Social
România este obligată să recunoască familiile formate din persoane de același sex. Obligația este reconfirmată de Colegiul de judecători ai Marii Camere, care a respins contestația depusă de Guvernul României.
Marșul Cluj Pride din 17 iunie 2023/ Foto: monitorulcj.ro
România este obligată să recunoască familiile formate din persoane de același sex. Obligația este reconfirmată de Colegiul de judecători ai Marii Camere, care a respins contestația depusă de Guvernul României în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României, a anunțat marți Asociația ACCEPT, potrivit PRESShub.
Astfel, Hotărârea CEDO pronunțată în luna mai a acestui an rămâne definitivă, la fel ca obligația Guvernului și Parlamentul României de a adopta măsuri urgente care să asigure protecția și recunoașterea legală a tuturor familiilor.CITEȘTE ȘI:
A început marșul Cluj Pride 2023, din Piața Unirii! Mii de persoane s-au adunat în centrul orașului. VIDEOPotrivit ACCEPT, nu mai există căi de atac prin care statul să se sustragă de la obligațiile pe care le are față de proprii cetățeni.
Puteți citi hotărârea CEDO AICI.Cei care au de suferit rămân, în continuare, cetățenii„Atitudinea statului român față de această problemă urgentă cu care se confruntă familiile LGBT este o dovadă de nepăsare care afectează România pe mai multe paliere. Dincolo de nerespectarea angajamentelor luate de România față de partenerii europeni în baza convențiilor și tratatelor la care este parte, cei care au de suferit din cauza lipsei unei legislații care să asigure protecție și recunoaștere familiilor formate din persoane de același sex rămân, în continuare, cetățenii.
Tratamentul la care statul îi supune este unul nedemn și profund condamnabil. Deși formează familii bazate pe iubire și respect reciproc și își îndeplinesc toate obligațiile și îndatoririle în fața statului, persoanele LGBT sunt condamnate la invizibilitate și nesiguranță în lipsa unor legi adaptate realităților sociale.Nu se pot vizita la spital, nu pot moșteni bunurile obținute împreună de-a lungul vieții, nu pot beneficia de asigurarea de sănătate a partenerului în cazul în care celălalt partener nu are o sursă de venit.
CITEȘTE ȘI:
Ce înseamnă să fii homosexual în România? Povestea a doi tineri gay din ClujMai mult decât atât, o componentă importantă a exodului cu care se confruntă România în acest moment reprezintă un rezultat al atitudinii statului față de drepturile omului.Mulți români au decis să părăsească țara în ultimii 30 de ani pentru a-și putea întemeia o familie, lăsându-și în urmă părinții”, a transmis ACCEPT.Guvernul României nu a acceptat decizia CEDOPotrivit PRESShub, România a atacat la Marea Cameră CEDO hotărârea în cazul Buhuceanu, în care țara noastră a fost condamnată pentru încălcarea Articolului 8, referitor la „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”.CEDO a admis în mai anul acesta plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 21 de familii împotriva Statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cauza Buhuceanu și alții vs România.Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link