Administrație
Constructorii continuă în ritm alert lucrările la drumul de legătură pentru asigurarea conexiunii dintre A3 și DN1, în dreptul localității Tureni
Înaintează lucrările la drumul expres A3-DN1 de la Tureni. Sursa: video DRDP Cluj
Mobilizare excelentă pe șantierul drumului de legătură A3-DN1, chiar și pe vreme rece. Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Cluj a realizat, recent, verificări pe șantierul DEx 4 A3 – DN1 (Tureni), un drum cu lungimea de 5 kilometri care va lega Clujul la Autostrada Transilvania.
Lucrările au ajuns deja la un progres de 5,5% și continua, în ciuda condițiilor de meto nefavorabile. În această perioadă, se lucrează la decopertarea stratului vegetal și săpătura pentru aducerea la cotele din proiect a terenului de fundare pentru bretelele Gilău – Tureni și Turda – Tureni și execuție piloți infrastructură la pasajul de pe DN1.Antreprenor pe acest drum este asocierea Dimex 2000 Company SRL (Lider) – Autotehnorom SRL – OPR Asfalt SRL – Obras Publicas Y Regadios SA – CON-A Operations SRL, care trebuie să construiască drumul de 5 kilometri în 18 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, pe 21 august 2023. Termenul contractual pentru finalizarea lucrărilor este luna februarie 2025, însă, cu toate acestea, drumul ar putea fi deschis la finalul anului viitor, au afirmat autoritățile, în mai multe rânduri.
„La legătura Clujului la autostradă se lucrează – un proiect care va fi gata până la sfârșitul lui 2024/începutul lui 2025. E un proiect pentru care m-am bătut enorm de mult ca să obțină finanțarea și aprobările necesare. Iată că se lucrează. Acela va ajuta Clujul, să decongestionăm traficul pe axa Baciu-Bulevardul Muncii și trecerea spre Apahida, după care să ajungă la centură și să se poată duce de acolo spre celelalte părți. Și să nu mai intre prin Gilău tot acest trafic nenecesar, care astăzi vine de la București sau de pe autostradă și se descarcă la Nădășel și bate tot Baciul și Clujul, aglomerând orașul. Atunci, șoferii vor coborî pe la Tureni și vor merge pe centura de la Vâlcele la Apahida și de acolo vor merge la Baia Mare sau la Bistrița, în direcțiile cerute. Nu mai trebuie să vină prin Cluj traficul acela greu. E un proiect important, care e în lucru”, a spus primarul Emil Boc, la scurt timp de la începerea lucrărilor.Valoarea contractului este de 562.613.495,92 lei fără TVA.
Sute de utilaje și muncitori, mobilizați de constructorAntreprenorul este mobilizat în șantier cu 200 de muncitori și 190 de utilaje și se concentrează în mod deosebit asupra lucrărilor la terasamente, consolidări și structuri. „Suntem pe șantierul drumului expres între A3 și DN1, în zona localității Tureni. Antreprenorul este mobilizat cu 190 de utilaje și 200 de muncitori. Se lucrează la toate categoriile de lucrări specificate în contract”, a declarat ing. Mihai Iuga, reprezentant legal al DRDP Cluj.
Lucrările sunt adaptate la condițiile meteorologice și se implementează măsuri suplimentare atunci când programul sau tehnologiile folosite impun acest lucru, mai arată DRDP Cluj.Ce lucrări au loc în aceste zile?Lucrări în execuție:decopertare strat vegetal și săpătura pentru aducerea la cotele din proiect a terenului de fundare – km. 0+000 – km. 3+400;îmbunătățire teren de fundare – km. 0+420 – km. 2+800;Bretea Gilău – Tureni: decopertare strat vegetal și săpătura pentru aducerea la cotele din proiect a terenului de fundare km. 0+500 – km. 0+800;Bretea Turda – Tureni: decopertare strat vegetal, săpătură pentru aducerea la cotele din proiect a terenului de fundare, stabilizare teren de fundare km. 0+420 – km. 1+157;Consolidare DX: km. 2+880 – km 3+240 – săpătură etapa I;Pasaj pe DN1, km. 457+320 – execuție piloți infrastructură pasaj;Viaduct Drum Expres km. 4+341 – execuție piloți infrastructură viaduct.Amintim că, în luna octombrie, constructorul Dimex 2000 s-a aflat în topul celor mai harnici constructori de drumuri, fiind unul nou intrat în clasament. Acesta a înregistrat pe șantierul Drumului Expres Tureni un prim progres de 5,5 puncte procentuale.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link