Connect with us

Prin Oras

Mega-proiectul imobiliar din BORHANCI ar putea fi gata odată cu metroul

Alex Campian

Published

on

Mega-proiectul imobiliar din BORHANCI ar putea fi gata odată cu metroul

Mega-proiectul imobiliar din BORHANCI ar putea fi gata odată cu metroul. Deocamdată proiectul va intra în analiza urbaniștilor clujeni, spre aprobare. După mai bine de 1 an de la anunțul privind realizarea unui hub educațional în cartierul Borhanci, proiectul urbanistic zonal (PUZ) pentru dezvoltarea unei infrastructuri educaționale și de sănătate, precum și a unei infrastructuri sportive și a unei păduri-parc va fi înaintat spre aprobarea comisiei de urbanism din Primăria Boc.Un cartier cu de toate ce va concura cu o altă zonă ce se va dezvolta într-un viitor incert – SOPOR.Cel mai probabil, mega-cartierul Borhanci va face loc utilajelor și șantierelor în anul 2024, adică în perioadă electorală. Oricum, potrivit estimărilor optimiste ale reprezentanților administrației locale, „orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane”. Anunțul privind realizarea așa-numitului hub educațional Borhanci a fost făcut de edilul Emil Boc în noiembrie 2020. CITEȘTE ȘI: Emil Boc, despre HUB-ul educațional din Borhanci: „Orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane”PUZ-ul de dezvoltare a mega-cartierului Borhanci va intra spre aprobare în următoarea ședință de urbanism. Proiectul imobiliar din BORHANCI – temă prioritară pentru campania electorală din 2024Proiectul prevede reglementarea în cartierul Borhanci a unei serii de dotări publice esențiale întregului cartier: funcțiuni de sănătate – unitate de sănătate/centru pentru protonoterapie, sportive – bazin de înot, bază sportivă, educație, spații verzi – pădure-parc împreună cu dezvoltarea infrastructurii de circulație. Prin PUZ autoritățile urmăresc schimbarea destinației agricole a terenurilor și stabilirea reglementărilor urbanistice pentru realizarea acestui proiect. Așa-zisul hub educațional va cuprinde – creșă, grădiniță, școală generală, liceu. 
Bază sportivă – bazine de înot acoperit.Terenul ce a generat realizarea demersurilor pentru acest proiect ubranistic-imobiliar se află în Borhanci, cu folosința actuală de teren arabil, intravilan, și se află în proprietatea privată a municipiului Cluj-Napoca, în suprafață totală de 71,55 hectare.  „Pentru a ghida dezvoltarea cartierului Borhanci într-un mod sustenabil, modernizarea infrastructurii rutiere, realizarea de dotări publice, amenajarea cu spații publice și verzi este o prioritate”, se arată în documentația ce va fi aprobată de comisia de urbanism.Motivul dezvoltării acestui proiect stă în subdezvoltarea zonei„Având în vedere faptul că la ora actuală, în cartierul Borhanci nu există infrastructură educațională și sportivă publică, nici parc public amenajat, a fost propusă modificarea încadrării funcționale a teritoriului studiat prin PUZ”, se mai arată în documentația de urbanism. Zona dispune de „potențial de dezvoltare”Existența unei rezerve mari de teren, acces facil din str Borhanciului-Bicaz-Gheorgheni și realizarea viitoarei legături cu centura metropolitană, existența unor puncte de belvedere ce vor fi puse în valoare prin amenajarea propusă, consideră proiectanții. Riscurile aferente desfășurării acestui proiect sunt reprezentate de riscurile naturale, precum alunecările de teren. Prin intermediul obiectivelor sanitare, educaționale și de agrement pe care își propun să le realizeze autoritățile în Borhanci se va limita necesitatea deplasărilor pentru învățământ/agrement din această zonă spre centrul orașului. Modernizarea circulațiilor va face ca din colonia Borhanci să existe un acces ușor atât cu mijloace de transport în comun cât și cu mijloace alternative de transport, apreciază proiectanții. Proiectant: Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mîncu – Centru de Cercetare, Proiectare, Expertiză și ConsultingCITEȘTE ȘI: Proiectul de peste 2 MILIOANE de lei pentru dezvoltarea HUB-ului din Borhanci va fi realizat de Universitatea de Arhitectură din București20 de parcele 6 parcele pentru instituții și servicii publice
1 parcelă – creșă
1 paercelă – grădiniță 
1 parcelă – școală
1 parcelă – liceu
1 parcelă – pentru sănătate
1 parcelă – pentru bazinul olimpic
1 parcelă – complex sportiv10 parcele pentru pădure-parc
3 parcele pentru circulațiiEtapele dezvoltării proiectului imobiliar din Borhanci sunt:Aprobare PUZ prin HCLRealizare SF pentru obiectivele propuse în PUZAprobarea studiilor de fezabilitateDezmembrare conform PUZExproprieri pentru cauză de utilitate publicăIdentificarea posibilităților de finanțareContractare proiect tehnic și extindere utilitățiContractare execuție lucrări infrastructură rutierăContractare proiecte tehnice pentru fiecare obiectiv în parte, separat, în funcție de posibilitățile de finanțareContractare execuție pentru fiecare obiectiv în partePotrivit autorităților, în Borhanci ar urma să fie construit un hub educaţional – şcoală, grădiniţă, creşă, parc – pe o suprafață de cca 70 de ha, pe locul în care a fost promis în alte campanii electorale Cartierul Tineretului.Deocamdată, HUB-ul din Borhanci arată cam așa  

Source link

Facebook Comments Box

Prin Oras

Tragedie într-un supermarket din Cluj-Napoca, unde o femeie și-a pierdut viața.

