Connect with us

Actualitate

Studenții UAD au Transformat Căștile de Protecție în Opere de Artă pe Șantierul Carbochim, în Parteneriat cu Grupul IULIUS

Dani Muresan

Published

on

Într-o inițiativă inedită de colaborare între mediul academic și cel industrial, 25 de studenți de la Universitatea de Arte și Design (UAD) din Cluj-Napoca au petrecut o zi pe șantierul fostei platforme industriale Carbochim. Evenimentul, organizat de grupul IULIUS, a permis studenților să-și arate talentul artistic printr-un concurs de pictură și desen pe căști de protecție, abordând tema „Regenerare urbană pentru o nouă Parte din Cluj. De la istoria industrială a fostei platforme Carbochim, la un spațiu renăscut, redat comunității”.

 

Pe parcursul celor opt ore, fiecare student a personalizat între 4 și 10 căști de protecție, utilizând diverse tehnici și stiluri. Activitatea face parte dintr-un parteneriat mai amplu dintre grupul IULIUS și UAD Cluj-Napoca, menit să imortalizeze diferitele etape ale proiectului de reconversie urbană a fostei platforme industriale Carbochim.

Printre cei 25 de participanți, trei studenți s-au remarcat în mod deosebit și au fost premiați pentru ingeniozitatea și compoziția lucrărilor lor: Revesz Alexandru (Pictură, anul III), Adrian Buda (Grafică, masterand anul II) și Costescu Cezara (Arte textile – Design textil, doctorand). Decizia juriului, format din cadre universitare de la UAD și reprezentanți ai grupului IULIUS, a fost bazată pe criterii de ingeniozitate, compoziție și utilizare a culorii.

Adrian Buda, unul dintre câștigători, a explicat: „Elementele care au stat în centrul creațiilor mele au fost oamenii, indiferent de vârstă, care întâmpinau schimbarea și o integrau în comunitate. Lucrările au fost realizate utilizând markere, iar ideea de secvențialitate se poate identifica în fiecare compoziție.”

Evenimentul a fost surprins și de studenții din departamentul foto-video al UAD, care au documentat măiestria colegilor lor.

Noi am venit cu oamenii, iar cei de la IULIUS au venit cu inițiativa, spațiul și toate cele necesare. Ne dorim să avem cât mai multe astfel de colaborări cu cei de la IULIUS,” a declarat prof. univ. dr. Florian Ștefan, Rectorul UAD Cluj-Napoca.

Proiectul de regenerare urbană de pe fosta platformă Carbochim, coordonat de grupul IULIUS, este în etapa finală de avizare. Acest proiect, parte din inițiativa „Parte din Cluj”, reflectă angajamentul grupului IULIUS de a integra comunitatea locală în dezvoltarea sa, implicând în mod activ studenții din universitățile din orașele unde compania își desfășoară activitatea.

Sorin Guttman, project manager al proiectului de regenerare urbană, a subliniat: ,,Proiectul de pe fosta platformă Carbochim este «Parte din Cluj», așa cum sunt și universitățile din acest oraș. Noi ne-am dedicat încă din momentul în care proiectul era la stadiul de discuții și planuri implicării a cât mai multor membri din comunitatea clujeană în dezvoltarea lui și chiar asta facem. Acțiunea realizată cu studenții de la UAD ne arată faptul că proiectul nostru prezintă interes pentru toate categoriile de vârstă și că viziunea ce sta la baza lui este frumoasă, mai ales prin desenul tinerilor. Ne mândrim cu lucrările realizate de studenți și îi felicităm pentru pasiunea lor și munca depusă. În aceeași măsură, ne bucurăm că în această manieră am marcat începutul unei colaborări care, cu siguranță, va dezvolta proiecte cel puțin la fel de reușite”

Grupul IULIUS are o experiență vastă în dezvoltarea proiectelor mixed-use de regenerare urbană, precum Palas Iași și Iulius Town Timișoara, și continuă să își extindă inițiativele și în Cluj-Napoca, implicând în mod activ tinerii talentați din comunitate.

Pentru mai multe informații despre proiect, vizitați www.partedincluj.ro.

Facebook Comments Box

Actualitate

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, despre Cluj vs București: Experiența după trei săptămâni în capitala Ardealului.

Stefania Heinz

Published

on

Sursa: facebook.com/tudor.giurgiu

O nouă etapă a “competiției” Cluj vs București a fost marcată de sinceritatea președintelui TIFF, Tudor Giurgiu, în descrierea senzațiilor sale după o ședere de trei săptămâni în Cluj-Napoca.

Tudor Giurgiu, cunoscut pentru criticile sale directe, a menționat Clujul în numeroase postări legate de ediția a 23-a a celui mai mare festival de film din România. Regizorul a discutat atât despre prețurile ridicate din Cluj-Napoca, cât și despre problemele întâlnite în capitală.

După trei săptămâni în Cluj și un scurt sejur la Frankfurt, m-am plimbat aseară prin centrul Bucureștiului. M-a lovit o senzație acută de aer stătut, murdărie și gunoaie peste tot, atât pe asfalt cât și în aer, purtate de vânt. Welcome home, cum ar veni!” – a scris Giurgiu la întoarcerea acasă.

