Connect with us

Sport

Testarea antidrog NU ARE NICIO ȘANSĂ. E PRAF ÎN OCHI!

Stefan Petre

Published

on

Elevii care manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri ar putea fi testați în școli/ Foto: pixabay

Educație

Până la ora actuală nu se știe nimic despre testarea elevilor în școli. Ideea testării în unitățile de învățământ a rămas doar o idee, deși cel mai mic consumator confirmat are doar 13 ani.

Elevii care manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri ar putea fi testați în școli/ Foto: pixabay

   La mijlocul lunii august, cazul tragic din stațiunea 2 Mai readuce pe agenda publică tema consumului de droguri în rândul tinerilor. Potrivit Agenției Naționale Antidrog, cea mai mică vârstă declarată la care s-a început consumul de droguri este 13 ani. În urmă cu patru ani, un judecător clujean semnala că în România există consumatori de droguri în vârstă de 10 ani. Datele pentru anul 2021 (cele mai recente disponibile) arată că numărul celor care consumă droguri este în continuă creștere în România. 16,9% dintre cei cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au consumat substanțe interzise de-a lungul vieții, 10% consumaseră în ultimul an și 6,6% chiar în ultima lună, de 1,4 ori mai mult față de studiul precedent, potrivit raportului Agenției Naționale Antidrog (ANA), citat de hotnews.ro Cel mai consumat drog în România este canabisul. Unul din 10 tineri (cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani) a consumat canabis cel puțin o dată în viață.CITEȘTE ȘI:
Traficant de droguri, prins de DIICOT Cluj. Vindea substanțe interzise când se afla în arest la domiciliuCel mai mic consumator are 10 ani!În urmă cu aproape patru ani de zile, în decembrie 2019, judecătorul clujean Cristi Danileţ atrăgea atenţia asupra faptului că tot mai mulţi tineri se droghează. Fenomenul consumului de droguri luase amploare inclusiv în Cluj, după cum semnala magistratul. „Este un fenomen extins. În Cluj-Napoca nu avem școală sau liceu curat de droguri, și îmi asum ceea ce spun. Consumul de canabis este extins în Cluj-Napoca. În fiecare școală avem consumatori de droguri, cel mai mic consumator de droguri, de la un liceu bun, are 10 ani.  Colegii de la DIICOT și BCCO destructurează lunar rețele. Cele două mari festivaluri ne aduc anual 300 de «clienți» în tribunale. Dincolo de consumul de canabis este consumul de pastile, ecstasy în special. Tinerii din ziua de azi își comandă drogurile pe internet. Au învățat să își comande droguri acasă. Avem inclusiv comenzi de cocaină. Sunt percheziții făcute la puști și avem cocaină ascunsă în casă. Este alarmant. Această situație o vedem zilnic din dosarele pe care le soluționăm”, declara în decembrie 2019, judecătorul Cristi Danileț în cadrul unui interviu.CITEȘTE ȘI: 
Judecător: În toate liceele din Cluj se consumă droguri. Cel mai mic consumator are 10 ani!Potrivit raportului Agenției Naționale Antidrog, aspecte precum varietatea tipurilor de droguri și accesibilitatea substanțelor cu efect psihoactiv au făcut din consumul de droguri în România un adevărat flagel. În Cluj, autoritățile intenționează să realizeze un centru specializat pentru prevenția, dar și tratarea victimelor consumului de etnobotanice și a substanțelor psihoactive. Un proiect de hotărâre a a fost deja aprobat în acest sens. Școala începe în 4 zile, iar reporterii monitorulcj.ro au luat legătura cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Agenția Națională Antidrog pentru a vedea care sunt riscurile consumului de droguri, prevenția și ce părere au legat de testarea antidrog în școli, dar până la publicarea articolului nu au fost primite aceste informații.Reporterii au întrebat autoritățile dacă se face ceva concret în prevenirea consumului de droguri, dar nu au comentat acest subiect.Problema traficului și consumului de droguri în școli s-a impus, în sfârșit, agendei publice, deși nu este una nouă. Declanșatorul pare să fi fost tragedia de la 2 Mai, în care un tânăr de 19 ani și băut, și drogat a omorât cu bolidul pe care îl conducea doi studenți și a rănit alți trei tineri. Autoritățile vorbesc acum despre testarea antidrog în instituțiile școlare, măsură susținută parțial de părinți și de reprezentanții elevilor.Nici dacă s-ar încerca aplicarea acestui proiect prin Ordin de Ministru, Hotărâre de Guvern sau Ordonanță de Urgență nu ar fi posibil, pentru că se poate interveni numai prin legi organice, votate de Parlament, care să nu încalce principiile constituționale. Nici măcar nu se poate da o lege specială pentru așa ceva, ci ar trebui să fie schimbat tot cadrul legislativ, ceea ce ar însemna cel puțin trei ani, până la aplicarea noilor prevederi, dacă s-ar vota. CITEȘTE ȘI:
Traficant de droguri, prins de procurorii DIICOT în timp ce vindea cannabis în Cluj-Napoca. FOTOCe spun părinții despre testarea antidrog în școliIulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, spune că n-ar fi rău ca această testare să intre în școli, dar cu anumite condiții. „Suntem de acord cu testarea antidrog în școli, dar nu în masă. Ci la nivelul acelor copii care au semnele specifice, astfel încât să le fie sunată familia și informată. Ceea ce este în regulă. Ar fi mai grav dacă nu s-ar acționa, iar familia nu ar avea cunoștință că propriul copil este consumator de substanțe interzise. Nu vorbesc de teste de sânge, ci de teste noninvazive”, a declarat Cristache.Ba mai mult, reprezentantul părinților este de acord să se meargă mai departe cu niște controale inopinate, mai ales la nivel de liceu. „Astfel încât să se știe că poți fi depistat. Dar, este adevărat, că este nevoie de o campanie de conștientizare, astfel încât să oprești acest consum de substanțe, conștient fiindcă-ți distrugi viața prin acest consum. Testarea ar trebui făcută în cabinetele medicale școlare, doar că majoritatea școlilor nu au nici cabinete, nici medici, nici psihologi, iar asta e o mare problemă”, a adăugat Cristache.Cum a apărut ideea testării în școliReamintim că, în weekend, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a spus că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în cazul în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri”. La rândul lui, premierul Marcel Ciolacu a avansat ideea de a oferi părinţilor posibilitatea de a-şi testa copiii minori, în ceea ce priveşte consumul de droguri, prin intermediul medicilor de familie, iar costul analizelor să fie suportat de către stat. El a făcut aceste declarații sâmbătă, întrebat despre propunerea testării antidrog a elevilor.„Haideţi să vedem toate soluţiile de la specialişti. Cred că ar trebui să creăm un cadru legal unde părinţii să poată solicita autorităţilor, medicilor de familie, o eventuală testare a minorului şi statul să acopere aceste cheltuieli. Eu cred că ar fi o abordare corectă. Dacă eu, părinte, sunt îngrijorat, nu am de unde să ştiu dacă copilul meu se droghează sau nu, şi atunci apelez la pârghiile create de către statul român”, a spus Marcel Ciolacu.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

