Actualitate
Grefierii și personalul auxiliar protestează în fața Curții de Apel Cluj. În această perioadă, în toată țară au loc proteste ale angajaților din instanțe și parchete, iar ședintele de judecată ar putea fi afectate.
Protest în fața Curții de Apel Cluj / Foto: monitorulcj.ro
Grefierii și personalul auxiliar din instanțe și parchete din România au declanșat proteste masive. Aceștia au decis să participe exclusiv la ședințele de judecată și la activitățile de urmărire penală pentru cauzele urgente. La Cluj, angajații din instanțe au ieșit să protesteze în stradă, în fața Curții de Apel. Proteste masive în stradă au loc în toată țara.Sindicatul DICASTERIAL a anunțat că joi, 14 decembrie 2023, se va suspenda activitatea la nivelul tuturor instanțelor și parchetelor din țară, inclusiv ședințele de judecată, timp de 4 ore, în intervalul orar 10.00-14.00 „Solicităm coaliției de guvernare respectarea hotărârilor judecătorești definitive prin care instanțele de judecată române au constatat existența unor inechități ca urmare a aplicării sau neaplicării unitare a vechilor legi succesive de salarizare, în ceea ce privește personalul din sistemul judiciar”, transmit sindicaliștii. Sindicaliștii mai cer și „demisia” lui Ciolacu: „Având în vedere că, începând cu data de 11 decembrie 2023, organizația noastră sindicală a declanșat forme de protest pe perioadă nedeterminată, solicităm public Guvernului României să nu adopte un act normativ vizibil neconstituțional care să înrăutățească situația salariaților din sistemul judiciar și să asigure fondurile necesare pentru plata integrală a salariilor și a drepturilor salariale restante, recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acte administrative. În caz contrar, acest Guvern trebuie să plece. Demisia!”
Care sunt revendicările lorSindicaliştii solicită coaliţiei de guvernare asigurarea, în regim de urgenţă, a fondurilor pentru achitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023, recunoscute şi recalculate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023 şi plata tranşelor din hotărâri judecătoreşti definitive şi acte administrative de salarizare scadente în anul 2023. Aceştia cer, totodată:
– asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a fondurilor necesare pentru achitarea integrală a salariilor şi a altor drepturi de natură salarială,
– achitarea diferenţelor de drepturi salariale, restante, aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv,
– achitarea diferenţelor de drepturi salariale, restante, aferente perioadei 1 ianuarie 2018-31 martie 2023, inclusiv, astfel cum au fost recunoscute şi recalculate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link