Connect with us

Eveniment

Brânza de Năsal şi Salinatele de Turda, modul tradiţional în care se prepară, unic în lume

Diana Petrescu

Published

on

Brânza de Năsal şi Salinatele de Turda, modul tradiţional în care se prepară, unic în lume


Salinatele de Turda au intrat pe lista produselor cu indicaţie geografică, protejate la nivel european. Tot acolo regăsim alte 12 bunătăţi româneşti, printre ele şi Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu sau Scrumbia afumată de Dunăre.Într-o fabrică din apropiere de Turda, se produc, cu ajutorul naturii, salinatele. Pentru a da produselor un gust aparte, se foloseşte apa sărată de la trei izvoare, numită popular “mărătoare”, informează observatornews.ro.Maria Fodorean – director calitate: Zona Turzii este cunoscută pentru zăcămintele de sare, bogăţia naturală pe care ne-o oferă. Noi profităm de aceste resurse şi le folosim în salinatele de Turda. Ceea ce distinge acest produs de alte produse similare este faptul că prin utilizarea acestei “mărători” se păstrează frăgezimea, aroma şi suculenţa cărnii.Gustul final al preparatelor este dat de afumarea lor tot printr-o metodă tradiţională, folosindu-se doar lemn de esenţă tare. Întreg procesul este unul lent, de 35-40 de zile şi pentru că natura trebuie să lucreze nu poate fi grăbită niciuna dintre etape. În acest loc, de exemplu, salinatele stau la uscat timp de aproape trei săptămâni.Într-o peşteră de la marginea comunei Țaga, tot în judeţul Cluj, este produs un caş cu un gust unic, după o metodă folosită de secole întregi. Procedeul a fost descoperit întâmplător.Legenda spune că în urmă cu sute de ani, nişte ciobani au ascuns în această grotă câteva bucăţi de caş, pentru a nu fi nevoiţi să îl dea grofului. Au reuşit să îl recupereze abia după 3 săptămâni, când îl credeau alterat, dar au observat că era mai bun decât înainte.Iar asta se datorează unei bacterii care dă o savoare deosebită.Călin Zanc – producător lactate: Trăieşte doar în această peşteră şi această peşteră, la rândul ei, nu poate fi mărită ca dimensiune, deci practic o să avem o producţie limitată. O să fie o producţie destul de limitată şi premium.Brânza e scoasă, spălată cu apă şi sare, e uscată puţin iar apoi e dusă înapoi în peşteră. Produsul final are un gust asemănător camembertului.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

🎓 Bal de absolvire ca-n povești la Cluj-Napoca!

Maria Costea

Published

on

Elevii Colegiului Național Unitarian „János Zsigmond” au strălucit într-o seară de neuitat

Magie, eleganță și emoții puternice la Cluj-Napoca! Absolvenții claselor a XII-a de la Colegiul Național Unitarian „János Zsigmond” au spus „adio” liceului într-un mod spectaculos: cu un bal de absolvire demn de poveștile regale! 👑

Evenimentul, devenit o adevărată tradiție a colegiului, a avut loc chiar în curtea liceului, transformată pentru o seară într-un cadru de vis. Decorurile rafinate, luminile calde și ținutele impecabile ale absolvenților au creat o atmosferă de basm.

💃 Cu emoțiile la cote maxime, tinerii au dansat valsuri vieneze, în aplauzele părinților, profesorilor și colegilor. Fiecare pas a fost încărcat de semnificație, marcând sfârșitul unei etape și începutul unei aventuri noi în viață.

❤️ Seara a fost nu doar un spectacol vizual, ci și un moment de reflecție și recunoștință — pentru anii petrecuți împreună, pentru lecțiile învățate și prieteniile legate.

📸 Imaginile care surprind eleganța și emoția serii au fost realizate de Varró-Bodoczi Zoltán.

Un bal ca-n povești, pentru niște tineri care au scris deja un capitol memorabil în povestea vieții lor! ✨

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Program special de transport public în Cluj-Napoca cu ocazia „Nopții Muzeelor”, sâmbătă, 17 mai

Stefania Heinz

Published

on

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor” care are loc sâmbătă, 17 mai, Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP) anunță un program special de transport în comun, destinat să faciliteze accesul publicului la muzeele din oraș și întoarcerea în siguranță spre cartierele rezidențiale.

Vor fi puse la dispoziție linii de noapte care vor conecta zona centrală cu principalele cartiere din oraș: Zorilor, Grigorescu, Mănăștur, Mărăști, Gheorgheni, Piața Gării și Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.

Programul curselor de noapte:

  • Din cartierul Zorilor – Linia 54N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Grigorescu – Linia 54N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Mănăștur – Linia 25N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • Din cartierul Gheorgheni – Linia 25N:
    Plecări la orele: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

  • De la Aeroport – Linia 5N:
    Plecări la orele: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

  • Din Piața Gării – Linia 5N:
    Plecări la orele: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

CTP încurajează publicul să utilizeze transportul public pentru a se bucura de eveniment într-un mod sigur și sustenabil. Accesul la muzeele din Cluj-Napoca este gratuit în cadrul „Nopții Muzeelor”, iar transportul de noapte va asigura o deplasare facilă în oraș pe tot parcursul serii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Video: România, printre primele 10 echipe la Campionatul Mondial de Cheerleading – Felicitări!

Stefania Heinz

Published

on

România a reușit o performanță remarcabilă la Cheerleading World Championship, clasându-se printre primele 10 echipe din lume! Este un moment istoric pentru sportul românesc, care confirmă progresul și dedicarea deosebită a sportivilor noștri în acest domeniu dinamic și extrem de competitiv.

Echipa națională a impresionat printr-o combinație spectaculoasă de tehnică, acrobație, sincronizare și energie, demonstrând că România are un cuvânt important de spus în cheerleadingul internațional. Participarea la această competiție de talie mondială a însemnat luni de antrenamente intense, sacrificii și o dorință uriașă de a reprezenta cu mândrie culorile țării.

Rezultatul obținut plasează România în elita mondială a cheerleadingului și oferă un exemplu de ambiție și perseverență pentru toți tinerii sportivi.

Felicitări sportivilor, antrenorilor și întregului staff pentru această reușită incredibilă! Ați demonstrat că, prin muncă și pasiune, visele devin realitate.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite