Connect with us

Actualitate

Extinderea Sistemului Electronic de Monitorizare în 20 de Județe, inclusiv Cluj: Supravegherea Agresorilor prin Brățări Electronice

Dani Muresan

Published

on

Din 1 ianuarie 2024, un număr de 20 de județe din România au intrat într-o nouă etapă a implementării Sistemului Electronic de Monitorizare. Printre aceste județe se numără Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea.

Pentru a se conforma cerințelor legale, au fost achiziționate 2.400 de kituri de monitorizare, extinzând astfel sistemul care, începând cu 1 octombrie 2022, a devenit operațional în București și județele Iași, Mureș și Vrancea. Această inițiativă a fost luată pentru a monitoriza cazurile care implică emiterea unui ordin de protecție provizoriu, unui ordin de protecție sau a unui ordin european de protecție prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică.

În conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1025 din 10 august 2022, implementarea sistemului într-un mod pilot a fost planificată să se desfășoare în trei etape, luând în considerare cazurile de aplicare și aria teritorială în care urmează să fie operaționalizat acest sistem.

Spațiile destinate monitorizării electronice au fost pregătite și echipate cu logistică necesară pentru a asigura desfășurarea corectă a activităților de supraveghere electronică. Utilizarea acestor sisteme electronice reprezintă o modalitate de monitorizare și supraveghere, fără a fi considerate măsuri coercitive, având rolul de a asigura respectarea măsurilor dispuse în procedurile judiciare, contribuind la asigurarea drepturilor persoanelor protejate.

Aceste sisteme nu garantează în mod direct integritatea fizică a persoanelor protejate, dar facilitează luarea unor măsuri pentru a preveni contactul direct între victimă și agresor în cazurile de violență domestică sau pentru a asigura respectarea regulilor privind arestul la domiciliu și supravegherea la distanță în viitor.

Cum funcționează sistemul de monitorizare?

Procesul de monitorizare se desfășoară automat, fără intervenție umană, pe dispozitive electronice în România, bazându-se pe identificatoarele acestora și respectând anumite reguli prestabilite. Informațiile privind identitatea persoanei supravegheate și a persoanelor protejate sunt accesibile doar organului de supraveghere care inițiază semnalarea.

Rolurile, regulile și procedurile de monitorizare, alertare și intervenție sunt stabilite clar pentru utilizarea sistemului de monitorizare electronică. Aceste informații sunt partajate astfel încât datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere să nu fie cunoscute în timpul monitorizării, păstrându-se doar identificatoarele dispozitivelor, și eliminând intervenția umană acolo unde este posibil.

Organul de supraveghere nu accesează inițial datele de localizare ale dispozitivelor, acestea fiind asociate doar în cazul generării unei alerte care semnalează încălcarea regulilor stabilite. Astfel de alerte sunt transmise automat către dispeceratul Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică și către Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, pentru intervenție.

Dispozitivele electronice de supraveghere, utilizate în cazuri precum ordinul de protecție provizoriu, ordinul de protecție, ordinul european de protecție, controlul judiciar și arestul la domiciliu, constau în brățări care sunt fixate la gleznă sau, în anumite situații excepționale, la brațul persoanei monitorizate.

Aceste dispozitive emit avertizări în cazul producerii unor alerte specifice, precum apropierea de anumite zone, părăsirea neautorizată a locuinței, depășirea unor limite prestabilite, intrarea neautorizată în anumite zone sau atingerea unor niveluri critice ale bateriei.

Proiectul are un buget de peste 165 milioane de lei

Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 165.000.000 de lei, iar Inspectoratul General al Poliției Române a semnat un acord-cadru la data de 1 septembrie 2022 pentru achiziționarea sistemului informatic și a 15.000 de kituri de monitorizare, pentru implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.

Acest acord-cadru va fi implementat pe o perioadă de 48 de luni, având o valoare totală de 165.782.991 de lei fără T.V.A.

În primele 11 luni ale anului 2023, în cadrul Proiectului Pilot pentru implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică la nivelul D.G.P.M.B. și al inspectoratelor de poliție județene Iași, Mureș și Vrancea, au fost emise 3.320 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice. Acestea includ 2.174 de ordine de protecție provizorii și 1.146 de ordine de protecție, toate fiind emise de instanțele judecătorești.

De asemenea, în 428 de situații s-a impus obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, ceea ce reprezintă 12,9% din totalul ordinelor

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy

Actualitate

Grampet lansează Leon – primul automotor construit în România după 80 de ani

Alex Campian

Published

on

Un moment istoric pentru industria feroviară românească: Grampet Group, cel mai mare operator feroviar și logistic din Europa Centrală și de Sud-Est, a lansat Leon, primul automotor construit integral în România, după o pauză de peste 80 de ani.

