Categories: Eveniment

Canalul Morii, decopertat pe Barițiu


După o lungă perioadă, Canalul Morii revine la lumină pe porțiunea străzii George Barițiu din Cluj-Napoca
Municipalitatea a emis, în septembrie 2023, autorizatia de construire pentru ”REABILITARE PARC I.L. CARAGIALE ȘI A STRĂZII OCTAVIAN PETROVICI”. Durata de execuţie a lucrărilor:14 LUNI.

”Acesta este un proiect important pentru centrul orașului, pentru care ne-am propus trei obiective: regândirea parcului Caragiale, amenajarea străzii Octavian Petrovici și descoperirea unui tronson al Canalului Morii. Acest proiect face parte din planul de investiții walkable city, prin care ne dorim să creăm un oraș prietenos pentru pietoni și să creștem calitatea vieții. Proiectul urmează să fie finanțat din fonduri europene, în exercițiul financiar 2021-2027”, declara, in 2020, Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și, totodată coordonatorul CIIC.

Proiectul privind reabilitarea parcului Ion Luca Caragiale și a străzii Octavian Petrovici a fost realizat de către biroul de arhitectură Vlad Rusu, are în vedere o suprafață de aproximativ 5.500 mp și își propune în primul rând să crească spațiul verde și cel pietonal din centrul orașului. Propunerea de amenajare a parcului presupune desființarea gardului viu, dar și plantarea a 44 de noi exemplare de arbori, din diferite specii, inclusiv doi arbori din specia ginkgo biloba. De asemenea, soluția propusă de arhitecți presupune desființarea parcării actuale din fața Palatului Telefoanelor și extinderea parcului cu 1400 mp. Prin descoperirea Canalului Morii pe latura de nord a parcului se urmărește asigurarea unui acces în vecinătatea acestuia, prin sistematizarea malului drept al canalului cu un taluz înierbat și gradene de acces la luciul de apă. De asemenea, se propune o pasarelă pietonală peste canal, în zona mediană a parcului pentru a asigura o trecere către Sinagoga existentă pe strada Barițiu, dar și pentru a încuraja redeschiderea unui traseu istoric spre Dealul Cetățuii prin reconstruirea Podului Nemților peste Someș, într-un viitor apropiat.

În noul parc se va asigura un sistem de iluminat public și arhitectural cu tehnologie LED, iar dotarea cu mobilier urban presupune: bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete, panouri cu caracter informativ privind descoperirile arheologice și istoria orașului.

În cazul străzii Octavian Petrovici se dorește desființarea locurilor de parcare și se propun rasteluri pentru biciclete, o stație de alimentare biciclete și trotinete electrice, dar și bănci pentru odihnă.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Pasager în stare gravă pe un zbor Tarom: posibilitatea unei aterizări de urgență a fost luată în considerare

Un pasager aflat la bordul unei curse Tarom duminică seara a întâmpinat dificultăți medicale grave,…

6 days ago

Incident dramatic pe teren în timpul meciului dintre Ungaria și Scoția: fotbalist transportat de urgență la spital

Duminică seara, medicii au intervenit de urgență pe teren pentru a-i acorda primul ajutor fotbalistului…

6 days ago

Topul celor mai sigure orașe și cartiere din România: Vezi pe ce loc se află Clujul și care sunt zonele de evitat

Conform indexului T.R.A.I., realizat de Storia, platforma de anunțuri imobiliare lansată de OLX, Brașov, Oradea…

1 week ago

Cursuri pe șantierul de reconversie a fostei platforme Carbochim pentru studenții de la Facultatea de Construcții, printr-un parteneriat între UTCN și grupul IULIUS

Studenții de la Facultatea de Construcții, din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, au ocazia de…

1 week ago

VIDEO: Lucrări de conservare și modernizare la clădirea emblematică a „Uzinei Carbochim”, cu valoare ambientală pentru Piața 1 Mai din Cluj-Napoca

Clădirea-reper a "Uzinei Carbochim", cel mai mare producător de abrazive din România și un simbol…

2 weeks ago