Administrație
Peste 70 de de proprietari de terenuri din zona amplasamentului Parcului Est vor fi despăgubiți cu 82,7 milioane de lei, în cadrul primei etape de realizare a proiectului.
Parcul Est, imagini randate/Foto: primariaclujnapoca.ro
Amenajarea Parcului Est va fi realizată în două etape, potrivit deciziei Primăriei, aprobate de consilierii locali la începutul lunii decembrie. Valoarea despăgubirilor pentru imobilele afectate de procedura de expropriere în cadrul primei etape de realizare a proiectului este de 82.740.003,72 de lei.
Pentru prima etapă, care vizează o suprafață de 39,9 hectare (din totalul suprafeței de 54 ha a Parcului Est) urmează să fie despăgubiți peste 70 de proprietari, persoane fizice și persoane juridice (printre imobilele aflate pe coridorul de expropriere figurează companii precum Selgros, Energoinstal Grup, Iulius Mall, SDC Imobiliare, dar și Regia Autonomă a Domeniuu Public (RADP) Cluj sau Statul Român (MApN). Parcul Est, realizat în două etapePotrivit documentației aprobate de consilierii locali, proiectul Parcului Est a fost împărțit în două etape.
Faza 1 – în suprafață de 379.844 mp, coridor de expropriere corespunzător Fazei I, pentru care valoarea terenurilor expropriate este estimată la nivelul anului 2023 la suma de 94.690.406,31 lei. Faza 2 – în suprafață de 160.606 mp, coridor de expropriere aferent Fazei II, reprezentând diferența până la suprafața totală a coridorului de 540.450 mp, cu o valoare estimată a despăgubirilor la nivelul anului 2023 de 210.500.318,84 lei. Valoarea totală a investiției pentru realizarea Parcului Est a fost stabilită la suma de – 743.437.082,11 lei, inclusiv TVA. Durata estimată de execuție a lucrărilor estte de 24 de luni pentru fiecare etapă (48 luni).
Consilerii locali vor aproba în ședința extraordinară din 22 decembrie un proiect de hotărâre pentru declanașarea etapei I de expropriere pentru amenajarea Parcului Est, cel mai mare parc din istoria Clujului. Evaluarea terenurilor pentru coridorul de expropriere a fost realizată de expertul ANEVAR Ștefan Chelaru. Potrivit documentației, prețul pe metru pătrat a fost stabilit la suma de 217,8 lei.
Pentru realizarea celui mai mare parc din Cluj, Primăria a obținut o finanțare de 10 milioane de euro. Potrivit variantei finale a grilei notarilor, valoarea finală pentru exproprieri este mai mică cu 2,3 milioane de euro, față de suma stabilită inițial.CITEȘTE ȘI:
Valoarea exproprierilor pentru realizarea Parcului Est, mai mică cu 11,6 milioane de lei. Fondurile obținute, redirecționate pentru alte proiecte ale Clujului.Pentru etapa a doua a proiectului, exproprierile sunt programate pentru anul 2024 și vizează diferența de teren a Parcului Est în suprafață de circa 16 hectare.Suprafața Parcului Est cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care constituie un biotop unic în mediul urban. Biodiversitatea se află în centrul conceptului propus pentru amenajarea viitorului Parc Est, astfel încât intervențiile în spațiul natural să fie minime. În viitorul Parc Est, cu o suprafață generoasă de zeci hectare, ar urma să fie plantați peste 5.200 de noi arbori. Citiți monitorulcj.ro și pe Google News
CITEȘTE ȘI:
Source link