Patronul unui local din Piața Unirii din Cluj-Napoca ridică problema trotinetiștilor care circulă pe lângă zona de terase, în viteză, deși acest lucru nu este permis. Ba mai mult, de foarte multe ori sunt la un pa de a accidenta pietonii din zonă. El spune că a anunțat poliția, dar că nu a fost băgat în seamă.
“Postez 3 filmuleţe de la două incidente care s-au întâmplat astăzi şi ieri seara cu trotinetiştii care circulă nestingheriţi pe unul dintre cele mai aglomerate trotuare din Cluj (P-ţa Unirii), deşi, la nici 10 m distanţă, este un drum liber paralel cu trotuarul.
De fiecare dată am anunţat Poliţia. Frapant nu a fost faptul că cei de la Poliţie au considerat incidentele ca fiind bagatele – nimeni nu a fost grav rănit – ci unii cetăţeni din jur care au fost revoltaţi de reacţia mea, de faptul că am chemat Poliţia. Ei aşteaptă, ca mulţi alţii, să fie ceva victime, picioare rupte, capete sparte, poate chiar nişte morţi, pentru a remarca periculozitatea fenomenului.
La fel de grav mi se pare faptul că aceste incidente, la fel ca foarte multe altele văzute de mine doar pe acest trotuar, au fost provocate nu de adolescenţi inconştienţi, ci de tineri (20 – 40 ani) cu ceva pregătire şcolară şi universitară, cu pretenţia de a fi “cool” deoarece folosesc bicicleta şi trotineta, care se consideră ca făcând parte din pătura superioară a societăţii. Nişte măsuri exemplare se impun, riscul de accidente grave fiind extrem de ridicat”, a scris Mircea Buteanu, pe Facebook.
De cele mai multe ori, este vorba despre persoane care circulă cu trotinete electrice închiritate.
Trotinetele electrice nu au voie pe trotuar
Principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.
Trotinetele electrice trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate.
De asemenea, este menționată interdicția conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă, se mai arată în comunicat.
Totodată, este interzisă circulația cu trotineta electrică fără a menține contactul cu solul sau de a circula cu aceasta atunci când nu sunt respectate condițiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.
Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice, schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.
În ceea ce privește condițiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace și să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.
De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.
Cine nu respectă regulile riscă amenzi de până la 2.000 de lei.
Source link