Activiștii din Cluj-Napoca propun locuitorilor să întocmească o hartă a poluării fonice produsă de festivalul de muzică UNTOLD și le recomandă acestora să descarce aplicația pe telefonul mobil care să măsoare nivelul decibelilor.
„În fiecare an organizatorii UNTOLD se angajează în scris că o să respecte normele de poluare fonică. Primpria știe că UNTOLD nu își respectă aceste angajamente niciodată, dar în fiecare an, primăria, totuși se mai preface odată că îi crede și îi eliberează avizele. Apoi începe UNTOLD, și în fiecare noapte cetățenii sesizează zeci de cazuri de disconfort fonic”, transmit civicii clujeni cu privire la problemele pe care festivalul le creează în municipiu.
„Autoritățile recunosc că nu au capacitatea să răspundă la nivelul de sesizări primite. Când ies și mai măsoară nivelul de zgomot, depășirile apar minore. Atunci, când cetățeanul își arată depășirile măsurate de <aplicația de pe telefon>, autoritățile îi râd în nas, spunând <aaaaa, aia nu e omologată>. Și, gata. Apoi, după 4 nopți de poluare fonică intensă, cu zeci de plângeri și mușamalizări, UNTOLD se încheie, iar după un an, ciclul reîncepe. La fel, exact la fel”, au mai spus aceștia.
„Mulți dintre noi avem pe telefoane aplicații care măsoară nivelul de zgomot (de exemplu Sound Meter, Decibel X, sau Noise Level)- atât pentru Android cât și pentru iPhone. Putem să facem în fiecare noapte zeci, poate chiar sute de măsurători. Da, <neomologate>. Azi, de la trafic până la starea vremii, foarte multe sisteme se bazează pe datele <neomologate> ale cetățenilor. Din datele culese vom putea desena harta poluării fonice a Clujului pe timp de UNTOLD”, au mai spus activiștii.
„Cu o cantitatea de date, prelucrată, vom putea problematiza la un alt nivel poluarea fonică produsă de UNTOLD. Vom putea atrage atenția unor foruri europene sau naționale asupra cazului. Și vom putea avea o altă capacitate de negociere și cu primăria. La anul. Care cu siguranță o să vină”, au mai precizat aceștia.
Source link