Connect with us

Prin Oras

Mega-proiectul imobiliar din BORHANCI ar putea fi gata odată cu metroul

Alex Campian

Published

on

Mega-proiectul imobiliar din BORHANCI ar putea fi gata odată cu metroul

Mega-proiectul imobiliar din BORHANCI ar putea fi gata odată cu metroul. Deocamdată proiectul va intra în analiza urbaniștilor clujeni, spre aprobare. După mai bine de 1 an de la anunțul privind realizarea unui hub educațional în cartierul Borhanci, proiectul urbanistic zonal (PUZ) pentru dezvoltarea unei infrastructuri educaționale și de sănătate, precum și a unei infrastructuri sportive și a unei păduri-parc va fi înaintat spre aprobarea comisiei de urbanism din Primăria Boc.Un cartier cu de toate ce va concura cu o altă zonă ce se va dezvolta într-un viitor incert – SOPOR.Cel mai probabil, mega-cartierul Borhanci va face loc utilajelor și șantierelor în anul 2024, adică în perioadă electorală. Oricum, potrivit estimărilor optimiste ale reprezentanților administrației locale, „orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane”. Anunțul privind realizarea așa-numitului hub educațional Borhanci a fost făcut de edilul Emil Boc în noiembrie 2020. CITEȘTE ȘI: Emil Boc, despre HUB-ul educațional din Borhanci: „Orizontul este 2026, odată cu funcţionarea centurii metropolitane”PUZ-ul de dezvoltare a mega-cartierului Borhanci va intra spre aprobare în următoarea ședință de urbanism. Proiectul imobiliar din BORHANCI – temă prioritară pentru campania electorală din 2024Proiectul prevede reglementarea în cartierul Borhanci a unei serii de dotări publice esențiale întregului cartier: funcțiuni de sănătate – unitate de sănătate/centru pentru protonoterapie, sportive – bazin de înot, bază sportivă, educație, spații verzi – pădure-parc împreună cu dezvoltarea infrastructurii de circulație. Prin PUZ autoritățile urmăresc schimbarea destinației agricole a terenurilor și stabilirea reglementărilor urbanistice pentru realizarea acestui proiect. Așa-zisul hub educațional va cuprinde – creșă, grădiniță, școală generală, liceu. 
Bază sportivă – bazine de înot acoperit.Terenul ce a generat realizarea demersurilor pentru acest proiect ubranistic-imobiliar se află în Borhanci, cu folosința actuală de teren arabil, intravilan, și se află în proprietatea privată a municipiului Cluj-Napoca, în suprafață totală de 71,55 hectare.  „Pentru a ghida dezvoltarea cartierului Borhanci într-un mod sustenabil, modernizarea infrastructurii rutiere, realizarea de dotări publice, amenajarea cu spații publice și verzi este o prioritate”, se arată în documentația ce va fi aprobată de comisia de urbanism.Motivul dezvoltării acestui proiect stă în subdezvoltarea zonei„Având în vedere faptul că la ora actuală, în cartierul Borhanci nu există infrastructură educațională și sportivă publică, nici parc public amenajat, a fost propusă modificarea încadrării funcționale a teritoriului studiat prin PUZ”, se mai arată în documentația de urbanism. Zona dispune de „potențial de dezvoltare”Existența unei rezerve mari de teren, acces facil din str Borhanciului-Bicaz-Gheorgheni și realizarea viitoarei legături cu centura metropolitană, existența unor puncte de belvedere ce vor fi puse în valoare prin amenajarea propusă, consideră proiectanții. Riscurile aferente desfășurării acestui proiect sunt reprezentate de riscurile naturale, precum alunecările de teren. Prin intermediul obiectivelor sanitare, educaționale și de agrement pe care își propun să le realizeze autoritățile în Borhanci se va limita necesitatea deplasărilor pentru învățământ/agrement din această zonă spre centrul orașului. Modernizarea circulațiilor va face ca din colonia Borhanci să existe un acces ușor atât cu mijloace de transport în comun cât și cu mijloace alternative de transport, apreciază proiectanții. Proiectant: Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mîncu – Centru de Cercetare, Proiectare, Expertiză și ConsultingCITEȘTE ȘI: Proiectul de peste 2 MILIOANE de lei pentru dezvoltarea HUB-ului din Borhanci va fi realizat de Universitatea de Arhitectură din București20 de parcele 6 parcele pentru instituții și servicii publice
1 parcelă – creșă
1 paercelă – grădiniță 
1 parcelă – școală
1 parcelă – liceu
1 parcelă – pentru sănătate
1 parcelă – pentru bazinul olimpic
1 parcelă – complex sportiv10 parcele pentru pădure-parc
3 parcele pentru circulațiiEtapele dezvoltării proiectului imobiliar din Borhanci sunt:Aprobare PUZ prin HCLRealizare SF pentru obiectivele propuse în PUZAprobarea studiilor de fezabilitateDezmembrare conform PUZExproprieri pentru cauză de utilitate publicăIdentificarea posibilităților de finanțareContractare proiect tehnic și extindere utilitățiContractare execuție lucrări infrastructură rutierăContractare proiecte tehnice pentru fiecare obiectiv în parte, separat, în funcție de posibilitățile de finanțareContractare execuție pentru fiecare obiectiv în partePotrivit autorităților, în Borhanci ar urma să fie construit un hub educaţional – şcoală, grădiniţă, creşă, parc – pe o suprafață de cca 70 de ha, pe locul în care a fost promis în alte campanii electorale Cartierul Tineretului.Deocamdată, HUB-ul din Borhanci arată cam așa  

Source link

Facebook Comments Box

Info

Revoltă în Piața Unirii: Femeie amendată pentru că circula cu bicicleta. Clujenii, FURIOȘI pe poliție!

Cosmin Ardelean

Published

on

Clujeancă amendată URIAȘ pentru că mergea cu bicicleta prin Piața Unirii: Poliția, acuzată de abuz!

O femeie din Cluj a fost amendată de două ori, cu o sumă totală de 1.310 lei, pentru că a circulat cu bicicleta în zona pietonală a Pieței Unirii. Clujeanca a denunțat măsura ca fiind abuzivă și a acuzat autoritățile că nu asigură infrastructură adecvată pentru bicicliști.

“2 amenzi în cuantum total de 1310 de lei pentru circulat neregulamentar pe bicicletă în « zona carosabilă » ( după cum îmi explica polițistul local) din cadrul zonei pietonale din cadrul Pieței Unirii, a doua primită la două săptămani distanţă pentru că am « refuzat VEHEMENT în mod REPETAT să prezint CI pentru identificare »”, a scris Mica Ioana pe Facebook.

Femeia a explicat că a refuzat inițial să se legitimeze pentru că nu i s-a explicat clar motivul amenzii, iar “VEHEMENT” a fost considerat tonul său când a criticat reglementarea pe care o consideră “aberantă”. Ea a subliniat inconsecvența autorităților, menționând că strada Universității permite accesul bicicletelor, iar trecerea de pietoni de la capătul străzii Napoca spre Piața Unirii are și bandă de biciclete care nu duce nicăieri, doar la polițiștii care amendează.

Mica Ioana a ridicat problema lipsei de legătură între pistele de biciclete de pe străzile Napoca și Eroilor, care îi obligă pe bicicliști să aleagă între a circula pe carosabil, printre mașini, sau a fi amendați pentru mers pe trotuar. “De ce sunt excluşi bicicliştii chiar din centrul oraşului? Dacă eu pedalez încet lângă nişte amici în zona pietonală în timp ce traversăm piaţa risc să iau o amendă ? Aşa înțeleg aceşti polițiști să servească interesul public într-un oraş sufocat de maşini?”, a adăugat ea.

Postarea a stârnit un val de reacții, mulți clujeni acuzând Poliția Locală de abuz și ipocrizie. “Bine că mașinile care ocupă o bună parte a trotuarelor din oraș nu sunt văzute de stimabili”, a scris un utilizator.

Întrebat despre cazul amenzilor, primarul Emil Boc a declarat că: “Prima explicație a fost că nu a vrut să se legitimeze, a avut un comportament obraznic și a încălcat prevederile legale… Poliția a spus că doamna a avut un comportament obraznic și sfidător”. Boc a admis totuși că amenda de 1350 de lei este mare și a promis că va cere lămuriri suplimentare.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Info

A fost abuz sau aplicare a legii? Scandalul biciclistei aprinde spiritele la Cluj

Cosmin Ardelean

Published

on

Scandal în Piața Unirii: Boc acuză comportament sfidător! Soția activistului Dohotaru, amendată drastic pentru că mergea cu bicicleta!

Un incident aparent banal a stârnit o dispută aprinsă în Cluj-Napoca. Soția activistului de mediu Adrian Dohotaru a fost amendată de Poliția Locală pentru că a circulat cu bicicleta în Piața Unirii, iar primarul Emil Boc a intervenit în scandal, aducând acuzații grave la adresa acesteia.

Primarul a declarat că a primit o copie a procesului verbal și a cerut explicații Poliției Locale. “Prima explicație a fost că nu a vrut să se legitimeze, a avut un comportament obraznic cu polițiștii locali și a încălcat prevederile legale”, a spus Emil Boc, confirmând că interdicția de a circula cu bicicleta în Piața Unirii rămâne în vigoare.

Boc a precizat că este deschis la discuții despre reglementarea circulației bicicletelor în Piața Unirii, dar a subliniat că, momentan, legea interzice acest lucru. În privința amenzii de 1350 de lei, considerată exagerată de mulți, inclusiv de primar, Boc a promis că va cere lămuriri suplimentare. “Nu sunt adeptul ca pentru prima abatere să mergi pe amenda maximă. Poliția a spus că doamna a avut un comportament obraznic și sfidător”, a adăugat el.

Reacțiile la incident au fost împărțite. Unii clujeni susțin aplicarea strictă a legii, în timp ce alții consideră amenda disproporționată și cer o reglementare mai clară a circulației bicicletelor în centrul orașului.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Boc, război total cu fumatul! Cum va arăta Clujul fără miros de țigară?

Cosmin Ardelean

Published

on

Cluj-Napoca în război cu țigara: Se interzice fumatul în parcuri, stații de bus și la stadioane! Vezi unde mai poți fuma!

Clujul se pregătește să devină un oraș mai curat, dar mai puțin prietenos cu fumătorii! După o perioadă de consultare publică care se încheie astăzi, 4 aprilie 2025, autoritățile au decis: fumatul va fi drastic limitat în spațiile publice.

Primăria a anunțat că va interzice fumatul, și nu doar cel clasic, ci și orice forme alternative, în stațiile de transport în comun, în parcurile și bazele sportive. Motivul? Protejarea sănătății cetățenilor, inclusiv a nefumătorilor, de efectele nocive ale fumatului pasiv.

“Nu interzicem drepturi, protejăm vieți!” a declarat primarul Emil Boc, subliniind că măsura este necesară pentru a asigura un mediu sănătos pentru toți, de la copii care se joacă în parc la călători care așteaptă autobuzul.

Dar nu vă grăbiți să aruncați țigările la gunoi! Pentru fumători, există și o rază de speranță: în parcuri și baze sportive vor fi amenajate locuri special dedicate fumatului. Totuși, acestea vor fi create în termen de 90 de zile de la aprobarea definitivă a hotărârii, deci până atunci, mai bine țineți-vă de pachet!

Cei care ignoră interdicția riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 100 și 500 de lei. Așa că mai bine respectați legea, nu doar pentru buzunarul vostru, ci și pentru sănătatea celor din jur.

Decizia nu este una radicală, a mai punctat primarul, ci una care aliniază Clujul cu trendul european. Multe orașe au adoptat deja măsuri similare, iar acum e rândul Clujului să facă un pas important spre un viitor mai verde și mai sănătos.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite