Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că la finalul apelului lansat pe Programul guvernamental privind consolidarea de risc seismic a clădirilor au fost înregistrate 366 de cereri în valoare totală de 5,7 miliarde de lei pentru 132 de blocuri de locuinţe, respectiv 234 de clădiri publice, urmând ca la 1 martie să fie semnat ordinul de ministru pentru introducerea în program a proiectelor eligibile.
Ministrul a făcut precizările, marţi, la Palatul Victoria, în cadrul Comitetului interinstituţional pentru analiză de risc seismic, reuniune condusă de premierul Nicolae Ciucă.
“Ieri noaptea, în 20 februarie, ora 24.00, s-a închis apelul de proiecte pe consolidări de risc seismic pe programul nou, iniţiat de actualul Guvern. Platforma a fost deschisă din 3 ianuarie până la 20 februarie şi sunt încărcate 366 de cereri care privesc 132 de blocuri de locuinţe, respectiv 234 de clădiri publice. Valoarea acestor cereri care urmăresc consolidare de risc seismic de clădiri este de 5,7 miliarde lei. Am avut o evaluare continuă a acestor solicitări, astfel încât la marea majoritate a lor sunt deja trimise către autorităţile locale solicitări de clarificări, unde este cazul, în aşa fel încât la 1 martie, termenul asumat de Ministerul Dezvoltării, să putem să emitem ordinul de ministru pentru introducerea în programul de consolidare a acelor investiţii care au fost depuse în platformă şi care pot fi eligibile “, a declarat Cseke Attila.
Ministrul a precizat că finanţarea este asigurată pe Legea 212/2022, o finanţare nerambursabilă 100%, din bugetul de stat.
Source link