Connect with us

Prin Oras

Biserica Greco-Catolică din Mănăștur devine simbolul primăverii: Împodobită într-o mantie roz fermecătoare

Stefania Heinz

Published

on

În mijlocul cartierului Mănăștur, un spectacol al naturii își desfășoară frumusețea într-un tablou fermecător de primăvară. Cu fiecare zi ce trece, se pare că natura își reînnoiește promisiunea de viață și regenerare, îmbrățișând cu generozitate totul într-o paletă vibrantă de culori.

Copacii, care în urmă cu scurt timp păreau să fi dormitat sub povara iernii, acum strălucesc în lumina blândă a soarelui, izbucnind într-o explozie de verdețuri și floricele delicate. Adevărate simfonii de nuanțe înfloresc în jur, conferind aerului o dulce aromă de primăvară.

În acest peisaj încântător, Biserica Greco-Catolică „Coborârea Spiritului Sfânt” devine un punct de atracție și contemplare pentru locuitorii din Mănăștur. Împodobită cu o mantie roz, biserica pare să danseze în lumina soarelui, atrăgând privirile și inimile celor care trec pe lângă ea.

Această schimbare a peisajului, marcată de trecerea dintre anotimpuri, nu face doar să înflorească natura, ci și să revigoreze spiritul comunității. În fața acestei splendori primăvăratice, oamenii se adună cu bucurie și recunoștință, apreciind fiecare moment de frumusețe și renăscare oferit de primăvară.

Foto: Sergiu Razvan

Astfel, în mijlocul unei lumi care se trezește la viață din somnul iernii, Biserica Greco-Catolică „Coborârea Spiritului Sfânt” strălucește ca un far de speranță și lumină, aducând comunitatea împreună într-o celebrare a reînvierii naturii și a credinței.

 

Credit Foto: Sergiu Razvan

Facebook Comments Box

Prin Oras

Joi, 9 mai 2024, în Piața Unirii, începând cu ora 11:00, va avea loc un eveniment dedicat Zilei Europei

Stefania Heinz

Published

on

Joi, 9 mai 2024, în Piața Unirii, începând cu ora 11:00, va avea loc un eveniment dedicat Zilei Europei – celebrată în data de 9 mai și a Zilei Independenței de Stat a României – 10 mai. Primăria Cluj-Napoca alături de instituțiile partenere marchează aceste zile de mare importanță istorică pentru România prin ceremonii oficiale și momente artistice.

Programul zilei:
– prezentarea onorului și salutul drapelului de luptã;
– intonarea Imnului Național al României și Imnului Europei:
– alocuțiuni privind semnificația Zilei Europei;
– festivitatea de premiere a concursului școlar „Eroi și fapte în istoria națională”;
– moment artistic: interpretare cântece, dansuri tradiționale, marșuri militare și patriotice
– defilarea gărzii de onoare.

De asemenea, în data de 9 mai, din turnul Primăriei va răsuna Imnul Uniunii Europene la orele 9:00, 12:00, 15:00, 18:00 și 21:00.

Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județul Cluj, Divizia 4 Infanterie „Gemina”, Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” și Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

Mașina lui Bobby din Dallas, Descoperită la Iulius Mall Cluj – Vezi Imaginile

Stefania Heinz

Published

on

O Frumusețe de Mercedes Decapotabil, Asemănătoare Celei Conducute de Actorul Patrick Duffy în Serialul Dallas

Duffy a interpretat rolul lui Bobby în faimosul serial american care a captivat milioane de fani în anii ’80. În acest show TV, Bobby era văzut la volanul unei mașini decapotabile impresionante, Mercedes-Benz 450 SL (R107), din 1974.

Mercedes-ul surprins la Iulius Mall Cluj este ușor diferit, fiind un 560 SL din 1987, evaluat la aproximativ 20.000 de euro.

În parcarea de la Iulius Mall Cluj a fost observat un automobil similar.

Serialul Dallas a fost difuzat și în România comunistă, dar a fost supus cenzurii.

Dallas este un serial de televiziune american care a fost transmis în primetime de către postul CBS între 2 aprilie 1978 și 3 mai 1991. Drama urmărește familia texană Ewing, proprietari ai companiei petroliere Ewing Oil și ai terenurilor de creștere a vitelor din Southfork. Serialul prezintă o distribuție variată, cu actrița de teatru și film Barbara Bel Geddes în rolul matriarhului familiei, Miss Ellie, Larry Hagman în rolul magnatului lacom și intrigant J.R. Ewing, Patrick Duffy în rolul bine intenționatului frate mai mic, Bobby Ewing, Linda Gray în rolul soției suferinde a lui J.R., Sue Ellen, și Victoria Principal în rolul soției lui Bobby, Pamela Barnes Ewing. Dallas a câștigat patru premii Emmy, inclusiv un premiu pentru cea mai bună actriță în rol principal într-un serial dramatic în 1980, câștigat de Bel Geddes.

Serialul s-a remarcat prin momente memorabile de tip cliffhanger, precum celebrul mister “Who shot J.R.?”, iar episodul “Who Done It”, din 1980, rămâne al doilea cel mai bine cotat episod prime-time din toate timpurile. Dallas a avut și un sezon numit “Dream Season”, în care s-a dezvăluit că întregul sezon 9 a fost, de fapt, o halucinație a personajului Pamela Ewing. Cu un total de 357 de episoade distribuite în 14 sezoane, Dallas rămâne una dintre cele mai longevive drame prime-time din istoria televiziunii americane. În 2007, revista Time l-a inclus pe Dallas în lista “100 Best TV Shows of All-Time”.

În ciuda cenzurii producțiilor occidentale în Europa de Est, serialul a fost difuzat în Republica Socialistă România, deoarece dictatorul Nicolae Ceaușescu dorea să arate poporului său relele capitalismului. Contrar intenției inițiale, efectul a fost invers, iar serialul a contribuit la conștientizarea în rândul românilor a faptului că nivelul lor de trai era mult inferior celui din Occident.

În 2010, canalul de televiziune TNT a anunțat producerea unei adaptări actualizate a serialului Dallas. Această reluare a poveștii familiei Ewing a avut premiera pe TNT pe 13 iunie 2012 și a rulat timp de trei sezoane, încheindu-se pe 22 septembrie 2014.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Prin Oras

1 Mai la Hoia, Tradiții Clujene: Mici, Bere și Dansuri Populare în Imagini din 1973, 1983 și 1984 – FOTO

Maria Costea

Published

on

Fotografiile ce ilustrează sărbătoarea de 1 Mai de la Hoia din anii ’70 și ’80 sunt pline de viață și amintesc de atmosfera festivalurilor contemporane. În acele vremuri, Hoia era considerată “Mecca” petrecerilor, oferind spectacole de muzică populară, iar micii și berea erau nelipsite.

Pajiștea de lângă Muzeul Satului de la Hoia era animată în ziua de 1 Mai. Oamenii se adunau în grupuri compacte, iar imaginile vechi reprezintă mărturia vie a modului autentic în care socializau. Comparativ cu prezentul, în care mulți sunt absorbiți de telefoanele mobile, acele vremuri erau caracterizate de conversații față în față, creând legături umane mai profunde.

La Hoia, de 1 Mai, era amplasată o scenă, unde artiștii vremii susțineau concerte, iar oamenii se adunau pe dealul care forma un amfiteatru natural, savurând ziua de sărbătoare.

Este clar că acele momente romantice din trecut nu vor reveni niciodată. Viața devine din ce în ce mai dificilă și tensionată, chiar și în comparație cu acele vremuri, când existau lipsuri și restricții.

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite