Economie

A Fost Reluată Licitația pentru Studiul de Fezabilitate al Hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a reluat licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului hidrocentralei cu pompaj Tarnița-Lăpuștești, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Procedura a fost inițial anulată la finalul anului trecut, după ce niciun ofertant nu a depus ofertă financiară sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici la prima licitație.

Valoarea estimată a contractului este de 17,5 milioane de lei, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 12 februarie.

Într-un anunț oficial, SAPE a precizat că studiul de fezabilitate va sta la baza caietului de sarcini pentru achiziția în sistem EPC a Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarnița-Lăpuștești. În ciuda interesului semnificativ manifestat de marile companii de profil, nicio ofertă conformă nu s-a materializat în prima etapă a licitației.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că reluarea procedurii este esențială pentru proiectul hidrocentralei, considerată vitală pentru sistemul energetic românesc. Acesta a menționat că au fost primite peste 70 de solicitări de clarificări, iar documentația a fost îmbunătățită pentru a crește șansele de succes ale procedurii.

Burduja a subliniat importanța transparenței, obiectivității și dialogului cu toți ofertanții în cadrul procesului de licitație. El a reiterat angajamentul de a duce proiectul înainte, indiferent de provocările întâmpinate.

Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești a fost inițiat în perioada comunistă, având ca scop echilibrarea sistemului energetic național. Propus ca un proiect major de 1.000 MW în sistem turbină-pompă, hidrocentrala ar rezolva problemele de echilibrare a sistemului energetic, folosind cele două lacuri de acumulare Tarnița și Lăpuștești.

Compania SAPE a estimat că valorile medii pentru bugetul studiului de fezabilitate variază între 3,2 și 3,5 milioane de euro, iar 13 firme ar fi manifestat interes pentru participarea la această licitație. Cu toate acestea, succesul procedurii depinde acum de capacitatea ofertanților de a se conforma cerințelor și de îmbunătățirile aduse documentației tehnico-economice.

Facebook Comments Box
Dani Muresan

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

2 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

4 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago