Sănătate
Ministerul Sănătății a declarat epidemie la nivel național, având în vedere că s-au înregistrat aproape 2.000 de cazuri de rujeolă. Reprezentanții din Sănătate pornesc și o campanie de vaccinare a copiilor.
Epidemie de rujeolă în România / Foto: depositphotos.com
Potrivit unui anunț făcut de Ministerul Sănătății (MS) marți noaptea, în România se înregistrează aproape 2.000 de cazuri de rujeolă în rândul copiilor, fapt pentru care a fost declarată o epidemie la nivel național. Astfel, reprezentanții din Sănătate îi îndeamnă pe părinți să-și vaccineze copiii cu vârste între 9 și 11 luni sau pe cei care au rămas nevaccinați.„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.
În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare”, a transmis Ministerul Sănătății. Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.„Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani. Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare”, au adăugat reprezentanții MS.
Clujul, în topul îmbolnăvirilorConform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2023, deci în primele 11 luni din acest an, au fost înregistrate 1.855 de cazuri de rujeolă în România. Deci, acele „aproape 2.000 de cazuri” despre care MS vorbește nu au fost înregistrate doar acum, ci pe parcursul anului.Mai departe, potrivit datelor INSP, vedem că județul Cluj se află în „topul îmbolnăvirilor”, adică printre județele care au înregistrat cele mai multe cazuri de rujeolă în această perioadă. Până la data de 1 decembrie 2023, județul Cluj a înregistrat 194 de cazuri de rujeolă, dintre care doar 6 au fost raportate în săptămâna 24 – 30 noiembrie.O situație mult mai gravă se află în apropierea Clujului, în județul Mureș, care este pe primul loc la numărul ridicat de îmbolnăviri. În Mureș, 628 de copii cu rujeolă au fost raportați în primele 11 luni ale acestui an. Acest număr este, de departe, cel mai mare, având în vedere că pe locul doi se află Brașovul, care a înregistrat 339 de cazuri în acest timp. Situația cazurilor de rujeolă în România, la 1 decembrie 2023 / Sursă: INSPCitiți monitorulcj.ro și pe Google NewsFoto: depositphotos.com
CITEȘTE ȘI:
Source link