Connect with us

Sport

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansează proiectul EIC BIGALPS – o revoluție verde în stabilizarea alunecărilor de teren și a eroziunii

Stefan Petre

Published

on

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansează proiectul  EIC  BIGALPS - o revoluție verde în stabilizarea alunecărilor de teren și a eroziunii

Educație

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) este onorată să anunțe lansarea Proiectului BIGALPS, proiect de tip EIC Transition.

 Proiectul are ca scop revoluționarea domeniului stabilizării pământului. Acest proiect, finanțat de (EIC) European Innovation Council and SMEs Executive Agency prin programul HORIZON-EIC-2022-TRANSITION-01 și SERI (State Secretariat for Education, Research and Innovation, Elveția), reprezintă primul proiect de acest tip câștigat în România. Cu ocazia lansării proiectului, Rectorul UTCN, Prof.dr.ing. Vasile Țopa a subliniat importanța și unicitatea acestuia: ”Este o realizare deosebită pentru Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și oferă o oportunitate unică de a contribui activ, prin inovație și transfer tehnologic, la atingerea obiectivelor stabilite atât la nivel național, cât și european, în ceea ce privește reducerea amprentei de CO2 și crearea unui mediu mai sigur și sănătos pentru societatea noastră”.Proiectul este coordonat de UTCN, în parteneriat cu două institute de cercetare de mare prestigiu din Elveția și Franța: EPFL – École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Elveția) și INRAE – l’Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement (Franța). Proiectul se va desfășura pe 3 ani și beneficiază de un buget de aproape 3 milioane de euro. Director de proiect este Iulia Prodan, Lector la Facultatea de Construcții, Departamentul Structuri, din cadrul UTCN.Ce presupune Proiectul BIGALPS?BIGALPS revoluționează domeniul stabilizării solului prin introducerea unei tehnologii inovatoare de tratare a pământului, o soluție complet prietenoasă cu mediul, cu capacitatea de a rezolva unele dintre cele mai critice probleme legate de stabilitatea pământului, cum ar fi alunecările de teren, eroziunea și terenul dificil de fundare pentru construcții. Proiectul BIGALPS duce mai departe rezultatele obținute în urma a doua proiecte de tip ERC (European Research Council), BIOGEOS și CEBREWA, coordonate de către partenerii UTCN din Elveția, EPFL.La baza proiectului se află tehnica de îmbunătățire a pământului cunoscută sub numele de bio-cimentare. Această tehnică se bazează pe activitatea metabolică a microorganismelor pentru a produce carbonat de calciu, care leagă particulele de pământ, creând un nou material cu rezistență sporită. Obiectivul principal al proiectului BIGALPS este maturizarea și validarea acestei tehnologii revoluționare în mediul real, în conformitate cu normele existente și standardele industriei. Astfel, vor fi implementate 3 proiecte pilot, câte unul pentru fiecare din cele trei probleme de stabilitate pe care proiectul le urmărește. Două dintre ele – cel pentru alunecări de teren și cel pentru terenul de fundare, vor fi implementate la Cluj iar cel de-al treilea, pentru eroziune, va fi implementat în Franța. 

Source link

Facebook Comments Box

Sport

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Dani Muresan

Published

on

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului maghiar Barnabas Varga, rănit grav în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția. Sportivul a fost scos de pe teren cu targa, protejat de un paravan format de jucători și stewarzi pentru a-l feri de privirile fanilor și camerelor de filmat.

Atmosfera în Stuttgart Arena a devenit sumbră când Varga, atacantul de 29 de ani al naționalei Ungariei, a rămas întins pe gazon în urma unei coliziuni violente cu portarul scoțian Angus Gunn. Incidentul a avut loc în minutul 69 al meciului, în urma unui corner executat de Szoboszlai Dominik. În timp ce Gunn a respins mingea cu mâna dreaptă, cotul său stâng l-a lovit puternic în față pe Varga, care s-a prăbușit pe teren și a început să aibă convulsii.

Intervenția rapidă a echipei medicale a fost urmată de formarea unui paravan uman în jurul lui Varga, asigurând astfel intimitatea necesară pentru manevrele de urgență. După câteva minute de tensiune, atacantul a fost transportat de pe teren pe targă și dus la unul dintre spitalele din Stuttgart.

Federația Maghiară de Fotbal a transmis un mesaj prin intermediul rețelelor de socializare în jurul miezului nopții, asigurând publicul că starea lui Barnabas Varga este stabilă și că vor reveni cu informații suplimentare în cazul unor evoluții.

Meciul a fost reluat după o pauză considerabilă și prelungit cu 10 minute. În minutul 99, Ungaria a reușit să marcheze unicul gol al partidei prin Kevin Csoboth, aducând astfel victoria echipei aproape de finalul jocului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

CFR Cluj își îndreaptă atenția către Cupa României după ce lupta pentru titlu se complică

Dani Muresan

Published

on

Sursa: Facebook/cfr1907

Echipa CFR Cluj și-a îndreptat atenția către obținerea celui de-al doilea trofeu intern, pe fondul unui parcurs dificil în lupta pentru titlu. După ce au înregistrat un eșec și o remiză în primele două etape ale play-off-ului, distanțându-se la 10 puncte de poziția de lider, jucătorii clubului clujean au recunoscut că prioritățile se îndreaptă către Cupa României. Cristi Manea a subliniat importanța acestei competiții în contextul sezonului actual, înaintea confruntării din sferturile de finală împotriva echipei Corvinul Hunedoara.

Este o competiție foarte importantă pentru noi în acest sezon. Ne pregătim serios pentru acest meci și vom aborda partida cu toată seriozitatea. Aceasta este frumusețea Cupei României – faptul că avem oportunitatea de a juca împotriva echipelor din ligile inferioare.

Am visat întotdeauna să câștigăm Cupa, însă nu am avut șansa să ne concentrăm pe ea anterior din cauza participării noastre în cupele europene. Dar anul acesta, câștigătoarea merge în Europa League, ceea ce face ca acest trofeu să fie și mai important pentru noi. În campionat mai avem 8 etape, iar totul este deschis. Vom vedea ce se întâmplă“, a declarat fundașul echipei CFR Cluj.

Partida din Cupa României între CFR Cluj și Corvinul Hunedoara este programată pentru marți, cu începere de la ora 19:30.

Facebook Comments Box
Continue Reading

National

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami – Foto

Stefan Petre

Published

on

Simona Halep a fost surprinsă în avion, spre destinația sa din Miami, unde se pregătește să își continue parcursul în turneul de tenis. Această călătorie marchează începutul unei noi etape în cariera sportivei noastre, iar fanii își așteaptă cu nerăbdare performanțele sale pe terenul de tenis.

Având în vedere că Miami este unul dintre cele mai importante turnee din calendarul tenisului mondial, este de așteptat ca Simona să fie pregătită să își pună în valoare abilitățile și să concureze la cel mai înalt nivel împotriva celor mai buni jucători din lume. Privind relaxată și concentrată în același timp, Simona pare hotărâtă să ofere o prestație memorabilă în competiția ce urmează.

Cu fiecare pas pe care-l face în această călătorie, Simona Halep demonstrează dedicarea și determinarea ei de a atinge cele mai înalte standarde în tenisul mondial. Fanii din întreaga lume o vor urmări cu sufletul la gură în fiecare meci și îi vor oferi sprijinul lor necondiționat în această nouă aventură sportivă.

Simona Halep campioana noastra

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite