Economie

Familia cu buget separat, o nouă tendință?

O schimbare radicală de abordare financiară pare să se profileze, captivând atenția tot mai multor români, chiar dacă această inițiativă primește reacții mixte din partea diferitelor părți.

O româncă a stârnit interes și a surprins pe mulți cu o postare pe Facebook, revelând un detaliu neobișnuit din familia ei: gestionarea separată a banilor și cheltuielilor individuale, chiar și în timpul vacanțelor. Mesajul ei pe grupul “Buget de familie” a devenit viral, iar ulterior, această femeie, care administrează grupul respectiv, a revenit cu o provocare uluitoare.

Costurile pentru excursia mea în Thailanda. În familia noastră avem banii separați și fiecare își acoperă cheltuielile. Traseul: Brașov – București – Bangkok – Chang Mai – Phuket – București – Brașov. Biletele de avion au fost achiziționate direct de pe site-urile companiilor aeriene și doar un zbor a fost cumpărat prin Vola (voucher). Hotelurile – două dintre ele au fost rezervate direct prin programul de fidelitate al Accor, care include Ibis, Novotel, Mercure, Sofitel, Fairmont, etc. Hotelul din Phuket a fost rezervat prin Booking. Dacă aveți întrebări sau credeți că vă pot ajuta cu ceva, lăsați-mi un comentariu. Sper să vă fie de folos!”, a scris ea.

Datorită interesului generat, a oferit mai multe detalii: ”Postarea mea despre concediul recent a atras atenția nu prin suma cheltuită, ci prin ideea de a avea un buget separat în familie. Nu mi-am dat seama că acest aspect este atât de interesant pentru mulți. Cred că este mai mult o curiozitate legată de modul în care gestionăm banii în familie, decât nevoia de a vedea cum îi împărțim. Însă întreb acum. Doriți să dezbatem cum se poate gestiona un buget separat în cadrul unei familii?

Aproape jumătate dintre cei care au citit mesajul păreau a fi tentați să adopte o abordare similară. Reacțiile au fost variate și captivante. Cei 47% din grupul respectiv au manifestat dorința de a explora subiectul mai profund. 10% au respins vehement ideea, în timp ce 43% s-au arătat interesați, menționând că explorează subiectul din pură curiozitate.

Printre comentarii s-au strecurat și păreri diverse. Unul a sugerat schimbarea numelui grupului din ”… de familie” în „buget separat”, amuzând pe mulți. Altul a fost curios să afle detalii despre gestionarea cheltuielilor uzuale. O altă voce a subliniat că ideea de a avea banii separați este ciudată pentru ei, considerând că banii sunt totuși folosiți pentru nevoile familiei și că esențială este comunicarea și înțelegerea în utilizarea lor.

Chiar aș fi interesat să discutăm cum ca familie aveți banii separat. Grupul se numește buget de familie, ce înseamnă familie? Ce înseamnă bugetul acesteia?”, a comentat un internaut. „Buget de familie, dar separat. Este foarte interesantă mărturisirea aceasta”, a intervenit altul. „Unul cheltuie mai mult și celălalt nu. E normal în cazul acesta. Probabil dacă ați cheltui mai puțin și ați câștigă mai mult v-ar conveni această abordare”, a fost de părere cineva.

Am avut banii la comun și nu ne-am putut înțelege. El este obișnuit să cheltuie mult mai ușor și eu nu. Plus că investim banii diferit. El își asumă riscuri cu care eu nu sunt ok. Cheltuielile uzuale se achita împreună dintr-un cont în care punem amândoi o parte din bani”, a venit răspunsul, după care a completat: „Nu mi-am dat seama că asta e cel mai interesant din acesta postare, dar sunt deschisă să vorbesc despre asta.

Sincer, dacă faci un post dezvoltat sunt curioasă tare. Noi nu funcționăm așa. Din mai multe motive. Însă sunt curioasă cum funcționează oamenii așa”, a fost altă curiozitate. „Mie mi se pare ciudat să fie la comun, oricum banii sunt folosiți pentru nevoile familiei. Ideea e să existe comunicare, înțelegere și minte în folosirea lor”, a fost altă opinie.

Mie mi se pare ciudat sa fim separați… suntem străini? Banii separați, atunci mâncarea separată. Totul separat, therefore nu mi-aș dori să mai locuim împreună. E interesant, dar și ciudat să locuiesc în aceeași casă cu un om cu care să împart doar cheltuielile comune, ca și cum ar fi un chiriaș”, a reacționat altcineva.

Dacă salariile intră pe card, cum faci sa ai banii la comun? Până la urmă tot pentru familie se folosesc, dar nu îi scoți să-i pui la grămadă”, a spus alta.

În final, dezbaterea a adus la suprafață întrebări semnificative despre relația dintre bani, încredere și responsabilitățile în cadrul unei familii. Fie că optează pentru un buget separat sau comun, membrii grupului au subliniat importanța unei abordări deschise și a înțelegerii reciproce în ceea ce privește gestionarea finanțelor familiale.

Facebook Comments Box
Dani Muresan

Recent Posts

Drulă și USR mint și își bat joc din nou de clujeni!

Aflat în turism electoral la Cluj, președintele USR, Cătălin Drulă, unul dintre groparii dezvoltării României,…

7 hours ago

Toscana din Ardeal: Un colț de vis ce te transpune în Italia! Descoperă cine a creat acest loc magic în Transilvania

”I Giardini di Zoe”, cunoscută și sub numele de ”Grădina Zoei” sau ”Grădinile Banpotoc”, reprezintă…

4 days ago

Primăvara înfloritoare pe malurile Someșului din Cluj: Culorile vibrante ale florilor de mai încântă privirile și îmbie la contemplare

Cu primăvara în toi, Clujul își dezvăluie splendoarea verde, iar florile de mai colorează malurile…

5 days ago

VIDEO: Unul dintre condamnații în procesul jaf la Banca Transilvania Cluj duce un stil de viață asemănător cu cel al mafioților americani din Epoca de Aur

Andrei Hosu, unul dintre cei doi tineri acuzați și condamnați pentru implicarea în marele jaf…

6 days ago

Malurile Someșului capătă treptat aspectul Sena pariziana

Malurile Someșului prind viață și încep să evolueze către aspectul caracteristic al marilor râuri europene.…

6 days ago