Stațiune balneară de lux la Jucu? Proiect îndrăzneț pe un lac sărat din Cluj
Un proiect urbanistic îndrăzneț propune transformarea unui lac sărat din comuna Jucu într-un complex balnear modern, care să valorifice resursele naturale de sare ale județului Cluj. Ideea, susținută de arhitectul Horațiu Răcășan și biroul său de proiectare Raum, a ajuns în atenția Consiliului Județean Cluj, însă a fost întâmpinată cu scepticism, în principal din cauza costurilor ridicate ale investiției.
Un proiect ambițios pe malul unei „sărături”
Planul prevede dezvoltarea unui complex turistic pe un teren de peste 6,7 hectare în Jucu de Sus, cu trei zone distincte:
- Spații de cazare pavilionare,
- Zonă comercială și de alimentație publică,
- Complex balnear pe malul apei.
Proiectul, prezentat în cadrul ședinței Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean din 20 februarie, a fost conceput astfel încât să valorifice peisajul natural și resursele de sare ale zonei.
„Reglementarea acestei zone a ținut cont de relief, de studiile geotehnice, de însorire, de vecinătăți și de accesibilitate. Pe acest teren vor fi dezvoltate trei unități teritoriale complementare, care pot aduce beneficii economice și turistice comunei Jucu”, a explicat arhitectul Horațiu Răcășan.
Scepticism din partea autorităților: „Cine plătește?”
Deși ideea pare promițătoare, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și-a exprimat îndoiala că Primăria Jucu poate susține financiar un proiect de o asemenea amploare. „O investiție de acest calibru necesită resurse uriașe. De unde vin banii?”, a întrebat Tișe, ridicând semne de întrebare cu privire la fezabilitatea proiectului.
În replică, arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, a subliniat că Jucu este o comună cu o economie mai puternică decât altele din județ și că există intenția de a accesa fonduri europene pentru realizarea proiectului.
Resursa de sare, un potențial nevalorificat?
Horațiu Răcășan a atras atenția asupra potențialului uriaș al rezervelor de sare din județul Cluj, care se întind de la Turda până la Dej și Cluj-Napoca.
„Avem sub picioarele noastre o calotă groasă de sare, care poate atinge sute de metri. Această bogăție naturală este subevaluată și prea puțin folosită. Acest proiect este un exemplu de ce poate fi făcut când sarea ajunge la suprafață”, a declarat arhitectul.
În ciuda entuziasmului proiectanților, viitorul stațiunii balneare din Jucu rămâne incert. Va reuși această idee să depășească barierele birocratice și financiare pentru a deveni realitate?