Connect with us

Info

Bugetul Clujului pe 2020: peste 350 de milioane de euro. Care sunt prioritățile primăriei

Tudor Calinescu

Published

on

Bugetul Clujului pe 2020: peste 350 de milioane de euro. Care sunt prioritățile primăriei


Bugetul general al municipiului Cluj-Napoca în acest an este în valoare de 353.237.996 euro, mai mare cu 8,31% în 2020 față de anul 2019.
“Obiectivul general este creșterea în continuare a calității vieții în municipiu – educație, sănătate, descongestionarea traficului, infrastructură, mediu, transport în comun nepoluant, spații verzi, arte și industrii creative, dinamism multicultural. În 2020 rămân direcții cheie digitalizarea administrației publice locale și susținerea proiectelor de dezvoltare a Clujului. De asemenea, și prin acest buget urmărim consolidarea statutului Clujului de puternic centru de inovare în România și centrul și estul Europei, al statutului de start-up city și oraș de referință prin calitatea serviciilor din toate domeniile (sănătate, servicii bancare și altele)”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Cele mai importante proiecte ale municipalității în 2020:

1. Introducerea în circulaţie a 12 noi tramvaie achiziţionate din fonduri europene. Menţinerea tuturor facilităţilor la transportul public pentru elevi, studenţi, pensionari etc.

2. Finalizarea a patru noi parkinguri: Hașdeu, Primăverii nr. 20, Primăverii nr. 8 şi Mogoşoaia, cu un total de 1.253 de noi locuri de parcare. Pentru cel puţin încă două noi parkinguri se vor realiza achiziţiile publice pentru proiectare şi execuţie. Va continua procesul de demolare de garaje şi amenajare de parcări.

3. Finalizarea modernizării şi lărgirii străzii Bună Ziua, a modernizării străzilor Regele Ferdinand – Tipografiei – Emile Zola – Sextil Puşcariu şi a primei străzi „smart” din România – strada Molnar Piuariu (mai mult spaţiu pietonal, iluminat inteligent, bănci cu încărcare USB, wi-fi etc.). Demararea lucrărilor la reabilitarea zonei Pieţei Lucian Blaga şi a Bulevardului 21 Decembrie 1989.

4. Finalizarea documentaţiilor tehnice şi de urbanism necesare pentru Centura metropolitană a Clujului. Continuarea procedurilor legale pentru proiectul multianual Metrou şi tren metropolitan.

5. Finalizarea lucrărilor la reabilitarea Turnului Pompierilor şi finalizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea zonei străzii Kogălniceanu. Finalizarea noului cimitir din str. Moş Ion Roată.

6. Finalizarea Parcului Între Lacuri şi începerea lucrărilor la Parcul Tineretului – Pădurea clujenilor (21,3 ha şi 1.505 arbori cu balot). Realizarea unui concurs de soluţii pentru noi parcuri: Parcul Est (46,19 ha) şi Parcul Bună Ziua (7,8 ha). Începerea lucrărilor la reabilitarea Parcului Feroviarilor, a Parcului 14 Iulie, a Parcului Ştefan cel Mare şi la extinderea skate parcului Rozelor. Realizarea achiziţiei publice pentru reabilitarea malurilor Someşului şi a parcului Armătura, pentru realizarea Parcului Zorilor şi a Bazei sportive şi de agrement „La Terenuri” Mănăștur. Finalizarea sistemului modern de irigaţii în Parcul Central „Simion Bărnuţiu”.

7. Finalizarea modernizării şi reabilitării termice a Spitalului Municipal prin intermediul unui proiect finanţat din fonduri europene şi sprijinirea cu fonduri de la bugetul local a celorlalte spitale clujene. Achiziţionarea unei noi ambulanţe cu dotări de ultimă generaţie pentru SMURD Cluj (punct medical avansat).

8. Menţinerea alocărilor pentru educaţie prin investiţii în şcoli, oferirea de burse, programul de autobuze speciale pentru transportul copiilor la şcoală sau programul „Şcoală după şcoală”. Finalizarea creşei noi din str. Grigore Alexandrescu (90 de locuri noi) şi începerea lucrărilor la noul corp al creşei de pe str. Meziad (90 de locuri). Finalizarea modernizării grădiniţei „Căsuţa Poveştilor” şi începerea lucrărilor la modernizarea grădiniţei „Floare de Iris”. Demararea lucrărilor pentru modernizarea şi creşterea eficienţei energetice la Colegiul Tehnic „Ana Aslan”. Realizarea unui concurs de soluţii pentru Muzeul Științei / Science Museum.

9. Continuarea lucrărilor de amenajare a platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor menajere – cel puţin încă 100 de platforme. Instalarea a cel puţin 10 noi grupuri de pubele inteligente pentru deşeuri plastic, hârtie/carton şi deşeuri reziduale, alimentate cu panouri solare. Extinderea proiectului pilot de acces cu cartelă la punctele gospodărești din cartiere. Instalarea unor noi puncte supraterane din construcţie metalică pentru colectarea selectivă în zone aglomerate. Amenajarea a două noi puncte de colectare gratuită a deșeurilor voluminoase de la persoane fizice. Realizarea unui proiect pilot pentru pereţi verzi.

10. Continuarea programelor sociale derulate de Primărie: ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor marginalizate social, îngrijire la domiciliu pentru bătrâni, îngrijire stomatologică pentru clujenii cu venituri reduse, tichetele acordate în cadrul programului social „Alimente”, cantina de ajutor social, programele de transport dedicat (elevii cu nevoi speciale; persoanele cu dizabilităţi). Continuarea programului de cumpărare de locuințe sociale de pe piața liberă şi darea în folosinţă a 12 noi locuinţe sociale. Continuarea proiectului pentru cartierul Sopor (250 de hectare), primul cartier realizat prin concurs de soluţii.