Sursa: facebook.com/tudor.giurgiu

Numeroase persoane au comentat postarea, susținându-l pe regizor.

E exact aceeași senzație când revin în București din străinătate”, a spus Florin.

Mihaela a adăugat: „De aia nu mă întorc niciodată vara, pentru a evita această impresie proastă”.

Gabriela a intervenit: „Pentru că niciodată nu spală străzile. Ba nu, mint! Înainte de alegeri au aruncat niște apă pe ici, pe colo”.

Depinde pe unde te plimbi. Orice capitală din lume se poate înscrie în descrierea ta”, a comentat Sebastian.

Oricum nu poate fi mai rău decât LA, care a devenit o groapă de gunoi cu criminali care te atacă în plină zi! Păcat… de aceea am casă în Brașov!”, a scris Mona.

Cluj vs București: „aer stătut, murdărie, gunoaie
În timp ce Bucureștiul i-a lăsat o impresie proastă din cauza „aerului stătut, murdăriei și gunoiului”, Giurgiu a subliniat la Cluj problema prețurilor.

Clujul. Nu este locul perfect, locuitorii știu asta mai bine, dar pentru invitații străini care vin anual la TIFF, revederea orașului după finalizarea lucrărilor din centru a fost un șoc. Mi-au spus că arată fantastic, contribuie la o atmosferă unică de festival, iar energia tinerilor care au luat în stăpânire străzile recent pietonalizate e incredibilă”, a adăugat cineastul într-o altă postare.

Sursa: facebook.com/tudor.giurgiu

 

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Dani Muresan

Published

on

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave, ceea ce a dus la luarea în considerare a unei posibile aterizări de urgență.

Pasagerul călătorea pe zborul Tarom de la Frankfurt către București și a ajuns duminică seara pe Aeroportul “Henri Coandă”. La sosire, o ambulanță împreună cu o echipă medicală au urcat în avion pentru a-i oferi primul ajutor necesar, conform informațiilor furnizate de news.ro.

Toți ceilalți pasageri ai zborului Tarom Frankfurt-București au fost debarcați prin spatele avionului.

Deși situația medicală a pasagerului era suficient de gravă pentru a discuta despre o aterizare de urgență, acest plan a fost ulterior abandonat.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Actualitate

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Dani Muresan

Published

on

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea și Cluj-Napoca sunt orașele din România unde locuitorii se simt cel mai în siguranță. Dintre cele mai sigure zece cartiere din țară, șapte sunt situate în Cluj-Napoca. Orașele care au primit un scor mai redus în privința siguranței sunt Tulcea, Ploiești și Brăila. Indexul, accesibil pe trai.storia.ro, adună date obiective de la Google Traffic, Google Places, Airly și Storia, precum și date subiective de la locuitorii din cartierele incluse pe platformă.

Dintre cele mai sigure zece cartiere din țară, șapte sunt situate în Cluj-Napoca. Cartierul Andrei Mureșanu este considerat foarte sigur (scor 92,9), urmat de Orizont din Buzău (91,7) și cartierele Grigorescu (91,3) și Europa (91,3) din Cluj-Napoca. Alte cartiere percepute ca foarte sigure sunt Gruia (90,7) și Colonia Borhanci (90,4) din Cluj-Napoca, urmate de cartierul Scriitorilor din Brașov (90,4), Zorilor (90,3) și Bună-Ziua (90,3) din Cluj-Napoca și Valea Cetății din Brașov (90,2).

Pentru a completa datele obiective furnizate de T.R.A.I., am dorit să aflăm și părerea locuitorilor cu privire la alți indicatori importanți, precum percepția lor asupra siguranței. Orașe precum Brașov, Oradea, Cluj-Napoca și Sibiu au obținut scoruri foarte ridicate în ceea ce privește nivelul siguranței, Cluj-Napoca remarcându-se cu șapte cartiere incluse în top 10. Conform datelor analizate, chiar și orașele cu scoruri mai scăzute au obținut peste 60 de puncte (dintr-un punctaj maxim de 100), indicând astfel că sunt, totuși, orașe destul de sigure. Un alt aspect interesant care a reieșit din datele noastre este că persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani se simt, în general, mai în siguranță (scoruri de peste 78), în timp ce persoanele de peste 65 de ani au prezentat, în medie, un scor puțin mai redus (74,7)”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Cartierele care au obținut scoruri mai scăzute în ceea ce privește percepția siguranței sunt Gara de Nord din București (scor 52,8), cartierul Vest din Tulcea (53,3) și Hotvon din Baia Mare (54,2). Alte cartiere cu scoruri mai reduse includ Bulevardul București din Ploiești (55,9), CET din Constanța (56,1), Transilvaniei din Buzău (56,7), Mihai Bravu din Ploiești (57,3), cartierul Palas din Constanța (57,4) și Ferentari din București (58,1).

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite