Economie

A Fost Reluată Licitația pentru Studiul de Fezabilitate al Hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) a reluat licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului hidrocentralei cu pompaj Tarnița-Lăpuștești, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Procedura a fost inițial anulată la finalul anului trecut, după ce niciun ofertant nu a depus ofertă financiară sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici la prima licitație.

Valoarea estimată a contractului este de 17,5 milioane de lei, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 12 februarie.

Într-un anunț oficial, SAPE a precizat că studiul de fezabilitate va sta la baza caietului de sarcini pentru achiziția în sistem EPC a Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarnița-Lăpuștești. În ciuda interesului semnificativ manifestat de marile companii de profil, nicio ofertă conformă nu s-a materializat în prima etapă a licitației.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că reluarea procedurii este esențială pentru proiectul hidrocentralei, considerată vitală pentru sistemul energetic românesc. Acesta a menționat că au fost primite peste 70 de solicitări de clarificări, iar documentația a fost îmbunătățită pentru a crește șansele de succes ale procedurii.

Burduja a subliniat importanța transparenței, obiectivității și dialogului cu toți ofertanții în cadrul procesului de licitație. El a reiterat angajamentul de a duce proiectul înainte, indiferent de provocările întâmpinate.

Proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești a fost inițiat în perioada comunistă, având ca scop echilibrarea sistemului energetic național. Propus ca un proiect major de 1.000 MW în sistem turbină-pompă, hidrocentrala ar rezolva problemele de echilibrare a sistemului energetic, folosind cele două lacuri de acumulare Tarnița și Lăpuștești.

Compania SAPE a estimat că valorile medii pentru bugetul studiului de fezabilitate variază între 3,2 și 3,5 milioane de euro, iar 13 firme ar fi manifestat interes pentru participarea la această licitație. Cu toate acestea, succesul procedurii depinde acum de capacitatea ofertanților de a se conforma cerințelor și de îmbunătățirile aduse documentației tehnico-economice.

Facebook Comments Box
Dani Muresan

Recent Posts

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

6 days ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

6 days ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

1 week ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

1 week ago

VIDEO: Lucrări de conservare și modernizare la clădirea emblematică a „Uzinei Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai din Cluj-Napoca

Clădirea-reper a "Uzinei Carbochim", cel mai mare producător de abrazive din România și un simbol…

2 weeks ago