11. Implementarea proiectelor câştigătoare în cadrul proceselor de Bugetare participativă. Modernizarea zonelor pentru fitness în aer liber cu aparate noi – cel puţin 10 spaţii. Instalarea a trei noi toalete automate pentru persoane cu dizabilităţi.

12. Extinderea numărului de proceduri şi aplicaţii digitale pentru cetăţeni. Dezvoltarea serviciilor oferite de funcționarul public virtual „Antonia” (care gestionează astăzi 94 de tipuri de cereri). Realizarea unui sistem de achiziţie de date în timp real şi a unei aplicaţii pentru detectarea locurilor de parcare disponibile în zona centrală. Continuarea dezbaterilor publice desfăşurate în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică, în colaborare cu partenerii noştri: universităţi, companii private, ONG-uri şi cetăţeni. 

Proiectul de buget poate fi consultat pe website-ul primăriei și este în dezbatere publică, în perioada 13 ianuarie – 27 ianuarie 2020.

 

Source link

Facebook Comments Box

Info

Grătarul, MOTIV de SCANDAL la Cluj! Vecinii s-au LUAT la BĂTAIE din cauza fumului?

Cosmin Ardelean

Published

on

Vecini în război din cauza GRĂTARULUI! Clujeni prea sensibili sau fum toxic?

Ziua de 1 Mai, dedicată relaxării și petrecerilor în aer liber, a fost motiv de conflict între doi vecini de pe strada Dumbrava Roșie din Cluj-Napoca. În timp ce unii clujeni au ales să își facă grătare în propriile curți, un vecin s-a arătat extrem de deranjat de fumul emanat de aceștia.

Clujeanul nemulțumit a reclamat la Primărie faptul că vecinii și-au amplasat grătarul prea aproape de ferestrele sale, obligându-l să inhaleze fumul ore în șir și împiedicându-l să aerisească locuința. Acesta a menționat că a avut o experiență similară și anul trecut, tot de 1 Mai.

“Pe strada Dumbrava Roșie, de la ora 15, vecinii stau în incinta lor proprie, dar lângă poartă, și fac grătar, forțându-mă pe mine să le inhalez fumul de mai bine de două ore și nu am cum să aerisesc. I-am atenționat încă de anul trecut să meargă să facă grătarul în spatele casei, nu lângă stradă”, se arată în sesizarea trimisă Primăriei Cluj.

Incidentul ridică o întrebare pertinentă: au devenit clujenii prea sensibili la activitățile obișnuite ale vecinilor sau există o limită a toleranței când vine vorba de disconfortul cauzat de fumul de grătar?

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Ofertă ULUITOARE! 1000 de dolari și bilet de avion dacă pleci! Ce spun clujenii?

Cosmin Ardelean

Published

on

Administrația Trump oferă 1.000 de dolari migranților să părăsească SUA. Scopul: economii semnificative

Administrația președintelui Donald Trump a anunțat o nouă strategie inedită pentru a gestiona problema migrației ilegale în Statele Unite. Autoritățile vor oferi suma de 1.000 de dolari, plus costul biletului de avion, migranților care aleg să părăsească voluntar țara.

Această măsură are ca scop principal realizarea unor economii substanțiale. Costul mediu pentru arestarea, detenția și deportarea unei persoane fără statut legal se ridică în prezent la aproximativ 17.000 de dolari. Prin stimularea autodeportării, administrația speră să reducă semnificativ aceste cheltuieli.

Secretarul pentru securitate internă, Kristi Noem, a declarat într-un comunicat că “dacă vă aflați aici ilegal, autodeportarea este cea mai bună, mai sigură și mai rentabilă modalitate de a părăsi Statele Unite pentru a evita arestarea”.

În luna martie a acestui an, administrația Trump a lansat o aplicație mobilă denumită CBP Home, menită să faciliteze procesul de autodeportare pentru persoanele aflate în această situație.

Deși președintele Trump a promis deportări masive, cifrele actuale indică un număr mai mic de deportări comparativ cu perioada similară din timpul administrației precedente.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Șoferi din Cluj, BUCURAȚI-VĂ! Semaforul care va DEBLOCA DN1C, aprobat!

Cosmin Ardelean

Published

on

Semafor-salvator la Jucu! Traficul INFERNAL de pe DN1C, rezolvat!

O veste bună pentru șoferii care tranzitează zona Jucu! Primarul comunei, Valentin-Dorel Pojar, a anunțat că a obținut avizul pentru instalarea unui semafor la intersecția DN1C cu drumul comunal de la ieșirea din Jucu de Mijloc. Această măsură este menită să deblocheze traficul congestionat din zonă.

Autoritățile locale speră ca proiectul să poată fi implementat cât mai rapid, după obținerea tuturor avizelor necesare și aprobarea bugetului. Semaforul va fluidiza circulația, rezolvând problema blocajelor de la intersecția respectivă.

“Semaforizarea de la drumul național va rezolva practic deblocarea intersecției drumului național cu intrarea la Jucu de Mijloc. Așa cum știți, la ora actuală acea ieșire este blocată și noi prin proiectul acesta pe care-l vom demara, de semaforizare, vom debloca ieșirea de la Jucu de Mijloc și spre Cluj și spre drumurile adiacente acelei intersecții. Va fi și ieșirea deblocată și în același timp sincronizată cu calea ferată și cu toată intersecția, astfel încât să nu facem un blocaj pe DN, circulația pe DN să aibă cursivitate, dar în același timp când va funcționa această intersecție semaforizată, vom avea acces și cei care ieșim din Jucu de Mijloc spre Cluj”, a declarat primarul Dorel Pojar.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite