Connect with us

Sport

Franța vrea să scumpească țigările și să le interzică pe plaje, în parcuri şi în apropierea școlilor. Produsele pentru vaping, interzise la vânzare.

Stefan Petre

Published

on

Persoană care fumează pe o bancă/ Foto: pixabay.com

Externe

Noi creşteri ale preţului ţigărilor şi extinderea „spaţiilor fără fumat” pe plaje, în parcuri şi în proximitatea unităţilor şcolare, în Franța.

Persoană care fumează pe o bancă/ Foto: pixabay.com

  


Noi creşteri ale preţului ţigărilor şi extinderea „spaţiilor fără fumat” pe plaje, în parcuri şi în proximitatea unităţilor şcolare: guvernul francez a prezentat marţi un nou plan de luptă împotriva fumatului pentru „a răspunde provocării unei generaţii eliberate de tutun începând din 2032”, informează AFP, citat de agerpres.ro 


Acest nou program naţional de combatere a fumatului în perioada 2023-2027 se sprijină în principal pe „consolidarea fiscalităţii şi pe interdicţiile legate de tutun”, a precizat ministrul francez al Sănătăţii, Aurelien Rousseau.Obiectivul este, mai ales, acela de a preveni începerea fumatului, în special în rândul celor tineri, şi de a-i ajuta mai bine pe fumători să renunţe la acest viciu.


„Creşterea preţurilor este foarte eficientă, acest aspect face obiectul unui consens ştiinţific la nivel mondial”, a subliniat Aurelien Rousseau.Un pachet de țigări costă în prezent 11 euroNumeroase mărci ating în prezent preţul de 11 euro pentru un pachet cu 20 de ţigări în Franţa. Preţul plafon va fi crescut treptat la 13 euro până la începutul anului 2027, cu o primă etapă de 12 euro în 2025. Spaţiile fără fumat, indicate prin panouri, vor fi generalizate la nivelul tuturor plajelor, parcurilor publice, pădurilor şi în proximitatea unor locuri publice, precum unităţile şcolare, a anunţat Aurelien Rousseau, evocând posibilitatea unor amenzi.


„Spaţiile fără fumat – deja peste 7.200 în peste 73 de departamente – sunt înainte de toate rezultatul unei mişcări impulsionate pe plan local de către comune. Noi fixăm acest principiu, care devine regula în vigoare”, a explicat ministrul francez.Daniel Nizri, preşedintele Ligii împotriva cancerului, a salutat această decizie: „Era urgent să se acţioneze pe scară largă şi să se generalizeze interzicerea fumatului în spaţiile care găzduiesc publicul şi, mai ales, în apropiere de şcoli şi în parcurile frecventate de copii”.



CITEȘTE ȘI:
Utilizarea făinii de insecte în alimentație, aprobată de Camera Deputaților. Produsele cu făină de gândaci, greieri sau lăcuste, etichetate special.În plus, vânzarea de produse de unică folosinţă pentru vaping, populare în rândul tinerilor, va fi interzisă, a anunţat ministrul francez, denunţând o „aberaţie de sănătate publică şi de mediu”.Cu aromele lor copilăreşti, dulci sau fructate, ambalajele viu colorate şi preţul lor scăzut, „puff”-urile se găsesc pe piaţa franceză în aproximativ douăzeci de mărci. Acest aspect reprezintă un motiv de îngrijorare, deoarece ele reprezintă o poartă de acces la fumat pentru adolescenţi. Interdicţia va fi introdusă „datorită unui proiect de lege transpartinic”, ce va fi dezbătut în Adunarea Naţională a Franţei pe 4 decembrie. Interdicţia efectivă este aşteptată cel mai târziu în septembrie 2024, au precizat surse din anturajul ministrului Rousseau. Pentru a-i sprijini pe fumătorii care vor să renunţe la fumat, tratamente de substituţie nicotinică vor putea fi prescrise de farmacişti.După o scădere de o amploare inedită între 2016 şi 2019, fumatul s-a stabilizat în Franţa, însă inegalităţile sunt puternice în rândul fumătorilor în funcţie de mediul lor social. Franţa număra în 2021 peste 12 milioane de fumători zilnici, reprezentând 25% din populaţia de 18-75 de ani. În rândul tinerilor, prevalenţa fumatului zilnic a scăzut semnificativ, de la 25% la 16% între anii 2017 şi 2021. Fumatul rămâne principala cauză de mortalitate ce poate fi evitată, cu 75.000 de decese pe an. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite