Connect with us

Sport

Europarlamentarul Daniel Buda salută inițiativa CE de a face pași concreți pentru rezovarea problemei urșilor

Stefan Petre

Published

on

Europarlamentarul Daniel Buda salută inițiativa CE de a face pași concreți pentru rezovarea problemei urșilor. FOTO: Daniel Buda

Politică

Europarlamentarul Daniel Buda a salutat inițiativa Comisiei Europene de a aborda în mod concret problema urșilor și a altor mari prădători, care au devenit o preocupare crescută în Europa în ultimii ani.

Europarlamentarul Daniel Buda salută inițiativa CE de a face pași concreți pentru rezovarea problemei urșilor. FOTO: Daniel Buda

  Europarlamentarul Daniel Buda susține inițiativa Comisiei Europene prin care vizează rezolvarea problemei urșilor și a altor mari prădători.  Acest lucru vine în urma creșterii semnificative a populațiilor de lupi și urși în Europa continentală, cu efecte semnificative asupra comunităților locale și a agriculturii. Unul dintre aspectele cheie ale situației actuale este creșterea numărului de carnivore mari în Europa continentală. În acest sens, lupii au înregistrat o creștere semnificativă, de la 12.000 de exemplare raportate în 2012, la 19.000 în 2022, însoțită de o extindere a teritoriului lor cu 25%. În România, numărul de urși se ridică la aproximativ 8.000 de indivizi, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din populația de urși la nivelul Uniunii Europene, în timp ce populația de lupi a depășit 3.000 de exemplare în țară.„Am fost responsabil pe rezoluția inițiată de PPE în Parlamentul European privind protecția creșterii animalelor și a marilor carnivore în Europa, rezoluție care a fost susținută și votată favorabil de colegii din Parlamentul European în noiembrie 2022. În ultimii ani, numărul de carnivore mari din Europa continentală a crescut, cel mai notabil pentru lupi, de la 12.000 exemplare raportate în 2012, la 19.000 în 2022 și la o expansiune de 25% a teritoriului. În România, numărul de urși este de aproximativ 8.000 indivizi, care reprezintă în jur de jumătate din populația la nivel UE, iar lupii de pe teritoriul țării au depăsit 3000 exemplare. La nivel UE, marile carnivore se află sub protecția strictă a speciilor de animale în conformitate cu Directiva Habitate.În multe părți ale UE, extinderea ariei de răspândire sau recolonizarea de noi teritorii de către anumiți prădători mari, în special lupii și urșii, declanșează conflicte cu activitățile umane, mai ales cu agricultorii. Pășunatul extensiv al oilor și bovinelor este afectat de prădători, ceea ce duce la costuri semnificative cauzate de distrugerea efectivelor”, a transmis Daniel Buda.
CE, bază de dată privind populația de lupiÎn încercarea de a aborda această problemă complexă, Comisia Europeană a început să colecteze date detaliate cu privire la populațiile de lupi. Aceste date sunt obținute din surse multiple, inclusiv de la grupurile de experți și de la autoritățile naționale, în conformitate cu legislația UE și internațională existentă. Daniel Buda a subliniat că datele existente nu oferă o imagine completă și a făcut un apel către toate comunitățile locale, oamenii de știință și părțile interesate să contribuie la acest demers. „Din aprilie 2023, Comisia a început să colecteze date privind efectivele de lup de la grupurile de experți și de la principalele părți interesate, precum și date raportate de autoritățile naționale în temeiul legislației UE și internaționale existente. Cu toate acestea, datele existente nu oferă o imagine completă, iar toate comunitățile locale, oamenii de știință și părțile interesate sunt invitate să prezinte, până la 22 septembrie 2023, date actualizate privind populația de lupi și impactul acestora la adresa de email EC-WOLF-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu. Îndemn toate părțile interesate, fermieri, asociații de fermieri și autorități locale să aducă o contribuie acestui demers și să sublinieze și impactul pe care îl au și alte mari carnivore. Consider că, deși problema acestor prădători mari nu se rezumă doar la lupi, România fiind deosebit de afectată de atacurile de urși, Comisia Europeană face pași relevanți în direcția potrivită”, a mai arătat europarlamentarul Daniel Buda. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite