Purtatul măştii mai multe ore pe zi poate fi dificil pentru cei cu diverse probleme cum ar fi deviaţie de sept
Din cauza epidemiei de COVID 19,purtatul măştii a devenit obligatorie. Probabil ai experimentat deja pe pielea ta că este destul de greu. Medicii spun că dacă o porţi mai multe ore pe zi îţi poate afecta sănătatea.
“Având în vedere că ai masca pe faţă, şi omul expiră dioxid de carbon, respiri în ea îl tragi înapoi. La unele persoane care au anumite probleme, cum ar fi deviaţie de sept, sau o stare deosebită, nu va fi chiar atât de uşor”, a declarant managerul Spitalului de Oftalmologie Monica Pop pentru MEDIAFAX.
Ce poţi să faci?
Sugestia medicilor este să faci pauza de la purtarea ei cât de des se poate şi îţi permite locul în care te afli.
“Trebuie pe cât se poate să faci pauza de la purtarea ei. Să o dai jos, să te duci la un geam, să inspiri aer şi apoi să o pui înapoi pe faţă”, a mai spus Monica Pop pentru MEDIAFAX.
Până când suntem obligaţi să purtăm mască?
Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne, care prevede obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale şi la locul de muncă a apărut vineri seară în Monitorul Oficial şi stabileşte ca măsura să se aplice pe perioada stării de alertă.
Cum starea de alertă a fost instituită pentru 30 de zile, prin HG, începând cu 18 mai, suntem obligaţi să purtăm masca până cel puţin pe 16 iunie, când se împlineşte termenul de 30 de zile.
Ulterior, dacă autorităţile vor considera necesar, starea de alertă va putea fi prelungită cu alte 30 de zile. Automat, va fi prelungită şi obligaţia purtării măştii în locurile amintite.
Dacă nu porţi mască în magazin sau metrou, spre exemplu, poţi fi sancţionat cu amenzi cuprinse între 500 şi 2.500 de lei, cu posibilitatea de a plăti jumătate din valoarea amenzii aplicate de poliţist (nu jumătate din minimul legal) în termen de 15 zile de la comunicarea procesului-verbal.
Source link