Social
O baracă de pe strada Cantonului a fost cuprinsă de flăcări, vineri dimineață. Comunitatea de la Pata Rât riscă să-și piardă locuințele.
Baracă mistuită de flăcări pe strada Cantonului, 23 aprilie 2022/ Foto: arhivă ISU Cluj
Vineri, 22 septembrie, pe strada Cantonului a ars locuința improvizată ridicată în 2010 de o familie evacuată dintr-o locuință retrocedată în anul 2007.
Din fericire, în urma incendiului nu au fost persoane rănite.CITEȘTE ȘI:
Încă o baracă a ars pe strada Cantonului din Cluj-Napoca! 3 echipaje de pompieri au intervenit. FOTO„Referitor la solicitarea pentru stingerea unui incendiu ce a cuprins o baracă situată pe str. Cantonului din municipiul Cluj-Napoca, vă facem precizarea că focul a fost stins în mare parte de către proprietari. Au ars haine și alte bunuri depozitate în baracă și nu au fost persoane care să solicite consult medical”, a transmis ISU Cluj.
În fiecare an sunt locuințe care dispar mistuite de focÎn anul 2022, comunitatea de pe strada Cantonului s-a confruntat cu o serie de incendii puternice care au dus la distrugerea barăcilor.De exemplu, în data de 23 aprilie 2022, o locuință improvizată de aproape 50 mp a fost mistuită de flăcări, iar o femeie a avut nevoie de îngrijiri medicale.
În 29 mai 2022, comunitatea de pe strada Cantonului a trecut prin a doua serie de incendii din acea săptămână. Cu doar o zi înainte au ars alte barăci ale vecinilor: în trei cazuri a ars câte un perete, iar în cazul unei locuințe a ars bucătăria și o cameră. În locuința arsă duminică se aflau două minore în vârstă de 15 și 18 ani, împreună cu unchiul lor cu dizabilitate. Părinții sunt plecați la muncă în străinătate.Între anii 2016-2020, când Clujul a trecut prin cea mai spectaculoasă creștere economică, nu s-a realizat nicio locuință socială.
„Abia în 2021 a fost finalizat imobilul cu 12 apartamente de pe str. Ghimeșului, la mulți ani după ce primăria a anunțat proiectul. Amintim că numărul cererilor de locuințe sociale a fost de peste 300 în fiecare dintre acești ani. Mai mult, în contextul dezbaterii despre strategia de locuire a orașului, primarul Emil Boc a declarat în martie 2021 că Pata Rât nu va mai exista în 2030. Dar nu vedem niciun alt proiect de construcție de locuințe sociale, chiar dacă a existat excedent bugetar. Cum anume va dispărea această comunitate, în flăcări?După ce primăria a direcționat de-a lungul anilor familiile evacuate din oraș să își realizeze locuințe în limita posibilităților, i-a abandonat. Pe str. Cantonului sunt doar două cișmele de apă la dispoziția locuitorilor și doar în 2020 au fost aduse două containere care conțin șase dușuri pentru cele peste 700 de persoane. Ridicarea unor locuințe din materiale durabile este interzisă de către autorități. Astfel că locuitorii și-au ridicat locuințele din materiale care, prin natura lor, sunt mult mai inflamabile. În fiecare an sunt locuințe care dispar mistuite de foc. Lipsește doar să fie un vânt mai puternic sau orice alt factor contextual care să ducă nu doar la pierderi materiale, ci la zeci de morți. Doar datorită norocului până acum nu a murit nimeni”, au transmis la mijlocul anului 2023 cei de la Căși Sociale ACUM!Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link