Connect with us

Sport

Harta Șpăgii din spitale, în Octombrie. Cum vrea ministerul Sănătății să blocheze sesizările pacienților? „S-au trezit brusc, când datele au fost scoase la lumină, să schimbe întrebările”

Stefan Petre

Published

on

Harta Șpăgii, în luna Octombrie 2023/Foto: Dragoș Varna Facebook.com

Sănătate

În timp ce în Cluj pacienții au raportat cele mai puține cazuri de „șpagă” în spitale, în alte zone ale țării situația rămâne îngrijorătoare. Mai mult, ministerul Sănătății intenționează să modifice întrebările din mecanismul de sesizări, astfel încât semnalările pacienților să fie mai anevoioase.

Harta Șpăgii, în luna Octombrie 2023/Foto: Dragoș Varna Facebook.com

  Județele în care pacienții au raportat cele mai puține cazuri de mită pentru luna Octombrie, sunt următoarele: Vaslui (rata 0%), Bistrița (0.39%), Alba (0.46%), Brașov (0.58%), Cluj (0.90%). La polul opus, județele cu cele mai mari rate privind șpaga în spitale sunt: Brăila (5.26%) la egalitate cu Giurgiu (5.26%) și Teleorman (5.17%). Bucureștiul se situează aproape de media țării cu 1.36%.Ultima hartă a șpăgii?În fiecare lună, clujeanul Dragoș Vana realizează „Harta Șpăgii” din spitalele din România, pe care o publică pe platforma graphs.ro. Pe baza raportările făcute de pacienți prin Mecanismul de Feedback al Ministerului Sănătății putem afla în ce spitale, din județul Cluj și din țară, s-a cerut mită în luna august 2023, ca oamenii să primească îngrijirea de care au avut nevoie.Într-un sistem care ar trebui să funcționeze pentru pacienți și să ofere aceeași îngrijire medicală tuturor, indiferent de statutul social sau financiar, în anul 2023 încă există medici și asistente care cer „atenții” pacienților lor. Mai grav este că, deși procentul de șpagă la nivel național a continuat să scadă și în luna Octombrie, ajungând la 1.59% (de la un maxim în anul acesta de 2.06% – luna August), ministerul Sănătății intenționează să modifice întrebările pentru pacienți din mecanismul de feedback.De ce vrea ministerul Sănătății modificarea sesizărilor?Clujeanul Dragoș Varna avertizează în privința periclitării mecanismului de feedback, în urma intenției ministerului Sănătății de a modifica întrebările dedicate pacienților pentru sesizări.  În această situație, celebra „hartă a șpăgii” ar putea fi și ultima în acest format. „Posibil ultima hartă a șpăgii în formatul acesta. Acum s-au trezit brusc, după 7 ani, tocmai când datele au fost scoase la lumină, să schimbe întrebările. Coincidență?”, semnalează inițiatorul proiectului. CITEȘTE ȘI: 
Harta Șpăgii s-a înroșit în august. Unde au cerut cei mai mulți medici mită? „La Cluj și Sibiu, cel mai puțin”„Ministerul Sănătății dorește să schimbe întrebările din Chestionarul Mecanismului de Feedback al Pacientului.Întrebarea 9 și 10, despre șpagă…9. „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”10. „Doriţi să raportaţi responsabilului anticorupţie al Ministerului Sănătăţii faptul că vi s-au solicitat bani sau atenţii?”…vor deveni întrebarea 8:8. „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?”Discuție:Se pierde continuitatea datelor și comparațiile cu datele trecute vor fi mai dificile.Nu îmbunătățește cu nimic sistemul, doar scurtează chestionarul (asta fiind și motivarea lor), deși acesta are o rată de răspuns bunicică.Vorbind cu medici și sociologi, noua întrebare 8. e clar formulată astfel încât să reducă rata de răspuns „DA”, combinând două acțiuni într-una singură (șpaga și sesizarea). Astfel să pară artificial că lucrurile se îmbunătățesc.Deși eu și alte persoane, după cum am și postat aici, am trimis propuneri în perioada în care proiectul a fost în transparență, răspunsurile au fost evazive sau s-au făcut că nu înțeleg.Acestea au fost atât pentru partea de întrebări – să le lase cum erau, sau mă rog, să le îmbunătățească, dar să nu le strice, cât și pe partea de procedură.Mai precis, pe partea de procedură, am avut următoarea completare: (dacă s-a răspuns DA la întrebarea 8, persoana chestionată va primi următorul mesaj)Vă mulțumim! Vă rugăm să formulați o plângere către autorităţile abilitate sau puteți trimite o sesizare la Ministerul Sănătăţii prin web la adresa https://infrastructura-sanatate.ms.ro/formulare, prin intermediul serviciilor poștale sau la adresa de email: „integritate@ms.ro”.În caz ca nu știati Ministerul Sanatatii are un formular îngropat în site (https://infrastructura-sanatate.ms.ro/formulare) unde se pot face sesizări de corupție către Consiliul Etic, dar refuză să-l introducă în textul SMS-ului, pentru a facilita această operațiune.Sus-numitul formular e imposibil de găsit de cineva care nu-i știe exact adresa. Chiar sunt curios câți dintre voi știau de el?Ce înteleg eu din refuzul lor este că nu doresc să-și dea de lucru în plus, sesizările făcute prin acest formular (fiind unul oficial) probabil că vor trebui investigate.Mă bucur ca s-a ajuns la o discuție în societatea publică despre șpaga din spitale iar subiectul este de actualitate în presă”, notează Dragoș Varna. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Diana Petrescu

Published

on

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei și a performanței, găzduind pentru a doua oară o etapă din prestigiosul Campionat Mondial de SuperEnduro. Evenimentul promite să aducă laolaltă cei mai talentați rideri din lume, oferind spectatorilor un spectacol memorabil și încărcat de emoție.

