Sănătate
Doi pacienți din Cluj au beneficiat de transplanturi de rinichi, după ce medicii au prelevat organele unui donator care a murit în urma unui AVC.
Prelevare de organe de la un donator mort și transplant / Foto: Agenția Națională de Transplant
Prin donarea de organe și transplant, moartea este transformată în viață. Mai mulți pacienți au fost salvați sau au primit o șansă la o viață mai bună în urma unor transplanturi de la doi donatori, unul aflat în moarte cerebrală, iar celălalt decedat în urma unui AVC hemoragic. Doi dintre pacienții beneficiari au efectuat transplanturi de rinichi la Cluj. Datorită generozității familiei îndurerate, dar și a medicilor de excepție de la Cluj, cei doi pacienți vor trăi o viață mai bună, fără dializă:CITEȘTE ȘI:
1000 de pacienți așteaptă să facă transplant în POD, la Cluj! Medicii cer Guvernului să găsească bani pentru construirea Centrului de Transplant „Generozitatea, solidaritatea, profesionalismul şi dăruirea s-au întâlnit din nou aducând speranţa la viaţă pentru alţi oameni aflaţi în suferinţă. Şansa la viaţă pentru unii dintre semenii noştri depinde de decizia altor oameni de a fi de acord să le ofere această şansă. Transplantul înseamnă VIAŢĂ! Două familii, una din Bucureşti şi cealaltă din Oradea, au înţeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru alţi pacienţi a căror unică şansă este un transplant. La Spitalul Clinic De Urgenta “Bagdasar-Arseni” București familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a găsit puterea de a preschimba suferința lor în speranță pentru alţi pacienți. Așa că a fost de acord cu donarea de organe și astfel să salveze viețile altor semeni aflați în cumpănă (…) Graţie acestei decizii, au oferit speranţă la viaţă pentru 3 semeni necunoscuţi care aşteptau un transplant hepatic sau renal şi pentru alţi 2 care aveau nevoie de transplant cornee.La Spital Clinic Județean de Urgență Bihor – Oradea s-a încheiat ieri noapte, cea de-a 16-a prelevare de organe şi ţesuturi din cadrul acestei unităţi sanitare de la începutul anului, de la un donator în vârstă de 51 ani, decedat în urma unui AVC Hemoragic (…) Pentru intervențiile de prelevare la Oradea au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni condusă de Dr. Guenadiy Vatachki – pentru ficat și Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca condusă de Dr. Tudor Moisoiu – pentru rinichi. Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutul Clinic Fundeni, încă o viață a putut fi salvată în urma intervenţiei de transplant hepatic. La Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal – ICUTR Cluj alți doi pacienți au primit șansa la o viață mai bună datorită transplanturilor renale”, a transmis Agenția Națională de Transplant. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link