Economie
România se clasează pe ultimul loc al blocului comunitar ca destinație turistică în rândul turiștilor străini. În 2022, Uniunea Europeană a înregistrat peste 45% din totalul sosirilor în turism la nivel internațional.
Recepție pensiune/Foto: pexels.com
Potrivit propunerii lansate de patronatele din turism, românii care își fac concediile în străinătate ar putea plăti o taxă suplimentară când își cumpăra vacanța, pe lângă taxa turistică aplicată de către țara de destinație. În schimb, România pare să reprezinte o destinație turistică prea puțin atrăgătoare pentru turiștii din afara Uniunii Europene, potrivit ultimului raport Eurostat. Anul trecut, la nivel european, 43% dintre rezervările în scop turistic au fost făcute de cetățeni din alte țări ale blocului comunitar sau de pe alte continente, decât cei ai țării de destinație. Restul de 57% au reprezentat rezervări interne. De asemene, în 11 din cele 27 de țări UE, fluxul dominant a fost reprezentat de turiști străini.
CITEȘTE ȘI:
Asta mai lipsea. Patronatele din turism cer ca românii care merg în vacanță în străinătate să plătească o taxă!În trei țări ale UE, turiștii internaționali (din UE și țări extra-UE) au reprezentat mai mult de 90% din nopțile turistice petrecute: Malta (92%), Croația și Cipru (ambele 91%). Același lucru s-a înregistrat și în Luxemburg și Grecia, unde piața externă a reprezentat 86%, respectiv 84% din nopțile de turism. În Austria, Slovenia, Portugalia și Spania aceasta a fost între 60% și 70%.România a avut cel mai mic procent dintre toate cele 27 de state membre, de numai 14%. Altfel spus, doar 14% din totalul nopților de cazare, rezervate în 2022, au fost acoperite de străini.
România, destinație prea puțin atrăgătoare pentru turiștii străini, în 2022/Foto: ec.europa.euÎn același timp, Franța, Spania, Italia, Germania, Grecia și Austria au fost printre cele mai populare destinații pentru turiști, la nivel mondial.CITEȘTE ȘI:
Clujul, vizitat de 40.000 de turiști în primele șapte luni ale anului. Numărul turiștilor străini, în creștere cu aproape 50%Ca număr efectiv de nopți de cazare rezervate de către străini, cele mai multe au fost înregistrate în Spania (270 de milioane) și Italia (201 milioane). Potrivit raportului, dependența de turiști stimulează creșterea economică, dar poate reprezenta și un punct vulnerabil, în contextul în care țara se confruntă cu calamități naturale sau cu pandemii ce afectează mobilitatea internațională. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link