Un test al celor mai buni: tehnică, rezistență și ambiție

SuperEnduro World Championship nu este doar o cursă – este o provocare extremă. Grand Prix-ul României, renumit pentru traseele sale dificile și obstacolele brutale din lemn, va împinge piloții la limita maximă a abilităților lor tehnice și fizice. Obstacolele spectaculoase, care includ bușteni, pietre și alte elemente concepute să testeze rezistența și coordonarea, transformă fiecare tură într-o adevărată luptă contracronometru.

Fiecare secundă contează, iar adrenalina va atinge cote maxime, deoarece cei mai buni rideri ai lumii se vor întrece pentru glorie și puncte importante în clasamentul mondial.

Mai mult decât o cursă: un spectacol complet

Etapa din România oferă mai mult decât competiția propriu-zisă:

  • Sesiuni de autografe: Fanii vor avea ocazia să întâlnească idolii acestui sport, să obțină autografe și să facă fotografii cu riderii de top.
  • Zone expoziționale: Descoperă cele mai noi echipamente, motociclete de ultimă generație și tehnologii avansate prezentate de branduri renumite din industria sporturilor motorizate.
  • Show-uri surpriză: Evenimentul va fi deschis cu spectacole speciale care vor pune în scenă cascadorii, demonstrații și momente unice de entertainment.

O experiență de neratat pentru toți iubitorii de sport

Indiferent dacă ești un fan devotat al sporturilor extreme sau cauți o activitate electrizantă pentru un weekend memorabil, Grand Prix-ul României din cadrul Campionatului Mondial de SuperEnduro este evenimentul pe care nu vrei să-l ratezi. Atmosfera explozivă din BTarena, energia mulțimii și spectacolul riderilor fac din această competiție o experiență unică.

Fii parte din spectacol!

Pentru a te asigura că nu pierzi niciun moment din această competiție spectaculoasă, cumpără-ți biletele din timp! Locurile sunt limitate, iar interesul pentru acest eveniment este uriaș.

  • Data: 18 ianuarie 2025
  • Locația: Sala Polivalentă BTarena, Cluj-Napoca

Vino să trăiești emoția Campionatului Mondial de SuperEnduro, să îți susții favoriții și să te bucuri de un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. România devine pentru o zi capitala mondială a sporturilor extreme – iar tu trebuie să fii acolo!

Pregătește-te pentru adrenalină, emoție și spectacol! Ne vedem la Cluj-Napoca!

 

CUMPARA BILETE din timp ->

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Sport

Clujeanul Alexandru Bologa, Campion Paralimpic la Jocurile Paralimpice Paris 2024: Aur la Judo pentru România!

Dani Muresan

Published

on

Clujeanul Alexandru Bologa a reușit o performanță remarcabilă la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024, cucerind medalia de aur la judo. Într-o finală spectaculoasă, Bologa l-a învins pe Shamey Yergali din Kazakhstan, printr-un Ippon de senzație, în doar 1 minut și 22 de secunde.

Această victorie aduce României prima medalie de aur la Jocurile Paralimpice din acest an și marchează apogeul carierei impresionante a sportivului clujean. După ce a câștigat medalii de bronz la Rio 2016 și Tokyo 2020, Alex Bologa a demonstrat că este un adevărat campion, urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de la Paris.

Un palmares impresionant:

  • Paris 2024: Medalie de aur
  • Tokyo 2020: Medalie de bronz
  • Rio 2016: Medalie de bronz
  • Campion mondial și european în mai multe rânduri, cu patru titluri europene consecutive
  • Nenumărate victorii la Grand Prix-uri internaționale și competiții mondiale

Alex Bologa se află pe primul loc în clasamentul mondial din 2019, fiind antrenat de Gergely Tamas. Performanțele sale excepționale reconfirmă statutul său de favorit la nivel mondial, aducând încă o dată mândrie României.

Acest succes la Paris nu face decât să consolideze poziția lui Bologa în istoria sportului românesc și paralimpic internațional, demonstrând că determinarea și munca asiduă pot depăși orice limită.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Noul Bazin Olimpic din Cluj-Napoca va purta numele lui David Popovici și va fi finalizat în 2025

Dani Muresan

Published

on

Primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat că noul bazin olimpic, aflat în construcție în zona Borhanci, va purta numele înotătorului David Popovici. Lucrările, care au început în primăvara acestui an, au un buget estimat la 28 de milioane de euro. Săptămâna viitoare este planificată începerea lucrărilor la fundație.

Acest bazin va avea trei niveluri și va putea găzdui competiții naționale și internaționale, datorită dimensiunilor sale olimpice. De asemenea, bazinul va fi deschis atât pentru sportul de masă, cât și pentru activități de performanță. Va dispune de locuri pentru 1.000 de spectatori, iar finalizarea construcției este prevăzută pentru sfârșitul anului 2025.

Finanțarea proiectului provine din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.

David Popovici, campion olimpic la 200 m liber, speră ca succesul său la Paris să sporească atenția acordată sportului. El a subliniat necesitatea unor investiții mai mari în acest domeniu și s-a angajat să contribuie la promovarea sportului. Într-un mesaj adresat politicienilor, Popovici a accentuat importanța investițiilor în sport pentru a asigura o Românie educată și sănătoasă.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite