Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că face din singurătate o prioritate globală în materie de sănătate și lansează o nouă Comisie privind Conexiunea Socială.
În următorii trei ani, comisia se va concentra asupra modalităților de a aborda „amenințarea presantă la adresa sănătății” reprezentată de o epidemie globală de singurătate, analizând cele mai recente date științifice și elaborând strategii pentru a-i ajuta pe oameni să-și aprofundeze legăturile sociale.
Comisia este coprezidată de dr. Vivek Murthy, medicul chirurg general al Statelor Unite, care a scris și a vorbit pe larg despre riscurile izolării sociale și a făcut din această problemă una dintre preocupările sale principale în timpul mandatului său.
El a declarat că singurătatea este o amenințare „subapreciată” la adresa sănătății, care a devenit acum larg răspândită, informează CNN, conform 360medical.ro.
„Pentru prea mult timp, singurătatea a existat în umbră, nevăzută și subapreciată, conducând la boli mentale și fizice”, a spus el. „Avem ocazia acum să schimbăm acest lucru”.
În ultima perioadă, singurătatea a atras o atenție deosebită în sectorul sănătății publice.
Săptămâna trecută, statul New York a numit-o pe dr. Ruth Westheimer, binecunoscut terapeut sexual, drept primul său ambasador al singurătății.
Potrivit specialiștilor, singurătatea nu este doar un fenomen prezent pe continentul american.
În 2018, Marea Britanie și-a numit primul ministru pentru singurătate.
Cercetările arată că lipsa anumitor tipuri de legături sociale este legată de o sănătate mintală precară și crește riscul de anxietate, depresie și sinucidere.
„Deconectarea socială a devenit acum un factor cheie al crizei mai largi de sănătate mintală la care asistăm în lume”, a declarat Murthy.
Aproximativ un miliard de oameni – 1 din 8 – trăiesc cu o problemă de sănătate mintală, un sfert dintre aceștia fiind adolescenți, a spus el.
Singurătatea și izolarea socială pot duce, de asemenea, la o sănătate fizică precară. Persoanele care nu au legături sociale se confruntă cu un risc mai mare de a muri prematur.
De asemenea, singurătatea și izolarea socială au fost asociate de mult timp cu o funcție imunitară slabă și cu probleme cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, iar acestea cresc riscul de AVC cu 30%, și contribuie la declinul cognitiv, fiind asociate cu o creștere cu 50% a numărului de cazuri de demență.
De asemenea, persoanele izolate au tendința de a avea mai multe obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool și sedentarismul.
Impactul singurătății asupra sănătății este atât de profund încât un studiu a comparat-o cu fumatul a până la 15 țigări pe zi.
Multe dintre cercetările privind izolarea socială și singurătatea se concentrează asupra persoanelor în vârstă. Adulții mai în vârstă prezintă un risc mai mare deoarece trăiesc mai des singuri, și-au pierdut mai mulți membri ai familiei sau prieteni și sunt mai predispuși să aibă probleme fizice, cum ar fi pierderea auzului, ceea ce îi poate împiedica să fie sociabili, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), din Statele Unite.
Dar nu doar persoanele în vârstă sunt singure, spun experții.
Un sondaj realizat în 142 de țări, publicat luna trecută, arată că aproape 1 din 4 adulți a declarat că se simte foarte sau destul de singur.
Nici copiii nu sunt imuni la epidemia de singurătate; unele studii au constatat că peste jumătate dintre copii și adolescenți se simt singuri cel puțin o parte din timp.
Este posibil ca pandemia Covid-19 să fi exacerbat aceste sentimente, arată studiile, izolarea socială și singurătatea afectând în mod negativ simptomele de depresie și anxietate la persoanele mai tinere.
Izolarea din pandemie a limitat numărul de „interacțiuni sociale mai ușoare și mai ușoare” pe care oamenii le au în mod normal, iar impactul încă se simte, în special în rândul tinerilor.
Coeziunea socială, conectivitatea, singurătatea contează pentru rezultate sănătoase pentru oamenii de toate vârstele, oriunde s-ar afla, spun experții în Sănătate.
Ei speră că noua comisie a OMS va furniza dovezi care să ajute sistemele de sănătate din întreaga lume să înțeleagă cum să abordeze mai bine legătura dintre singurătate și rezultatele slabe pentru sănătate, cum ar fi bolile de inimă.
Pe lângă găsirea unor modalități de a-i sprijini pe oameni să învețe cum să se ajute pe ei înșiși, pe vecinii, și comunitățile lor să se simtă mai puțin izolați, comisia poate ajuta comunitatea mai largă să abordeze această problemă majoră de sănătate publică, notează specialiștii.
Source link