Sponsorizat
Economie

A Fost Reluată Licitația pentru Studiul de Fezabilitate al Hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

Sponsorizat
Sponsorizat

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a reluat licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului hidrocentralei cu pompaj Tarnița-Lăpuștești, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Procedura a fost inițial anulată la finalul anului trecut, după ce niciun ofertant nu a depus ofertă financiară sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici la prima licitație.

Valoarea estimată a contractului este de 17,5 milioane de lei, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 12 februarie.

Într-un anunț oficial, SAPE a precizat că studiul de fezabilitate va sta la baza caietului de sarcini pentru achiziția în sistem EPC a Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarnița-Lăpuștești. În ciuda interesului semnificativ manifestat de marile companii de profil, nicio ofertă conformă nu s-a materializat în prima etapă a licitației.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că reluarea procedurii este esențială pentru proiectul hidrocentralei, considerată vitală pentru sistemul energetic românesc. Acesta a menționat că au fost primite peste 70 de solicitări de clarificări, iar documentația a fost îmbunătățită pentru a crește șansele de succes ale procedurii.

Burduja a subliniat importanța transparenței, obiectivității și dialogului cu toți ofertanții în cadrul procesului de licitație. El a reiterat angajamentul de a duce proiectul înainte, indiferent de provocările întâmpinate.

Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești a fost inițiat în perioada comunistă, având ca scop echilibrarea sistemului energetic național. Propus ca un proiect major de 1.000 MW în sistem turbină-pompă, hidrocentrala ar rezolva problemele de echilibrare a sistemului energetic, folosind cele două lacuri de acumulare Tarnița și Lăpuștești.

Compania SAPE a estimat că valorile medii pentru bugetul studiului de fezabilitate variază între 3,2 și 3,5 milioane de euro, iar 13 firme ar fi manifestat interes pentru participarea la această licitație. Cu toate acestea, succesul procedurii depinde acum de capacitatea ofertanților de a se conforma cerințelor și de îmbunătățirile aduse documentației tehnico-economice.

Facebook Comments Box
Dani Muresan

Recent Posts

🐾 Primăria Cluj-Napoca permite accesul cu animale de companie în instituțiile publice

🐾 Cluj-Napoca: Acces permis pentru animalele de companie în instituțiile publice Un pas important spre…

2 days ago

Cum ajungi rapid la Electric Castle 2025: tren, autobuz sau mașină? Ghid complet pentru Bonțida

Electric Castle 2025 revine între 16–20 iulie la Castelul Banffy din Bonțida, cu un line-up…

3 days ago

Kids Thursday revine la Iulius Mall Cluj – Teatru de păpuși gratuit în aer liber, toată vara!

Spectacole magice pentru cei mici, în fiecare joi din vară, la Iulius Mall Cluj! Vara…

3 days ago

Accident tragic în Cluj: Copil de 2 ani și 7 luni, lovit mortal de o mașină în Căpușu Mic

Un grav accident rutier a avut loc marți seara, 2 iulie, în localitatea Căpușu Mic,…

3 days ago

Tragedie la Săvădisla, Cluj: Bărbatul prins între fiarele contorsionate a murit

Un grav accident rutier a avut loc în localitatea Săvădisla, județul Cluj. Un bărbat de…

4 days ago