Categories: Sport

O clujeancă bolnavă cere Primăriei de aproape două decenii o locuință socială: „Fie ea și cât un coteț! Acum dormim 10 persoane într-o cameră”

Social

O femeie bolnavă din Cluj-Napoca, care locuiește cu încă nouă persoane într-un spațiu de 20 de metri pătrați, așteaptă de aproape două decenii să primească o locuință socială.

Locuință socială din Cluj-Napoca, de pe strada Ghimeșului / Foto: Emil Boc – Facebook

  


În cursul ședinței de Consiliu Local din 17 octombrie, o clujeancă bolnavă a intervenit pentru a solicita o locuință socială de la Primăria Cluj-Napoca. Aceasta a susținut că de aproape două decenii cere o locuință, însă ajutorul se lasă așteptat.Potrivit femeii, unde locuiește în prezent, într-un spațiu de circa 20 mp, dorm 10 persoane, unii dintre ei chiar pe podea, dintre care doi copii cu astm bronșic.  Ea cere administrației locale să le ofere o locuință socială, fie ea și de mărimea unui „coteț”:


„Am mai fost în luna iulie la dumneavoastră pentru locuințe sociale și am două dosare. Doresc să primesc acum, dacă se poate, o locuință… V-am spus și vă mai spun domnule primar, și dacă e cât un coteț de mare, nu mai mare, pentru că sunt doi copii minori care au astm bronșic sever. Mai mult sunt în spitale decât la școală. Am fost cu actele la dumneavoastră în iulie, vi le-am arătat și mi-ați spus să reînoiesc dosarul. L-am reînoit și l-am depus. Acum aștept răspunsul de la dumneavoastră, pentru anul acesta, când afișați listele… că nu mai pot, ca tot bolnavul. Din cauza igrasiei, pereții mei sunt plini cu apă. Zece persoane într-o cameră de 20 metri pătrați, zece suntem și dormim și pe jos. De 18 ani e dosarul la dumneavoastră, de când tot vin. V-aș ruga foarte frumos, că știu că sunteți un primar foarte bun și capabil să ne duceți mai departe Clujul. Vă votăm și v-am votat, domnul primar, vă rugăm frumos”, a spus clujeanca în ședința CL. „Am venit de la spital, unde sunt internată”În răspuns, primarul Emil Boc i-a transmis femeii că va face tot ce se poate ca să rezolve situația: 


„Distinsă doamnă, știți bine că de fiecare dată când putem, noi facem tot ce ne stă în putință să oferim aceste alternative oamenilor, să poată locui. Rog comisia de specialitate a Consiliului Local, când va analiza dosarele, să aibă în vedere criteriile pe care legea le-a stabilit și cele precizate de dumneavoastră și să putem găsi o soluție. Au acolo toate datele necesare pentru a putea face ierarhia locuințelor disponibile”, a explicat primarul Emil Boc.Ulterior, femeia a continuat să explice primarului și consilierilor locali situația pe care o are acasă. Ea susține că a venit la ședință direct din spital, unde este internată ca să facă o operație. 


„Fiica mea are probleme cu handicap, dar are doi copilași care sunt foarte bolnavi. Nu știu cât o să mai fiu între ei, pentru că eu nu mai rezist, sunt foarte bolnavă. Și acum, de la spital, de la Clujana am venit, pentru că sunt internată pentru o operație. Și ei nu știu să vină la dumneavoastră, nu știu cum să vorbească și mă trimit pe mine. Ce să facă domnul primar? Că sunt bolnavă. Vreau să-i văd și pe ei așezați. Din 10 care suntem, să meargă trei persoane cu familia din locuință, ca să mai putem trage aer, să respirăm.  Unul dintre copii e bolnav și e mereu la spital. Am adeverință de la medicul de la UPU. La școală de când a început pe strada București, la școala specială, s-a tăvălit copilul… Trebuie să fim mereu după el, careva să meargă să-l verifice cu Ventolin, puful care-l face pe copil să-și revină, că altfel nu merge. V-am rugat, totuși, frumos, un bine dacă ați putea face și pentru noi în lumea asta”, a insistat femeia. Primăria Cluj-Napoca, amendată pentru discriminareConsiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în urma sesizării Centrului de Resurse Juridice (CRJ), a sancționat în această vară Municipiul Cluj-Napoca pentru caracterul discriminatoriu al criteriilor privind acordarea locuințelor sociale, prevăzute în HCL nr. 583 din 02.09.2021, care este încă în vigoare.


CNCD a constatat discriminare indirectă, discriminare multiplă și refuzul acordării pentru un grup de persoane a unor drepturi sau facilități. Astfel, a amendat cu 5.000 lei Municipiul Cluj-Napoca.Centrul de Resurse Juridice a arătat că, prin criteriile de eligibilitate în accesul la locuințe sociale, sunt discriminate persoanele care au fost evacuate în urma rezilierii contractului de închiriere și care ocupă sau au ocupat în mod abuziv un imobil aflat în proprietatea statului Român, în administrarea sau proprietatea Consiliului local/a Municipiului Cluj-Napoca.Hotărârea CNCD menționează faptul că prevederile stabilite prin HCL discriminează romii din Cluj-Napoca, la obținerea unei locuințe sociale și îngrădirea dreptului la locuire, prin instituirea unei excluderi permanente.„44. Analizând situația faptică, Colegiul director reține că diferența de tratament a romilor provenită din aplicarea unui criteriu neutru (excluderea de la obținerea unei locuințe sociale în municipiul Cluj-Napoca a solicitanților care au ocupat/ocupă abuziv un imobil, indiferent de etnia persoanei), urmărește un scop legitim (protejarea proprietății statului/municipiului), metoda de atingere a scopului legitim este necesară și adecvată (pentru asigurarea selecției solicitanților care respectă legile statului român, fiind vorba despre o măsură de sprijin acordată de stat), dar nu este proporțională, fiind disproporționată din cauza nespecificării unui termen în privința perioadei de valabilitate a «sancțiunii» pentru ocupare abuzivă (nici o formă de «sancțiune» stabilită de o municipalitate neputând fi instituită «pe viață» și ca o formă de culpă colectivă în legătură cu copii minori ai ocupanților abuzivi, care nu au capacitate de exercițiu). Ca urmare, Colegiul director constată că faptele sesizate reprezintă fapte de discriminare, testul justificării obiective (scop legitim, metodele adecvate, necesare și proporționale de atingere a scopului) dezvăluind dezavantajarea persoanelor de etnie romă la obținerea unei locuințe sociale și îngrădirea dreptului la locuire, prin instituirea unei excluderi permanente.” (Extras din Hotărârea CNCD nr. 298 din 21.06.2023)Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box
Stefan Petre

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

2 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

4 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago