În 20–21 septembrie 2025, Cluj-Napoca va găzdui pentru prima dată în România competiția internațională Transylvania Butcher Wars, un eveniment dedicat artei măcelăriei și produselor de calitate, parte a circuitului global Butcher Wars.
Evenimentul va avea loc în campusul USAMV Cluj-Napoca și va reuni 16 măcelari din șapte țări de pe trei continente: Australia, Brazilia, Germania, Italia, Noua Zeelandă, România și Spania. Cinci dintre concurenți sunt femei, demonstrând că măcelăria este despre pasiune și măiestrie, nu despre stereotipuri.
Promovarea tradiției și a inovației
„Transylvania Butcher Wars nu este doar o competiție, ci și o oportunitate de a arăta că România poate găzdui evenimente internaționale în domeniul agribusinessului și al măcelăriei. Este o platformă prin care promovăm meșteșugul, tradiția și inovația, dar și produsele românești alături de cele mai bune practici din lume. Ne dorim să punem Clujul pe harta globală a competițiilor de profil și să inspirăm noi generații de profesioniști”, a declarat Cosmin Moldovan, președintele Fundației Ștefan Moldovan și CEO Moldovan Carmangerie.
Printre măcelarii români care vor concura se numără membrii echipei Măcelari de Elită, care a reprezentat România la World Butcher’s Challenge Paris 2025.
Juriu internațional de prestigiu
Competiția va fi evaluată de un juriu internațional format din:
-
Shannon Walker (Australia) – manager echipă Australia WBC 2025 și autor al „The Butcher’s Cook Book”.
-
Gianni Giardina (Italia) – măcelar de a treia generație, vicepreședinte al echipei naționale a măcelarilor italieni.
-
Panayotis Mariolis (Grecia) – fondator Mister Meat, câștigător premiu „Cel mai bun burger din lume” 2018.
-
Holger Fricke (Germania) – antreprenor în comerțul cu carne, jurat WBC.
-
Gelu Vișan (România) – specialist carne Black Angus și consilier echipa Măcelari de Elită.
-
Marius Verdeși (România) – fondator Zimbria și designer culinar echipa Măcelari de Elită România.
Juriul va evalua abilitățile tehnice de tranșare, viteza, creativitatea și prezentarea artistică a produselor.
Evenimente conexe și atmosferă de festival
Evenimentul include:
-
Conferința „Provocările agribusinessului în România”
-
Concursul „Cârnat Wars” pentru amatori
-
Ateliere pentru copii și demonstrații de mânuire a cuțitelor artizanale
-
Expoziții și standuri cu produse locale și internaționale
Zona de festival va include street food, zone de relaxare și dulciuri, creând o experiență completă pentru public.
O competiție cu rădăcini globale
Butcher Wars a început în 2016 la Meatstock, Australia, și s-a extins rapid în alte orașe australiene și în Noua Zeelandă. În prezent, competiția are peste 30 de ediții în 10 țări, promovând măiestria măcelarilor de la tranșarea precisă a cărnii până la prezentarea spectaculoasă a produselor.