Evenimentul oficial de prezentare a avut loc în Salonul Regal din Gara de Nord București, în prezența președintelui companiei, Gruia Stoica, și a specialiștilor implicați în dezvoltarea acestui proiect ambițios.


🔧 Un prototip 100% românesc, cu o investiție de 10 milioane de euro

Leon este rezultatul colaborării a peste 180 de specialiști români și a fost realizat de Electroputere VFU Pașcani, parte a Grupului Grampet. Construcția prototipului a necesitat o investiție de aproximativ 10 milioane de euro și a fost atestat CE, ceea ce înseamnă că respectă toate standardele europene pentru a putea circula pe rețelele feroviare din Uniunea Europeană.

Fabrica de la Pașcani are în prezent o capacitate de producție de două trenuri Leon pe lună, ceea ce înseamnă un potențial de 24 de trenuri pe an.


📈 Interes din partea operatorilor privați

Gruia Stoica, președintele Grampet Group, a declarat că deja există interes din partea mai multor operatori privați pentru achiziția trenului Leon:

„Avem câteva oferte de achiziție din partea unor parteneri, dar urmează să negociem. Leon este un nou început pentru industria feroviară românească.”


🇷🇴 Primul automotor 100% românesc

Spre deosebire de alte fabrici care construiesc parțial componente precum vagoane sau locomotive, Leon este primul tren complet realizat în România, de la design și inginerie, până la producția efectivă.

Acesta este un automotor modern, eficient energetic, cu design modular și tehnologii de ultimă generație, pregătit pentru rute regionale și naționale în regim de viteză medie.

Info si Imagini: Ziarul Financiar

Video Youtube:

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Actualitate

Când se redeschide Ștrandul Clujana din Cluj-Napoca – Tarifele rămân aceleași ca în 2024

Alex Campian

Published

on

Clujenii vor putea din nou să se bucure de una dintre cele mai populare zone de agrement acvatic din oraș. Ștrandul Clujana își redeschide porțile în weekendul 13–15 iunie 2025, marcând începutul sezonului estival. Într-un oraș cu opțiuni limitate pentru relaxare la piscină, ștrandul rămâne o alegere de top pentru familii, tineri și copii.

Piscine pentru toate vârstele

  • Bazinul pentru adulți are o adâncime de 1,56 m și o temperatură constantă de 26°C, fiind ideal pentru înot și relaxare.

  • Piscina pentru copii (20×10 m, adâncime 40 cm) include trei tobogane de apă și este amplasată în apropierea a două locuri de joacă.

  • Bazinul pentru bebeluși (10×3 m, adâncime 15 cm) este dotat cu o ciupercuță cu apă și spațiu de joacă, perfect pentru cei mai mici vizitatori.

Facilități de recreere și alimentație

Zona verde din incintă oferă:

  • Gazon pentru relaxare

  • Loc de joacă cu nisip, tobogane, hinta și un mini-parc destinat copiilor

Pe partea de alimentație, clujenii au la dispoziție:

  • Grill Bar în aer liber

  • Pizzerie și bar interior, pentru gustări și băuturi răcoritoare

Program și tarifare

Ștrandul Clujana va funcționa zilnic, în intervalul 08:00–20:00, de luni până duminică.

Prețul biletului de intrare include:

  • Acces auto și parcare

  • Șezlong

  • Umbrelă

  • Acces complet la toate piscinele

Preturi :

Copii 0-2 ani
Gratuit
luni-duminică

Copii 2-14 ani
50RON
luni-duminică
40 RON după ora 17:00

Adulți
60RON
luni-vineri
50 RON după ora 17:00

Adulți
70RON
sâmbătă, duminică și sărbători legale
50 RON după ora 17:00

Peste 65 ani

50RON
luni-duminică
40 RON după ora 17:00

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Actualitate

Atenție, șoferi! Parcarea din Piața Mihai Viteazul complet închisă

Alex Campian

Published

on

Reabilitare parcare Piața Mihai Viteazul Cluj-Napoca | Închidere temporară iunie–iulie 2025

Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunțat că parcarea la sol din Piața Mihai Viteazul va intra într-un amplu proces de reabilitare. În cadrul lucrărilor va fi instalat un sistem modern de control al accesului, plată și monitorizare video.

Lucrările vor începe pe data de 3 iunie 2025 și vor dura până pe 14 iulie 2025, perioadă în care parcarea va fi complet închisă.

„Parcarea din Piața Mihai Viteazul va intra într-un proces de reabilitare. Vor fi implementate soluții moderne pentru acces, plată și supraveghere video. Pentru finalizarea acestor lucrări, este necesară închiderea temporară a parcării între 03.06.2025 și 14.07.2025”, au transmis reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Facebook Comments Box
Tetarom

Tractari Auto Tudy
Continue Reading

Cele mai citite


Tetarom