VIDEO: Maier Orosz Judith, Regina Înotului Românesc: 4 Medalii de Aur la Campionatele Mondiale de Natație Masters

Stefania Heinz

Published

on

Cu o voință de fier și un talent incontestabil, Maier Orosz Judith, o înotătoare din Cluj-Napoca, a demonstrat că vârsta nu este un impediment atunci când vine vorba de a atinge performanțe remarcabile în apă. La venerabila vârstă de 81 de ani, această sportivă a reușit să cucerească inimile și să încânte publicul la Campionatele Mondiale de Natație Masters, desfășurate în Doha, Qatar.

Evenimentul a adunat la start peste 2.500 de înotători din întreaga lume, competând în diverse categorii de vârstă. Cu toate că majoritatea concurenților erau mult mai tineri decât ea, Maier Orosz Judith a izbucnit în lumina reflectoarelor, demonstrându-și în mod convingător talentul și abilitățile în apa bazinului.

Clujeanca a fost o prezență dominatoare în competiție, cucerind nu mai puțin de patru medalii de aur în diferite probe. Performanța sa remarcabilă a adus o nouă dimensiune în cadrul competiției și a demonstrat că vârsta nu este un obstacol pentru realizările sportive de excepție.

Această poveste impresionantă nu este doar despre câștigarea de medalii, ci și despre dedicarea, perseverența și pasiunea pentru sport, care au ghidat-o pe Maier Orosz Judith de-a lungul întregii sale cariere. Prin succesul său, ea a inspirat și a motivat generații întregi de înotători, arătând că, cu determinare și efort, se pot obține rezultate remarcabile, indiferent de vârstă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite