Începând cu anul 2024, clujenii vor experimenta un mod revoluționar de transport în municipiu, devenind primii din țară care vor circula cu autobuze pe bază de hidrogen. Aceste vehicule, alimentate cu hidrogen, reprezintă o inovație în domeniul transportului electric, oferind în același timp un nivel redus de zgomot.
Primăria municipiului Cluj-Napoca a luat decizia de a achiziționa un total de 80 de autobuze cu hidrogen pentru a îmbunătăți sistemul de transport public. Viceprimarul Dan Tarcea a confirmat această inițiativă într-un interviu acordat la Radio Cluj.
“Avem o licitație deja pentru 18 autobuze articulate electrice, autobuze care trebuie să vină în anul 2024, de care să ne bucurăm cu toții. Sunt autobuze articulate, adică mai mari decât cele electrice existente în prezent. De asemenea, ne-am propus ca până în anul 2028, întreaga flotă de transport public din municipiul Cluj-Napoca să fie integral nepoluantă, electrică, fie că discutăm de tramvaie, fie că discutăm de troleibuze, fie că discutăm de autobuze. Avem și o provocare în ceea ce privește producerea de hidrogen, de aceea avem acest parteneriat cu Universitatea Tehnică, în care lucrează specialiștii de acolo pentru implementarea acestui proiect, astfel încât să fim pregătiți și în producerea hidrogenului și în implementarea acestor mijloace de transport total nepoluante“, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.
Autobuzele cu hidrogen prezintă avantaje semnificative în comparație cu cele electrice tradiționale. Timpul de încărcare este redus la maximum 10 minute, în timp ce cele electrice necesită între 4 și 5 ore pentru a se încărca complet. Buteliile cu hidrogen produc curent electric, stocat în baterie, oferind astfel o autonomie suplimentară de 20, chiar 30 de kilometri.
Inițiativa Clujului de a adopta tehnologia autobuzelor cu hidrogen reprezintă un pas semnificativ către un sistem de transport public sustenabil și curat, contribuind la reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător.