Administrație
În acest sfârșit de săptămână vor fi demarate lucrările de construire pentru Parcul I.L. Caragiale din centrul Clujului. Canalul Morii va fi descoperit, iar peste acesta se va amplasa un pod.
Cum va arăta Parcul I.L. Caragiale/ Foto: Someș-Top-Grup – Facebook
Primăria Cluj-Napoca va demara în acest sfârșit de săptămână lucrările de „Reabilitare parc I.L. Caragiale, strada Octavian Petrovici, parțial strada Barițiu prin descoperirea Canalului Morii”.
Potrivit reprezentanților primăriei, odată cu începerea lucrărilor, de vineri, 13 octombrie, vor fi desființate și locurile de parcare de pe străzile Gheorghe Barițiu (16 parcări) și Octavian Petrovici (în fața Palatului Telefoanelor – 23 parcări).CITEȘTE ȘI:
Un parc din centrul Clujului se extinde. Canalul Morii, descoperit pe str. George Barițiu. S-a emis autorizația de construireCanalul Morii va fi decopertat în zona Parcului I.L. CaragialePotrivit datelor proiectului, în timpul lucrărilor va fi descoperit Canalului Morii, al cărui traseu sistematizat a fost acoperit la sfârșitul anilor ’80 cu o dală de beton.
„Prin descoperirea acestui al doilea curs de apă ca importanță în oraș, acesta devine parte integrantă a parcului. În consecință, se vor realiza amenajări și sistematizări pe verticală pentru a facilita accesul pietonal la luciul de apă, însoțite de amenajări peisagere specifice cursurilor de apă”, a transmis Primăria Cluj-Napoca.Prin proiect este propusă și desființarea gardurilor vii care împrejmuiesc astăzi spațiile verzi din parc. Cele două monumente care există în Parcul Caragiale, respectiv bustul scriitorului Ion Luca Caragiale și Monumentul Victimelor Holocaustului vor rămâne în parc, urmând să fie mai bine puse în valoare prin intermediul mobilierului urban și al iluminatului.
Interzis pentru mașini. Petrovici devine pietonalăDestinația parcului se va schimba, din spațiu de promenadă și pentru practicarea sporturilor (skating), în spațiu de relaxare și repaus, respectiv obiectiv turistic, odată cu scoaterea la suprafață a descoperirilor arheologice din zonă. Se va face, de asemenea, o marcare a zidului medieval pe un traseu estimativ, care va separa parcul în două zone: una amenajată cu padiment de nisip, care va permite scurgerea apei și o zonă verde, dispărând alveolele îngrădite.Proiectul de modernizare a Parcului I. L. Caragiale prevede transformarea străzii Octavian Petrovici în spațiu pietonal. Potrivit arhitectului Vlad Rusu, strada ar urma să fie pietruită, iar parcarea din fața Palatului Telefoanelor va fi desființată, în locul acesteia urmând să fie extins parcul.
Proiectul mai cuprinde piste și rasteluri pentru biciclete, o stație pentru alimentarea bicicletelor și trotinetelor electrice și bănci pentru odihnă.Proiectarea și execuția sunt realizate de asocierea dintre S.C. NORDCONFOREST S.A și S.C. Costin și Vlad Birou de Proiectare S.R.L., iar durata de execuție a lucrărilor este de 14 luni.Suprafața totală amenajată prin proiect este 11.676 mp. fiind alcătuită din următoarele suprafețe:Parcul I.L. Caragiale – suprafață amenajată 4.864 mpStrada O. Petrovici – suprafață amenajată 4.597 mpStrada G. Barițiu – suprafață amenajată 2.215 mpAmenajarea acestor spații se va realiza în corelare cu proiectele realizate anterior pentru strada Regele Ferdinand și străzile adiacente.Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link