Diana Petrescu

Published

on

O tragedie a avut loc în seara zilei de marți, într-un supermarket din Cluj-Napoca, unde o femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani a decedat.

Evenimentul a avut loc la supermarketul Selgros, când femeia s-a simțit rău și a căzut pe podea. Martorii oculari, alți cumpărători, au imediat alertat serviciul de urgență la numărul de telefon 112.

Echipa de medici de la Ambulanță s-a deplasat la fața locului și a început procedurile de resuscitare a femeii. Cu toate eforturile depuse și profesionalismul echipei medicale, resuscitarea a durat aproximativ o oră, însă, din nefericire, nu a avut succes.

În ciuda tuturor eforturilor depuse și a intervenției rapide a echipajului medical, femeia a fost declarată decedată în final. Incidentul a avut loc lângă casierie, sub privirile șocate ale clienților și angajaților prezenți în acel moment.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Joi, 9 mai 2024, în Piața Unirii, începând cu ora 11:00, va avea loc un eveniment dedicat Zilei Europei

Stefania Heinz

Published

on

Joi, 9 mai 2024, în Piața Unirii, începând cu ora 11:00, va avea loc un eveniment dedicat Zilei Europei – celebrată în data de 9 mai și a Zilei Independenței de Stat a României – 10 mai. Primăria Cluj-Napoca alături de instituțiile partenere marchează aceste zile de mare importanță istorică pentru România prin ceremonii oficiale și momente artistice.

Programul zilei:
– prezentarea onorului și salutul drapelului de luptã;
– intonarea Imnului Național al României și Imnului Europei:
– alocuțiuni privind semnificația Zilei Europei;
– festivitatea de premiere a concursului școlar „Eroi și fapte în istoria națională”;
– moment artistic: interpretare cântece, dansuri tradiționale, marșuri militare și patriotice
– defilarea gărzii de onoare.

De asemenea, în data de 9 mai, din turnul Primăriei va răsuna Imnul Uniunii Europene la orele 9:00, 12:00, 15:00, 18:00 și 21:00.

Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județul Cluj, Divizia 4 Infanterie „Gemina”, Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” și Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Mașina lui Bobby din Dallas, Descoperită la Iulius Mall Cluj – Vezi Imaginile

Stefania Heinz

Published

on

O Frumusețe de Mercedes Decapotabil, Asemănătoare Celei Conducute de Actorul Patrick Duffy în Serialul Dallas

Duffy a interpretat rolul lui Bobby în faimosul serial american care a captivat milioane de fani în anii ’80. În acest show TV, Bobby era văzut la volanul unei mașini decapotabile impresionante, Mercedes-Benz 450 SL (R107), din 1974.

Mercedes-ul surprins la Iulius Mall Cluj este ușor diferit, fiind un 560 SL din 1987, evaluat la aproximativ 20.000 de euro.

În parcarea de la Iulius Mall Cluj a fost observat un automobil similar.

Serialul Dallas a fost difuzat și în România comunistă, dar a fost supus cenzurii.

Dallas este un serial de televiziune american care a fost transmis în primetime de către postul CBS între 2 aprilie 1978 și 3 mai 1991. Drama urmărește familia texană Ewing, proprietari ai companiei petroliere Ewing Oil și ai terenurilor de creștere a vitelor din Southfork. Serialul prezintă o distribuție variată, cu actrița de teatru și film Barbara Bel Geddes în rolul matriarhului familiei, Miss Ellie, Larry Hagman în rolul magnatului lacom și intrigant J.R. Ewing, Patrick Duffy în rolul bine intenționatului frate mai mic, Bobby Ewing, Linda Gray în rolul soției suferinde a lui J.R., Sue Ellen, și Victoria Principal în rolul soției lui Bobby, Pamela Barnes Ewing. Dallas a câștigat patru premii Emmy, inclusiv un premiu pentru cea mai bună actriță în rol principal într-un serial dramatic în 1980, câștigat de Bel Geddes.

Serialul s-a remarcat prin momente memorabile de tip cliffhanger, precum celebrul mister “Who shot J.R.?”, iar episodul “Who Done It”, din 1980, rămâne al doilea cel mai bine cotat episod prime-time din toate timpurile. Dallas a avut și un sezon numit “Dream Season”, în care s-a dezvăluit că întregul sezon 9 a fost, de fapt, o halucinație a personajului Pamela Ewing. Cu un total de 357 de episoade distribuite în 14 sezoane, Dallas rămâne una dintre cele mai longevive drame prime-time din istoria televiziunii americane. În 2007, revista Time l-a inclus pe Dallas în lista “100 Best TV Shows of All-Time”.

În ciuda cenzurii producțiilor occidentale în Europa de Est, serialul a fost difuzat în Republica Socialistă România, deoarece dictatorul Nicolae Ceaușescu dorea să arate poporului său relele capitalismului. Contrar intenției inițiale, efectul a fost invers, iar serialul a contribuit la conștientizarea în rândul românilor a faptului că nivelul lor de trai era mult inferior celui din Occident.

În 2010, canalul de televiziune TNT a anunțat producerea unei adaptări actualizate a serialului Dallas. Această reluare a poveștii familiei Ewing a avut premiera pe TNT pe 13 iunie 2012 și a rulat timp de trei sezoane, încheindu-se pe 22 septembrie 2014.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite