Sponsorizat
Categories: Sport

Zahărul – un pericol alimentar pentru copii și adulți. Creează dependență și crește riscurile de îmbolnăvire

Sponsorizat
Sponsorizat

Timp Liber

Deși este foarte gustos, zahărul nu reprezintă un aliment indispensabil sănătății organismului.

Zahărul – un pericol alimentar pentru copii și adulți. FOTO: Pixabay

 În urma investigațiilor și a studiilor clinice, s-au constatat efectele dăunătoare pe care le are consumul de zahăr asupra sănătății. Totodată, cercetările au arătat că efectele adverse nu au apărut în cazul consumului de zahăr natural prezent în fructe, legume, etc. Astfel, specialiștii recomandă reducerea consumului de zahăr adăugat sau chiar eliminarea sa  din alimentație.  



Ce este zahărul?Zahărul face parte din categoria carbohidraților, furnizând calorii și energie organismului. El se găsește în mod natural în fructe, legume, cereale, lapte și unele semințe, dar și în mod adăugat. Zahărul adăugat este extras din sursa originală(sfeclă sau trestie de zahăr) și introdus într-un alt aliment pentru a-i îmbunătăți gustul și a-l conserva. Acesta poate fi regăsit în alimente precum produsele de patiserie și panificațe, băuturile carbogazoase și ketchup-ul. Câte tipuri de zahăr există?Cuvântul „zahăr” este un termen general care desemnează mai multe substanțe dulci, cu structuri chimice și surse diferite. Astfel, din punctul de vedere al compoziției chimice, zaharidele se împart în: monozaharide, dizaharide, oligozaharide, polizaharide. 


Exemple de zaharuri: glucoza, fructoza, gelactoza, zaharoza și maltoza.Cât zahăr ar trebui să consumi zilnic?Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum de zaharuri de 10% din aportul zilnic total de energie. Pentru a respecta această doză, trebuie să știm că cel mai mult zahăr adăugat provine din: băuturi energizante, deserturi, gustări pe bază de cereale, sucuri și bomboane. 



Simptomele dependenței de zahăr:Dorința irezistibilă de a consuma ceva dulce Porniri compulsive Consumul constant Toleranța ridicată la cantități foarte mari de zahărPericolele consumului de zahăr:Creșterea în greutate ( în special a grăsimii abdominale)Creșterea trigliceridelor Riscul de diabet tip 2, dar și de boli cardio-vasculare și neurodegenerative (demența)Material realizat de Anamaria Vîrlan, studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, anul II.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:



Source link

Facebook Comments Box
Stefan Petre

Recent Posts

Cluj-Napoca se aliniază crizei: buget redus pentru evenimentele de 1 Decembrie și Revelion

Municipiul Cluj-Napoca reduce semnificativ bugetul alocat evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României și Revelionului. Consiliul…

10 hours ago

Caz șocant la un liceu din Cluj-Napoca: ministrul Educației cere măsuri după agresarea gravă a unui copil

Un incident de o gravitate extremă petrecut la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din Cluj-Napoca a…

18 hours ago

Ai 60 de minute? Athletic Sport Center le transformă într-un antrenament care chiar contează.

Aici nu pierzi timpul: ai un traseu clar, echipamente noi și mult spațiu de mișcare.…

1 day ago

RCA devine obligatoriu pentru unele trotinete și biciclete electrice

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) estimează că aproximativ 7.500 – 30.000 de trotinete electrice ar…

1 day ago

Tragedie pe Feleac: un bărbat a murit, iar trei persoane – între care o minoră – au fost rănite într-un accident grav la ieșire din Cluj-Napoca

O tragedie rutieră s-a produs sâmbătă dimineață pe DN1 E60, la ieșirea din Cluj-Napoca spre…

2 days ago

Arestat pentru agresiuni sexuale asupra mai multor femei, inclusiv o vârstnică de 74 de ani

n bărbat de 35 de ani din Cluj-Napoca a fost arestat preventiv pentru 30 de…

4 days ago