Politică
Edilul Emil Boc și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din Orientul Mijlociu, în urma războiului declanșat de organizația teroristă Hamas în Israel. Primarul Clujului a tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile din spațiul european în urma ascensiunii curentelor de factură extremistă.
Sderot, Israel, după atacul militar declanșat de Hamas în 7 octombrie/Foto: Sky News youtube.com
Războiul din Israel, în urma atacului sângeros declanșat de Hamas, trezește îngrijorare la Bruxelles, dar și în cele mai importante cancelarii europene. Edilul Emil Boc a declarat că Europa trebuie să facă mai mult pentru a preveni violența și a condamnat în termeni duri războiul deschis de palestinienii Hamas. „Cu siguranță, violența naște violență. Știți acel proverb: «Când începi un război, sapă două morminte».Mesajul meu constant, oriunde am fost să vorbesc și am încercat să conving, a fost să prevenim violența, ura și dezbinarea și acele lucruri care duc la o spirală de neoprit a violenței. Pentru că la atacul absolut criminal și violent al Hamas-ului, a urmat un răspuns pe măsură. Acestea nu sunt soluții în umanitate. Repet, haideți să facem tot ce ține de noi, într-un context relativ echilibrat, să evităm acel sens unic de pe care nu se mai poate întoarce. După două războaie mondiale, Europa a înțeles asta, locul confruntării armate nu mai este o soluție.
CITEȘTE ȘI:
Apel la donare de sânge în Cluj pentru victimele din IsraelReferitor la situația din Israel, evident că atacul asupra unor copii, asupra femeilor, a bătrânilor, depășește orice logică, inclusiv a războiului. S-a ajuns la o degradare fără precedent a ceea ce înseamnă logica unui conflict armat. Aceste aspecte trebuie criticate în cei mai duri termeni. Dar, revenind, trebuie să lucrăm la cauze, pentru că adeseori când se ajunge la efecte este prea târziu”, a declarat Emil Boc. „Să nu lăsăm Europa să fie distrusă din interior”După cum arată primarul Clujului, Emil Boc, cauzele situației din Israel țin de situația complicată a Orientului Mijlociu, a unei crize ale cărei ecouri se resimt până în prezent. Mai mult, războiul din Israel, în urma atacului sângeros al grupării teroriste Hamas, readuce un context specific celui de-al Doilea Război Mondial. „Orientul Mijlociu este o zonă de tensiune istorică. Din nefericire, în loc să se diminueze, tensiunile s-au agravat. Cauzele sunt în trecut, efectele le simțim în prezent. Oricâte soluții s-au încercat, inclusiv politice sau militare, acestea n-au dus la pace. Iată, acum se ajunge la niște derapaje armate de nivelul celui de-al Doilea Război Mondial, de ororile de atunci. Ne întoarcem din nou în această zonă”, a avertizat primarul Clujului Emil Boc. Unul dintre cele mai însemnate roluri pentru prevenirea violenței le revine actorilor politici, care trebuie să „nu învrăjbească oamenii”, a mai arătat edilul Boc. De altfel, după cum Europa a reușit să păstreze pacea pe continent vreme de opt decenii, acum Uniunea Europeană este chemată să găsească soluții pentru combaterea violenței și oferirea unor condiții de calitate a vieții pentru cetățenii săi. „O Europă dezbinată poate reprezenta primul pas prin care se poate ajunge la conflicte de altă natură. Atunci când în Europa vor domina curentele extremist-populiste, este și primul pas spre destrămarea ei. Dacă am reușit 80 de ani să clădim o Europă comună, haideți să găsim înțelepciunea și tăria să nu o lăsăm să fie distrusă din interior. Soluția pentru viitor nu este reprezentată de variantele extemist-populiste, ci de variantele raționale”, a explicat Emil Boc, vineri, în cadrul unei intervenții la un post local de radio. Israelul şi Fâşia Gaza au intrat din nou în război, după ce aripa militară a mişcării islamiste palestiniene Hamas a lansat o ofensivă surpriză, lansând mii de rachete şi infiltrând luptători pe teritoriul israelian pe uscat, pe mare şi pe calea aerului. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link