuni ale Consiliului miniştrilor de interne din UE: pe 18 octombrie şi 4 decembrie.Ministrul austriac al afacerilor europene, Karoline Edtstadler, a reiterat recent preocupările Austriei legate de o extindere a spaţiului Schengen, după ce guvernul de la Bucureşti a ameninţat că va da în judecată Viena dacă aceasta nu va renunţa la vetoul său în privinţa aderării României la Schengen.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link