Clujenii care doneaza sange in cadrul Centrului de Transfuzie Sanguina Cluj pot obtine gratuit rezultatele analizelor medicale.
Tot ce trebuie sa faci este sa faci poza sau sa-ti notezi codul primit inainte de donare si impreuna cu CNP-ul sa il introduci la urmatorul link, la 24 de ore dupa donare https://rezultate.crtscluj.ro
Drepturile donatorului
eliberarea la cerere a analizelor medicale efectuate (grupa sanguina, Rh, hemoleucograma, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, analize biochimice)
eliberarea a 7 bonuri valorice
eliberarea unei adeverinte pentru o zi libera
eliberarea unei adeverinte pentru reducere 50% pe mijloacele de transport în comun
Traseul donatorului
Prezentare la fișierul centrului de transfuzii cu actul de identitate și completarea formularului de autoexcludere. Acest formular se completeaza cu maxima responsabilitate și sinceritate.
Controlul biologic predonare care consta în: efectuarea grupei sanguine, a hemoglobinei și a glicemiei la nevoie.
Consultatia medicala la cabinetul medical unde se evalueaza chestionarul de autoexcludere, rezultatele controlului biologic predonare și se efectuaeaza examenului clinic propriu-zis ( tensiunea arteriala, puls, greutate, examen obiectiv). In urma acestei consultatii donatorul poate fi admis, amanat temporar sau respins definitiv de la donarea de sange.
Donarea propriu-zisa care are loc în sala de recoltare.
Donatorului i se elibereaza bonurile valorice, adeverinta pentru zi libera și reducerile pe mijloacele de transport.
CONDITII DE ADMISIBILITATE
Donatorul de sange poate fii orice cetatean cu domiciliul in Romania sau cetatean UE cu rezidenta in Romania care corespunde criteriilor de eligibilitate ale actului donarii.
DE CE E BINE SA DONEZI SANGE?!
Sustinerea sanatatii emotionale
Donarea de sange are beneficii nu doar pentru sanatatea fizica, ci si pentru cea emotionala. Potrivit specialistilor de la Mental Health Foundation, simplul fapt a-i ajuta pe oamenii din jur:
reduce stresul;
ofera un sentiment de apartenenta;
reduce izolarea;
imbunatateste sanatatea mentala;
reduce sentimentele negative.
Mentinerea sanatatii cardiovasculare
Potrivit specialistilor, donarea regulata de sange este asociata cu reglarea tensiunii arteriale si cu un risc redus al aparitiei atacurilor de cord. Daca nivelul hemoglobinei este prea mare, donarea de sange ajuta la scaderea vascozitatii sangelui, situatie asociata cu formarea de cheaguri de sange, atacuri de cord si accident vascular cerebral.
Gestionarea greutatii
Exista specialisti care sugereaza ca donarea de sange duce la arderea a 650 de calorii. Cu toate acestea, nu pare sa existe nicio dovada concreta care sa ateste acest lucru. Orice beneficiu al acestei pierderi de calorii fi pe termen scurt.
Pe de alta parte, un grup de cercetatori americani a publicat in Cambridge University Press un studiu care schimba perspectiva asupra situatiei. Mai exact, oamenii de stiinta sugereaza ca datorita faptului ca personalul din centrele de donare de sange trebuie sa cantareasca donatorii, acest lucru ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu obezitate si la indrumarea acestora spre gestionarea greutatii si a problemelor de sanatate asociate.
Reduce nivelul de fier in cazul pacientilor cu hemocromatoza
Hemocromatoza se manifesta printr-un existenta unui nivel prea mare de fier in sange. Acest lucru este foarte periculos, deoarece excesul se poate depozita in diferite organe ale corpului, cum ar fi ficatul si inima, si poate afecta modul in care functioneaza organele.
In aceste conditii, donarea de sange poate fi considerata o optiune de tratament pentru pacientii cu hemocromatoza.
Sangele donat poate trata in fiecare an un milion de pacienti. Prin donarea de sange, ajuti la salvarea unei vieti si in acelasi timp ai parte de cateva beneficii.
Sangele tau salveaza vieti
Daca te-ai intrebat vreodata de ce se fac atatea campanii pentru donarea de sange, iti prezentam cateva motive pentru care donarea de sange este asa de importanta. Salveaza viata unui om donand sange
Daca te intrebi de ce sa donezi sange, probabil deja iti vin in minte cateva motive. Sangele, simbol al vietii, foloseste fiecarei persoane aflate in impas. E nevoie de donatii de sange pentru a salva viata oamenilor. Fie ca ii donezi din sangele tau unei femei cu complicatii la nastere, precum sarcina ectopica sau hemoragie intensa inainte si dupa nastere, fie ca alegi sa donezi sange unui bolnav de cancer abia operat, tu ai puterea sa ii ajuti.Interventiile chirurgicale nu ar putea fi posibile fara a avea o rezerva de sange. Asadar, in acest sistem, sangele donat reprezinta un pilon important. Din fericire, progresul stiintific ne face sa putem sa salvam sute de mii de vieti, efectuand un transplant sau o interventie neurologica, procedee medicale imposibile in trecut. In ciuda multiplelor cai de a salva vietile omenesti, ne aflam in dependenta de rezerva de sange donat fara de care toate aceste minuni stiintifice nu si-ar indeplini misiunea. Prelungeste viata unui om prin donatia ta de sange Un alt motiv pentru a dona sange este prelungirea vietii si cresterea calitatii vierii unor categorii de pacienti ce sufera de afectiuni cronice. De exemplu, prin simpla donare constanta, putem sa reducem suferinta oamenilor ce sufera de hemofilie (boala erditara ce impune predispozitia spre hemoragie) sau talasemie (boala ereditata caracterizata de productia scazuta a hemoglobinei, manifestata prin anemii frecvente).De ce este folositor sangele tauFiecare picatura din sangele tau contine mai multe componente: celule rosii, celule albe si trombocite.
Celulele rosii
Celulele rosii sau eritrocitele, sunt cele mai numeroase din sange si transporta oxigenul de la plamani la tesuturi. Cu ajutorul heomglobinei din eritrocite se face si transferul dioxidului de carbon de la tesuturi la plamani. Donand sange, poti sa ajuti un bolnav de anemie sa isi creasca calitatea vietii. Deoarece anemia afecteaza celulele rosii, este nevoie de sange donat pentru ca acesti pacienti au frecvent sangerari, hemoragii interne.Pentru un bolnav suferind de anemie, o interventie la dentist sau o nastere reprezinta provocari mult mai mari decat pentru altcineva. Donand sange, ii poti ajuta sa faca fata acestor probleme.In plus, anemiile cronice pot conduce la dificultati recurente pentru acesti pacienti. Daca vei dona sange ii vei ajuta sa faca fata problemelor, acelasi find si cazul pacientilor care urmeaza tratament chimioterapeutic.
Celulele albe
Celulele albe sau leucocitele sunt baza sistemului de aparare a organismului. Mai putin numeroase, au un rol de protectie impotriva virusilor, parazitiilor si bacteriilor. Donand sange ii poti ajuta pe cei care, din diferite motive, pot avea un numar redus de leucocite. Un astfel de exemplu il reprezinta pacientii cu cancer care au organismul slabit.
Plasma
Plasma din sangele tau reprezinta pana la 60% din totalul sangelui. Formata din 90% apa si substante anorganice (saruri minerale care contin ioni dintre care mai importanti sunt cei de sodiu Na, clor, Cl, potasiu, K, magneziu, Mg, fosfor, P si calciu Ca) si substante organice (proteine, glucide, lipide etc) are si ea un rol in imunitatea organismului, in procesul de coagulare si mentine constanta presiunea osmotica idn sange. Daca vei dona sange, plasma din componenta acestuia ii poate ajuta pe cei care au suferit arsuri sau au probleme hepatice.
Trombocitele
Componente esentiale gasite in sangele tau, trombocitele contribuie majoritar la initierea procesului coagularii in cazul in care un vas de sange este sectionat. Trombocitele formeaza o punte pe marginea palgii, creend trombul care blocheaza pierderea sangelui. Folosind trombocitele din sangele donat, pacientii cu aplazii medulare in leucemii, pacientii chimioterapeutici si trombocitemii pot beneficia de ajutor direct.Timpul de stocare al produselor din sange:Globulele rosii – stocate 42 de zile la 2° C si 6° C.Trombocitele – stocate 5 zile cu agitare continua la 22° C.Plasma congelata la – 25° C are o durata de viata de un an.
CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINA CLUJ
Adresa: Str. Nicolae Balcescu nr. 18
Cluj-Napoca
Tel./Fax.: 0364 411254, 0264 592882(distributie sange si laboratoare)
Program – Luni – Vineri – 07:30 – 13:30
Source link