Categories: Eveniment

Cenușăreasa devine Prințesă. Cum va transforma Academia de Muzică ruina de la capătul Mănășturului

Sediul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima”, care se va construi pe ruinele construcției de la capătul Mănășturului, va fi cea mai mare investiție a statului român în Cluj-Napoca după Cluj Arena.
Ruina de pe strada Bucium, din capătul Mănășturului, se transforma într-un sediu modern pentru studenții Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” cu o investiție totală de 176.488.000 lei, adică aproximativ 37 milioane de euro (inclusiv TVA), ridicarea campusului urmând să fie cea mai mare investiție a statului român în Cluj-Napoca după Stadionul Municipal. Durata construcției, conform documentației existente, este de 24 de luni.

Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” este, în acest moment, singura universitate din România care nu deține un sediu, o clădire funcțională pentru desfășurarea activității didactice, în condițiile în care numărul studenților este în continuă creștere, ajungând la 1.180 la nivelul anului universitar 2019-2020.

Mai mult, potrivit Legii 165/2013 Academia trebuie să părăsească actualul sediu, de pe str. Ion I.C. Brătianu nr. 25 (în urma retrocedării clădirii către Episcopia Română Unită cu Roma) în anul 2023.

Sală de concerte, săli de cursuri și cămin studențesc

Noua construcție (campus universitar) este un concept integrat, în care studenții și profesorii vor fi protejați prin funcționalitățile complexe oferite.

Corpul C1 al viitoarei clădiri va fi de fapt sală de spectacole pentru 835 de persoane, iar la demisol se vor afla foyerul, garderoba și grupurile sanitare.

În ce privește spațiile destinate activității didactice acestea vor cuprinde sala de orgă (peste 200 de locuri), amfiteatrul (220 de locuri), săli de curs, săli de studiu individuale, laboratoare, rectoratele, decanatele, biblioteca, care au fost amplasate în jurul unui nucleu central. La ultimul nivel va fi amenajată o o sală de reuniuni şi o zonă de terasă-belvedere, ce poate fi folosită şi ca studiu pentru instrument în aer liber sau repetiţii ansambluri..

Într-unul dintre corpurile viitoarei clădiri, corpul H, se amenajează, începând de la parter până la etajul al treilea, 56 de camere pentru un număr de 180 de studenţi ai Academiei de Muzică, camere cu două și cu patru locuri. Fiecare cameră este prevăzută cu grup sanitar propriu.

Totodată proiectul prevede și amenajarea unei săli de sport, în spaţiul fostei construcţii neterminate şi prevăzute pentru centrala termică, cu regim de înăţime parter. De asemenea, în jurul complexului vor fi amenajate 118 locuri de parcare, alei pietonale şi carosabile.

De la Spital, la Conservator

Ruina de pe strada Bucium, unde va fi ridicat noul sediu al Academiei de Muzică, trebuia să fie Spital Regional de Urgență. Construcția a început în anul 1995, dar lucrările au fost întrerupte din lipsă de fonduri, dar și pentru că ulterior s-a dovedit că proiectul era inadacvat.

În anul 2006 terenul de 20.071 mp precum și construcția existentă de 3700 mp a fost predată prin Protocol de la Consiliul Județean Cluj către Ministerul Educației Naționale.

Din 2006 până în decembrie 2017 terenul, în suprafață de 20.071 m2 a fost blocat de litigiile apărute prin Legea 10. Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima a reușit, după 5 instanțe judecătorești, întăbularea terenului și a clădirii existente în decembrie 2017 demarând întocmirea documentației și a studiului de fezabilitate după noi Norme, pentru construirea campusului universitar, folosind vechea amprentă a construcției existente și salvând astfel mulți bani publici cheltuiți deja.

În prezent, conform Hotărârii de Guvern din 30 decembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 6 din 7 ianuarie 2020, a fost aprobată finanțarea obiectivului de investiții de la bugetul de stat, prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Procedura de licitație și lucrările construcției se vor realiza de către Compania Națională de Investiții, care este beneficiar pe perioada realizării investiției. Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima este beneficiar după realizarea investiției.

Source link

Facebook Comments Box
Stefania Heinz

Recent Posts

Cel mai mare glob de zăpadă din România va fi atracția principală la un târg de Crăciun inedit din Cluj-Napoca.

În perioada 23 noiembrie – 8 decembrie, Cluj-Napoca va găzdui cea de-a șaptea ediție a…

3 days ago

Un spectacol pe care nu-l vei uita niciodată. Cei mai talentați rideri din lume SuperEnduro World Championship – GP of Romania VIDEO

Pe 18 ianuarie 2025, Sala Polivalentă BTarena din Cluj-Napoca se transformă într-o arenă a adrenalinei…

3 days ago

Impact violent pe strada București din Cluj-Napoca: Scuterist proiectat câțiva metri după coliziunea cu un SUV

Un grav accident de circulație a avut loc astăzi, pe strada București din Cluj-Napoca, implicând…

4 days ago

DJ Bobo a electrizat Clujul: primul concert susținut în România s-a încheiat cu piesa “Freedom”

Seara trecută, Cluj-Napoca a fost epicentrul muzicii dance, găzduind unul dintre cele mai așteptate evenimente…

5 days ago

Dispeceratul Termoficare Napoca: Tehnologia și modernizarea aduc eficiență și siguranță pentru clujeni (P)

Termoficare Napoca trece printr-un amplu proces de modernizare, aducând în prim-plan tehnologia de ultimă generație…

1 week ago