Categories: Sport

Ucrainenii refugiați în România vor primi asistență până în 2024

Social

Cetăţenii ucraineni refugiaţi în România vor beneficia de asistenţă umanitară din partea statului român până la sfârşitul lunii martie 2024.

Cetăţenii ucraineni refugiaţi în România vor beneficia de asistenţă umanitară din partea statului român până la sfârşitul lunii martie 2024/ Foto: DER-Drepturi Egale pentru Refugiați – Facebook

  


Cetăţenii ucraineni refugiaţi în România vor beneficia de asistenţă umanitară din partea statului român până la sfârşitul lunii martie 2024, a stabilit Guvernul în şedinţa de joi printr-o ordonanţă de urgenţă. 


Proiectul de OUG aprobat de Executiv prevede modificarea articolului I alineat (11) din OUG nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi in situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.CITEȘTE ȘI:
Se ia șpagă la greu la Transporturi în Cluj! Încă doi inspectori, ridicați de DNA pentru luare de mită„Guvernul a prelungit perioada de acordare a asistenţei umanitare pentru refugiaţii din Ucraina de la sfârşitul anului 2023 până la 31 martie 2024, prin ordonanţa de urgenţă adoptată în şedinţa de astăzi. Cuantumul, condiţiile şi mecanismul de acordare a sumelor forfetare prevăzute de OUG nr.15/2022 şi stabilite prin HG nr.368/2023 rămân nemodificate”, se arată într-un comunicat al Executivului.


Finanţarea acestor sume forfetare se va face din fonduri europene, precizează sursa citată.„Comisia Europeană a lansat în luna iunie un apel de proiecte pentru România, Bulgaria, Cehia, Polonia şi Slovacia, cu o finanţare din Facilitatea tematică a Fondului Azil, Migraţie şi Integrare (FAMI) 2021-2027. Termenul de transmitere a aplicaţiilor către Comisie a fost prelungit până la data de 13 octombrie 2023. Bugetul total alocat de Comisie acestui apel este de 50 de milioane de euro. Aplicaţiile trebuie să conţină un buget estimat de minim 7 milioane de euro şi de maximum 20 de milioane de euro”, se arată în comunicat.


Totodată, în ceea ce priveşte finanţarea acţiunilor, Comisia Europeană condiţionează depunerea apelurilor de existenţa unui cadru legislativ naţional clar definit, referitor la modalitatea de acordare a sumelor forfetare şi pentru anul 2024.„Este necesar, aşadar, ca până la această dată România să aibă creat cadrul normativ, la nivel primar, care să permită acordarea de sprijin sub forma sumelor forfetare pentru acoperirea costurilor de cazare, pentru cetăţenii străini şi apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, ceea ce s-a concretizat prin actul normativ adoptat astăzi”, se mai spune în comunicat.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box
Stefan Petre

Recent Posts

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

1 week ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

1 week ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

2 weeks ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

2 weeks ago

VIDEO: Lucrări de conservare și modernizare la clădirea emblematică a „Uzinei Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai din Cluj-Napoca

Clădirea-reper a "Uzinei Carbochim", cel mai mare producător de abrazive din România și un simbol…

2 weeks ago