Connect with us

Prin Oras

Armătura Clujului Verde: parcuri mai moderne, dar mai chelite de vechii copaci – ZiardeCluj.ro

Alex Campian

Published

on

Armătura Clujului Verde: parcuri mai moderne, dar mai chelite de vechii copaci - ZiardeCluj.ro

Noul Cluj Verde se ridică în aceste zile pe multele șantiere deschise simultan. Armătura modernizării este alcătuită însă, ca orice armătură, din fier și din beton. Se taie vechii copaci, pe motiv că ar fi bolnavi și periculoși, și se plantează, printre alte specii, platani tineri și sănătoși, care favorizează înmulțirea tigrilor de platan, care sunt deja o problemă a orașului în zilele călduroase.În zona Armătura, de pildă, de-a lungul râului Someș, au dispărut arborii înalți care străjuiau malul apei, în vechiul parc comunist. Șantierul de aici, început în iulie 2021, are termen de finalizare 18 ianuarie 2023, potrivit panoului de șantier. Adică, încă 7-8 luni. Deja parcul prinde contur și putem vedea apariția unui nou pod peste râul Nadăș. Din același unghi însă putem vedea și chelirea parcului:Întrebat săptămâna trecută la radio ce se întâmplă în parcul Armătura, dacă s-au tăiat copaci bătrâni, valoroși, viceprimarul Dan Tarcea a declarat:„Este o suprafață de peste 3,2 hectare, sunt investiții pe fonduri europene.Era o zonă mai puțin favorabilă și parcul nu era frecventat pentru că nu arăta bine, acum se modernizează, împreună cu Parcul Feroviarilor.Nu s-au tăiat arbori sănătoși, dar trebuie să înțelegem că sunt anumite condiții în care sunt tăiați arborii, ca să nu fie pericol public.Dacă facem modernizări în mijlocul trotuarului, de exemplu, un arbore nu poate fi relocat, se plantează în locul lui altul.Obiectivul nostru este să plantăm, nu să tăiem.”Modernizările în parcul Armătura nu se fac însă „în mijlocul trotuarului”, ci efectiv în vechiul parc, unde au fost păstrați arborii bătrâni tocmai în partea dinspre trotuar.Crearea unui culoar verde de-a lungul Someșului, de la podul Porțelanului (al cărui șantier a reînceput recent, după dezgroparea vechiului proiect din sare), până la Parcul Feroviarilor, adică până spre zona semicentrală, trecând și prin Parcul Armătura, i-ar bucura pe locuitorii din Iris care chiar ar avea o calitate mai bună a vieții în cartier, după finalizarea proiectelor de modernizare ale Primăriei.Dar, dacă modernizările se vor realiza prin tăierea copacilor bătrâni, cu o coroană înaltă și bogată, și prin plantarea unor noi arbori tineri, a căror coroană va oferi umbră doar peste un deceniu, și din care vor cădea tigri, dacă asta va fi armătura modernizărilor, atunci puțini se vor încumeta să străbată vara noile parcuri și culoare verzi. Degeaba face Primăria podețe și alei betonate, eventual vopsite în verde, dacă, în parcurile chelite de copaci, clujenii vor sta cu ochii-n soare.

Source link

Facebook Comments Box

Prin Oras

Primăvara înfloritoare pe malurile Someșului din Cluj: Culorile vibrante ale florilor de mai încântă privirile și îmbie la contemplare

Diana Petrescu

Published

on

Cu primăvara în toi, Clujul își dezvăluie splendoarea verde, iar florile de mai colorează malurile Someșului, conferind un aer proaspăt și îmbietor. Primarul Emil Boc, aflat în plină campanie electorală, nu ratează ocazia de a sublinia aspectul verde al orașului. “Vă invităm la relaxare și mișcare!”, a transmis acesta, evidențiind, în același timp, preocuparea pentru mediu și promovarea activităților în aer liber.

Cu toate că malurile Someșului arată încântător în această perioadă, nu putem trece cu vederea faptul că în ultimii ani s-a construit intens pe aceste terenuri. În ciuda acestor aspecte, imaginile selectate cu grijă de echipa de comunicare a primarului Emil Boc scot în evidență zonele care emană frumusețe și arată foarte bine.

Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!

 

Malul Someșului, Cluj!
Malul Someșului, Cluj!

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Malurile Someșului capătă treptat aspectul Sena pariziana

Maria Costea

Published

on

Malurile Someșului prind viață și încep să evolueze către aspectul caracteristic al marilor râuri europene. Pe măsură ce infrastructura și spațiile verzi sunt dezvoltate și îmbunătățite, Someșul devine tot mai asemănător cu malurile Senelui, râul emblematic al Parisului.

Această transformare nu este doar o simplă coincidență, ci reflectă eforturile continue ale autorităților locale de a îmbunătăți calitatea mediului urban și de a crea spații publice atractive pentru locuitori și turiști. Prin investiții în parcuri, promenade și alte facilități recreative, malurile Someșului devin tot mai mult un loc preferat pentru plimbări și relaxare.

Compararea cu Sena pariziană sugerează nu doar o schimbare fizică, ci și o transformare culturală și socială în comunitatea locală. Această evoluție reflectă dorința de a integra natura și frumusețea peisajului în viața urbană, oferind locuitorilor o oază de relaxare și reîmprospătare în mijlocul orașului.

În final, această transformare a malurilor Someșului demonstrează potențialul incredibil al dezvoltării urbane sustenabile și al revitalizării spațiilor naturale în cadrul orașelor moderne.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Musafiri noi in Parcul Central

Diana Petrescu

Published

on

Tocmai că treceam azi prin parc și am observat doi bătrânei care se uitau în sus intr-un copac. Inițial am crezut că se uită după vreo veveriță sau vreo ciocănitoare, dar ce să vezi …  într-o scorbură erau 2 bufnițe.. 😮… Una a zburat în celălalt copac iar cealaltă a rămas în scorbură ( probabil există şi pui acolo.)

Poate au mai observat și alții ( eu abea aci 😀 ) dar din câte am înțeles nu sunt de multă vreme “stabiliți” acolo … ( bătrânul zicea că ii urmăresc de ceva vreme cu nevastăsa și mereu le si fac poze 😊 ) .  a spus Tunde Pop trecătoarea care a observat bufnițele.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite