Sponsorizat
Categories: Sport

Primăria va taxa șoferii pentru încarcarea mașinilor electrice, din 2024. Ce tarife vor plăti clujenii?

Sponsorizat
Sponsorizat

Administrație

Din 2024, șoferii clujeni vor plăti taxe pentru a-și încărca mașinile electrice la stațiile publice ale Primăriei.

Șoferii clujeni vor plăti pentru încărcarea mașinilor electrice la stațiile Primăriei / Foto: Emil Boc – Facebook

  


Luni, 4 decembrie, pe masa consilierilor locali din Cluj-Napoca se va afla un proiect de hotărâre pentru aprobarea tarifului de reîncărcare la stațiile publice aflate în administrarea Primăriei Cluj-Napoca. 


Dacă până acum șoferii clujeni își încărcau mașinile electrice gratuit la aceste stații, din 2024 vor avea de plătit taxe.„Se aprobă începând cu 01.01.2023 tariful de reîncărcare la stațiile electrice, aflate în administrarea Serviciului Public de Interes local pentru administrarea parcărilor, în cuantum de 1,04 lei/KW (fără TVA) și de 1,24 lei/KW (cu TVA 19%)”, se arată în proiectul de hotărâre.


În urmă cu mai bine de cinci ani, prin Hotărârea nr. 986/2017 cu modificările și completările ulterioare, a fost instituită gratuitatea utilizării stațiilor electrice, ca politică de încurajare a transportului alternativ cu vehicule nepoluante. Acum, însă, administrația locală arată că, odată cu creșterea prețului la energie electrică și a înmulțirii numărului de stații de încărcare din municipiu, se impune renunțarea la gratuitate, din rațiuni financiare.Doar anul acesta, Serviciul Public a plătit peste 2,7 milioane de lei pentru energia electrică consumată în perioada ianuarie-iulie.



CITEȘTE ȘI:
Noi reguli pentru utilizarea trotinetelor electrice: RCA obligatoriu, vârsta minimă – 16 ani și examen din legislația rutieră Va rămâne gratuită reîncărcarea trotinetelor și bicicletelor electrice, ca politică de promovare a transportului alternativ, nepoluant, declara viceprimarului Dan Tarcea pentru monitorulcj.ro în luna octombrie. 



Cât a cheltuit Primăria cu încărcarea mașinilor clujenilor?În anul 2018, când a fost instituită gratuitatea, în urma analizei efectuate s-a constatat că la acel moment consumul pentru cele două statii de reîncărcare existente a fost de 3970 kWh la tariful de 2.119,03 lei. În anul 2019, pentru două stații de reîncărcare, consumul a fost de 47701 kWh la tariful de 30.298 lei, iar în anul 2020, pentru patru stații de reîncarcare electrică, consumul a fost de 96132 kWh la tariful de 60.477 lei. În anul 2021, pentru 18 stații de reîncărcare electrică, consumul a fost de 281844 kWh la tariful de 191.954 lei, iar în anul 2022, pentru 22 stații de reîncărcare electrică, consumul este de 760971 kWh la tariful de 1.036.648 lei.Costurile au crescut exponențial de la an la anLa nivelul anului 2022, suma prevăzută în bugetul Serviciului Public de interes local pentru administrarea parcărilor pentru consumul de energie electrică a fost de 750.000 lei. Avand în vedere liberalizarea prețuirilor la energia electrică și costurile cu consumul aferente stațiilor de încărcare electrică, suportate de către Serviciul Public de interes local pentru administrarea parcărilor conform Hotărârii nr. 973/2018, în cursul anului a fost nevoie de mai multe rectificări bugetare pentru suplimentarea sumelor, astfel că la sfârșitul anului 2022 costurile pentru energie electrică au fost în cuantum de 1.127.000 lei, sumă ce reprezintă consumul pentru perioada ianuarie-octombrie 2022.La nivelul anului 2023 s-a prevăzut în bugetul Serviciului Public de interes local pentru administrarea parcărilor suma de 2.500.000 lei pentru achitarea costurilor cu energia electrică. Din cauza creșterii costurilor cu aceasta reprezentând în principal contravaloarea serviciilor de reîncarcare aferente stațiilor publice pentru vehicule electrice, costuri care sunt suportate din bugetul Serviciului Public de interes local pentru administrarea parcărilor, a fost necesară rectificarea bugetului, iar la data de 31.08.2023 valoarea bugetului pentru încălzit, iluminat a fost de 5.790.435 lei. Până la data de 31.08.2023 a fost achitată suma de 2.769.085 lei, reprezentând contravaloarea energiei electrice consumată până în luna iulie 2023.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box
Stefan Petre

Recent Posts

“Oserul” invadează centrul Clujului! Târg de vechituri URIAȘ, cu muzică, reparații și clătite GRATIS!

Vino să te bucuri de "Oser" în centrul Clujului! Eveniment UNIC, cu atmosferă de sărbătoare!…

9 hours ago

Clujul e poarta spre paradis! Descoperă TOP destinații de vacanță de pe Aeroport!

Clujul te trimite în paradis! Ghidul complet al destinațiilor de vacanță de pe Aeroportul Cluj-Napoca!…

13 hours ago

România intră în RĂZBOI! Primele drone ROMÂNEȘTI, gata de zbor! Clujul, la putere!

România intră în era dronelor! Producția militară începe ACUM! Clujul, implicat în planul național de…

1 day ago

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine. Ce s-a întâmplat?

Fabrica de șosete care îmbrăca România, pusă la pământ! Angajații în șomaj, istoria în ruine.…

2 days ago

Tudor Chetreanu stârnește dezbateri pe rețelele sociale: Este legal să fii pe bicicletă în zona delimitată?

Tudor Chetreanu, provoacă gândirea critică și atrage atenția asupra regulilor de circulație, a publicat recent…

2 days ago

Măcel în “zona rezidențială”! Caii au dezlănțuit iadul în cartierul milionarilor din Cluj!

Panică în cartierul milionarilor din Cluj! Caii distrug vile de lux și lasă mizerie în…

2 days ago