Connect with us

Administratie

Cele 50 de Proiecte Propuse Direct de Către Clujeni, Incluse în Bugetul Record de Aproape 800 de Milioane de Euro, Vor Fi Dezbătute în Consiliul Local Luni

Dani Muresan

Published

on

Cluj-Napoca se pregătește să-și stabilească direcția de dezvoltare pentru anul 2024 printr-un buget record de aproape 800 de milioane de euro. Acest buget generos va include 50 de proiecte propuse direct de către locuitori și va fi supus aprobării consilierilor locali pe data de 12 februarie.

Primarul municipiului, Emil Boc, a evidențiat importanța fondurilor europene în constituirea bugetului, subliniind că acestea joacă un rol major în susținerea dezvoltării locale. Avem un buget de peste 800 de milioane de euro. Este un buget unde fondurile europene venite din afară au un rol major, a afirmat Boc într-o declarație acordată unui post de radio local.

Propunerile primite de la comunitate au fost numeroase, totalizând 107 sugestii din partea cetățenilor, societății civile și a reprezentanților partidelor politice. Emil Boc a explicat că din acestea, 50 au fost incluse în proiectul de buget, reflectând o varietate de necesități și aspirații ale comunității.

Printre proiectele incluse se numără un centru rezidențial pentru persoane vârstnice, construirea unei școli în cartierul Bună Ziua, podul Locomotivei, modernizarea unor străzi în Dâmbu Rotund, strada Dropiei, Perlei, Colonia Breaza, Calea Someșeni, modernizarea parcului Bună Ziua, modernizarea de stații de transport în comun sau montarea de praguri de sol în zona școlilor.

Unele propuneri au fost parțial implementate, cum ar fi majorarea cu 25% a fondurilor acordate ONG-urilor din domeniul sportului și culturii. Primarul Boc a explicat: Unele au putut fi cuprinse doar parțial, de exemplu noi am majorat sumele de bani pe care le acordăm ONG-urilor sportului și culturii cu 25%. Aici au fost propuneri să se majoreze mai mult. Totuși, 25% e mult peste ceea ce credeam noi că putem face.

Proiectul de buget pentru anul 2024 va fi supus aprobării consilierilor locali pe data de 12 februarie, marcând astfel startul implementării celor 50 de proiecte comunitare.

În contextul economic al anului 2023, Clujul a înregistrat un buget impresionant de peste 3 miliarde de lei, echivalentul a 618.957.079 euro. Acesta a constituit cel mai mare buget din istoria orașului, iar din această sumă, 132 de milioane de euro au fost alocate pentru finanțarea proiectului de metrou.

Facebook Comments Box

Administratie

Plaja Grigorescu a fost redată comunității după lucrări de curățenie și amenajare: Un spațiu urban modern pentru recreere și socializare

Dani Muresan

Published

on

Astăzi, plaja Grigorescu din Cluj-Napoca a fost redată comunității după o serie de lucrări de curățare și amenajare desfășurate pe parcursul dimineții. Cele 3000 de metri pătrați de plajă au fost pregătiți cu grijă, nivelându-se nisipul și creându-se un spațiu primitor pentru toți cei care doresc să se bucure de soare sau să se răcorească pe malul Someșului.

Un Proiect European de Succes

Plaja urbană Grigorescu face parte dintr-un proiect amplu de reamenajare și revitalizare a malurilor Someșului, finanțat din fonduri europene. Acest proiect a fost conceput pe baza unui concurs internațional de soluții de arhitectură, aducând laolaltă idei inovative pentru a transforma malurile râului într-un loc de recreere modern și atractiv.

O Tradiție Revitalizată

Pentru clujeni, plaja Grigorescu este mai mult decât un simplu loc de relaxare. Acest spațiu are o semnificație istorică, fiind un loc de tradiție unde generații întregi au venit să se bucure de vară. Redeschiderea acestei plaje aduce un sentiment de continuitate și de apartenență, oferind în același timp facilități moderne.

Un Loc pentru Toți

Cu nisipul nivelat și pregătit, plaja Grigorescu este acum gata să primească vizitatori de toate vârstele. Fie că sunt familii cu copii, tineri dornici de distracție sau persoane care caută un moment de liniște, toți vor găsi aici un loc potrivit pentru nevoile lor. Acest spațiu urban reamenajat promite să devină un punct de referință pentru activitățile de vară ale clujenilor.

Prin acest proiect, se reafirmă angajamentul autorităților locale și al comunității pentru îmbunătățirea calității vieții și pentru crearea unor spații publice de înaltă calitate. Clujenii sunt invitați să redescopere acest loc deosebit.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Emil Boc – Victorie Răsunătoare: A Câștigat un Nou Mandat de Primar al Clujului

Stefania Heinz

Published

on

Emil Boc (PNL) a câștigat un nou mandat de primar al Clujului, obținând aproximativ 45% din voturile clujenilor, conform numărătorii parțiale.

Surpriza acestor alegeri a fost candidatul independent Sabin Sărmaș, care a reușit să atragă aproximativ 30% din voturi.

Astfel, Emil Boc câștigă cel de-al șaselea mandat în funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Rezultatele finale ale alegerilor urmează să fie anunțate în cursul acestei zile.

Prezența la vot în Cluj-Napoca a fost de 46,28%.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Administratie

Reconstrucția Drumului Tarniței: O Investiție Vitală Care a Revitalizat Pensiunile și a Echivalat cu Bugetul Comunei Mărișel pe O Centură

Alex Campian

Published

on

Inaugurarea Drumului Tarniței, care se întinde de la Gilău până la Mărișel, a reprezentat o salvare crucială pentru pensiunile din regiune. Această investiție monumentală a însemnat 20 de milioane de euro.

Este un drum pentru care Consiliul Județean Cluj a investit foarte mulți bani și le-am și spus oamenilor din Mărișel să își imagineze că este bugetul comunei pe vreo 100 de ani. 20 de milioane de euro din bani europeni au fost investiți doar în acel drum.

Este un drum de aproape 45 de kilometri, care are făcute vreo 15 poduri, aproape 80 de podețe și peste 350 de intrări în curțile oamenilor, kilometri întregi de trotuare”, a declarat Alin Tișe.

Poți merge să te bucuri cu familia pe unul dintre aceste drumuri, să găsești o pensiune. Oamenii se bucură că nu au dat faliment și, în Mărișel, m-am cu câțiva proprietari de pensiuni, care atât de bucuroși erau că am făcut acel drum, încât mi-au spus că sunt dispuși ca din profitul afacerilor lor să doneze pentru casele de copii o sumă de bani, în semn de apreciere a faptului că autoritățile i-au ajutat și au făcut lucruri care i-au salvat de faliment. Până la urma, asta e ceea ce rămâne, dacă e să rămâne ceva în urma noastră, aceste obiective importante”, a mai spus Tișe.

Pe traseul acestui drum au fost amenajate 352 de accesori proprietăți, 79 de podețe, 5.824 de kilometri de rigole de acostament, 9.543 kilometri de șanțuri și rigole pereate, 617 metri de rigole carosabile și parapete metalice, pe o distanță totală de 15.236 kilometri.

Execuția lucrărilor a fost încredințată Asocierii Dacia Asphalt SRL – DP Cons SRL – Dacia Faber SRL – Oyl Company Holding AG SRL, iar valoarea totală a acestora se ridică la 104.960.152,90 lei (fără TVA).

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite