Connect with us

Eveniment

Cum a trecut o româncă din China peste criza coronavisului. “Nimeni nu putea face concedieri”

Stefania Heinz

Published

on

Cum a trecut o româncă din China peste criza coronavisului. “Nimeni nu putea face concedieri”

O ardeleancă stabilită în statul asiatic, Corina Albota, a răspuns la mai multe întrebări de la prieteni şi cunoştinţe despre viaţa în timpul izolării, viaţa în China azi.
“Cam aşa au fost ultimele șase săptămâni în China, cu întrebări şi răspunsuri. Locuiesc în Suzhou, provincia Jiangsu, la 30 de minute de tren de Shanghai. În oraşul de 11 milioane de locuitori au existat 87 de cazuri (acum toate vindecate). Idem cele 631 de cazuri din provincie. De o lună de zile nu există vreun caz nou în oraş”.

1. Cât am stat în casă şi cât a durat până am avut voie afară?

Nu am fost forţaţi să stăm în casă, am fost sfătuiţi să o facem. Şi am respectat recomandarea, pentru că aici există o încredere destul de mare din partea chinezilor faţă de autorităţi. Probabil şi pentru că nu se ştiau multe despre Covid-19, cel care pe atunci nici nu avea un nume. Restricţii au existat, bineînţeles. La noi în rezidenţa de apartamente o singură poartă de acces a fost lăsată deschisă, monitorizată atent. Doar cei care locuiesc au voie să intre (inclusiv astăzi), între 6 AM și miezul nopţii. La ieşire primeşti un bilet de hârtie cu data, la intrare îl predai şi ţi se ia temperatura. Ce se întâmplă dacă nu respecţii regulile rezidenţei? Nu ştim, nu am considerat că trebuie să luăm în râs eforturile angajaţilor şi voluntarilor. Uşile blocurilor se curăţă de câteva ori pe zi, femeia de serviciu foloseşte mai mult clor (îl miroşi dimineaţa).

2. Aţi ieşit?

În primele două săptămâni am ieşit în fiecare zi să plimbăm căţeii în rezidenţă, un complex mare cu multe spaţii verzi. Am ales ore mai nepotrivite pentru localnici, la prânz şi spre miezul nopţii. În rest, la poarta rezidenţei să luăm livrările (supermarket sau restaurante) şi la magazin dacă a fost nevoie. Ce a fost diferit în China a fost perioada în care situaţia a explodat. Pe 25 ianuarie, chinezii sărbătoreau Anul Nou Chinezesc, un fel de Crăciun & Anul Nou împreună. Singura dată pe an când cam totul se închide şi când muncitorii de la oraşe merg la sate, se sărbătoreşte în familie, acasă. Ca expat cel mai bine este să găseşti o destinaţie de vacanţă pentru 1-2 saptămâni. Din motive personale sunt şi expaţi care rămân în China în această perioadă. A fost şi cazul nostru. Ne aşteptam la o săptămână foarte liniştită, într-un oraş pustiu, cu unele magazine închise pentru câteva zile, idem restaurantele. Aveam deci provizii pentru câteva zile. Livrările de pe cea mai mare platformă B2C, Taobao (Ali Express), urmau să fie sistate două săptămâni. Deci, când Wuhan a intrat în carantină, pe 23 ianuarie, aproape toată ţara era gata să intre în vacanţă. La noi în regiune cinematografele, barurile şi unele restaurante au fost închise pe 25 februarie. Dar multe erau deja închise: fabrici, firme, coafor, restaurante, iar şcolile de la jumătatea lunii ianuarie.

3. Ce v-a lipsit?

Mai nimic ca mâncare. Auchan şi altele asemenea au fost deschise. Şi pieţele de legume. Livrarea la domiciliu aici este la un nivel superior faţă de orice asemănător din Europa. Livrările se fac de obicei la uşă, acum livratorii nu au mai avut voie, aşa că a trebuit să le lase la poarta rezidenţei, de unde am mers să le luăm.

Ne-au lipsit măştile, dar am avut noroc să comand pe 24 ianuarie câteva, iar în jur de 10 februarie nişte prieteni cu suflet mare s-au întors din Thailanda şi din Germania şi ne-au adus. Ca dezinfectant, am avut o sticlă de 1 l de spirt în casă şi am pus în sticluţe de 100 de ml călătorie.

4. Ce măsuri sociale / economice s-au luat?

De la început, s-a anunţat că nu se pot concedia angajaţi în această perioadă. Că salariile trebuie plătite. Firmele din zonă au beneficiat de luna februarie gratuită pentru chirie (recomandare din partea statutului) şi martie redusă. Nu ştiu multe detalii despre ajutorul economic oferit de stat agenţilor economici, dar există cu siguranţă prevederi la nivel naţional şi local.

5. Când s-au deschis firmele?

În mod normal data deschiderii era pe 3 februarie şi totul a fost decalat pentru 10. Începând cu 10, fabricile şi firmele mari au început să depună cereri de deschidere. Pentru aprobare au avut control în timpul cărora au trebuit sa dovedească anumite condiţii – măşti pentru angajaţi, dezinfectare, personal care ia temperatura angajaţilor. Au fost rugaţi să găsească o opţiune de a limita numărul de angajaţi prezenţi în acelaşi timp la lucru, lucrul online, pe ture, pe zile. Există încă locuri închise – cinematografe, locuri turistice, restaurante şi baruri. Locurile de socializare deschise trebuie şi ele să respecte anumite condiţii – un anumit număr de persoane la masă. Evenimentele sunt încă anulate.

6. Cum te-ai protejat?

Nu am ieşit mai mult decât a fost nevoie şi când am făcut-o a fost departe de alţii. Am purtat mască mereu, începând cu 23 ianuarie. De cele mai multe ori chirugicală (mai uşor de respirat pentru mine). Purtatul măştii este încă obligatoriu azi şi mă bucură foarte mult acest lucru. Am fost informaţi cât de uşor se poate transfera pe haine, aşa că am purtat mânuşi de iarnă (nu am avut chirurgicale) pe care le-am spălat des. Hainele de ieşit afară au fost izolate sau spălate direct. Gecile mereu la soare, pe balcon. Am spălat căţeii pe lăbuţe şi pe bot. Am ascultat toate cerinţele autorităţilor şi am făcut întocmai.

7. Spitale şi farmacii

Au fost create clinici de febră, unde cei care au prezentat simptome de răceală (şi mai ales febră) au fost sfătuiţi să meargă. Altundeva nu te primeau. Nu am avut nevoie, din fericire, dar cunosc expaţi care au mers la Shanghai. Procedura a însemnat un consult şi, eventual, un test de Covid-19 dacă a considerat medicul.

8. Ce te-a dezamăgit?

Atitudinea multora care nu ştiu nimic despre China, dar şi-au dat cu părerea într-un mod cât mai jignitor. De la vorbe (“merită să moară chinezii ăia, care mănâncă câini koala lileci”) până la gesturi violente contra asiaticilor în lumea “civilizată”. La sfârşitul zilei, cred că nimeni nu doreşte moartea a peste 3.000 de oameni, durerea famiilor lor, chinul unor doctori, care au şi murit în acelaşi spitale unde au lucrat. Foarte puţine apeluri şi gesturi gen Pray for China, Pray for Wuhan. Modul în care restul lumii a tratat cu dublu standard situaţia din China. Media, care o speria pe mama cu oraşele de zombies din China, unde drepturile omului sunt încălcate cu o carantină. Asta în timp ce în Italia carantina este considerată o măsură de responsabilitate civică. Asistentele din China cu faţa tăiată de elasticul măştii după ture interminabile şi asistentele din Italia, în aceeaşi situaţie, la o lună distanţă, dar tratate diferit de media europeană. Cei care iau în râs şi astăzi situaţia şi pun în pericol viaţa altora pentru că e cool să fii Gică contra. Autorităţile europene (vestice în general) care au recomandat iresponsabil nepurtarea măştilor ca să ascundă faptul că nu au stocuri. Normal că nu te poţi baza doar pe o mască, dar să spui că nu ajută deloc este inconştient.

9. Ce te-a făcut să zâmbeşti?

Căţeii – animalele de companie nu transmit boala. Doar dragoste şi suport în momente grele, ca astea. Familia care a sunat zilnic şi m-a crezut pe cuvânt când le-am zis că nu trăim în “walking dead”, că suntem cuminţi şi că ne simţim în siguranţă. Prietenii care au trimis un mesaj în plus zilele acelea şi cei care au făcut loc în bagaje pentru o mască şi pentru tine. Nu există o ţară pe această planetă mai motivată să domine economia şi să facă bani decât China. Şi dacă o ţară ca asta a pus economia pe pauză şi a cheltuit şi cheltuie milioane şi milioane pentru a opri acest virus, atunci nu este “doar o răceală”, o invenţie.

Situația actuală este acum între optimism și precauție, relatează Corina Albota

Optimism

– Foarte puține cazuri la nivel național cu transmitere locală, de la cei sosiți de peste hotare
– Se deschid cinematografele, primele locuri închise în ianuarie
– În Shanghai se relaxează accesul în rezidențe, după două luni (livratori, meseriași, vizitatori)
– La metrou un singur cod verde de arătat. Și, în general, mai puține controale de temperatură și extraformulare de completat
– Prietenii se întorc și, după ce își vor termina carantina, ne vom revedea după mult timp
– S-a anunțat deschiderea localităților închise din Hubei în următoarele două săptămâni

Precauție

– Încă un caz local, un cetățean britanic, care a respectat izolarea, deci jumătate de veste e bună
– La Beijing nu se mai aterizează direct. Mai întâi se aterizează într-un aeroport desemnat, apoi, după controale, se decolează spre Beijing.
– Izolarea după sosirea în țară se aplică tuturor, în hotel. Cazarea nu mai este gratuită, ci se plătește de fiecare în parte.
– La gară controalele sunt foarte stricte, iar ieri un prieten a petrecut 45 de minute dând declarații pentru drumul spre Shanghai, pe care l-a făcut în aceași zi, dus-întors. Nicio problemă, doar o dovadă că în anumite locuri cheie lucrurile sunt încă stricte.
– Trimiterea în Europa este aproape imposibilă pentru omul de rând. Companiile pot accesa servicii rapide cu tarif bun, pentru particulari este tot mai greu. Pentru ca majoritatea zborurilor în jurul lumii sunt anulate, doar companii de livrare cu propria flotă au rezultate bune. Dar și prețuri pe măsură.

Source link

Facebook Comments Box

Eveniment

𝐂𝐮𝐩𝐚 𝐕𝐥𝐚𝐝𝐞𝐚𝐬𝐚 𝐥𝐚 𝐬𝐜𝐡𝐢 𝐝𝐞 𝐭𝐮𝐫𝐚 – 𝐨 𝐞𝐝𝐢𝐭𝐢𝐞 𝐩𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐧𝐞𝐩𝐫𝐞𝐯𝐚𝐳𝐮𝐭

Stefania Heinz

Published

on

🔵Cu concurenți între ale căror date de naștere au existat chiar și diferențe de o jumătate de veac (cel mai tânăr participant la concurs a avut 13 ani, cel mai în vârstă – 63), cea de a VI-a ediție a Cupei Vlădeasa la schi de tură și schi alpinism, desfășurată sâmbătă, 10 februarie a.c., pe muntele omonim🏔, și-a întărit atributele:
▶️ O participare sportivă de top atât la proba ”scurtă” de schi de tură cât și le cea de schi alpinism, revenind pe Vlădeasa actuali dar și foști campioni naționali ai României;
▶️ O organizare exemplară în condițiile date, proba de schi alpinism (circa 16 km cu o diferență de nivel pozitivă cumulată de aproximativ 1550 metri) fiind etapă a Cupei României la Schi Alpinism Individual desfășurată sub egida Federației Române de Alpinism și Escaladă – FRAE;
▶️ O paletă foarte largă de participanți – atât sportivi profesioniști cât și amatori – cu categorii de la under 16 la Master 50+, cupa se adresează tuturor nivelurilor de vârstă;
▶️ Marcarea traseelor, delimitarea zonelor de tranziții, sistemul de penalizări și arbitrajul au fost implementate conform standardelor internaționale în domeniu;
▶️ O mare de voluntari neobosiți și sponsori generoși, gulaș excelent, ceai cald și băuturi energizante în permanență;
▶️ Și, evident, ca în fiecare an – vremea extrem de capricioasă: ploaie toată noapte înainte de concurs în zona startului, amânat jumătate de oră și mutat mai sus, ca să fie pe zăpadă. Iar sus era zăpadă… Organizatorii au refăcut urmele de pe traseu în dimineața concursului începând de la ora 6, căci o zăpadă căzută mai sus, în zona crestei, le-a acoperit. Dar totul a fost în limitele de vreme 🌨🌧🌬 cu care ne-a obișnuit Cupa Vlădeasa, una dintre cele mai incitante și pline de neprevăzut competiții.
⛷🏂🏆Cupa Vlădeasa la schi alpinism și schi de tură este organizată de Asociația Salvamont Vlădeasa, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, în parteneriat cu Consiliul Județean Cluj și Primăria Săcuieu.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

A început SlanăFest 2024 – Un Festival al Delicateselor Locale la Cluj-Napoca

Stefan Petre

Published

on

Sursa: facebook/SlanăFest

În perioada 1-4 februarie, pasionații de gastronomie din Cluj-Napoca sunt invitați să descopere și să deguste bunătățile locale expuse la SlanăFest 2024. Aflat la a 14-a ediție, acest eveniment a luat naștere într-o cafenea din Cluj și a evoluat de-a lungul timpului, transformându-se într-o tradiție culinară a Ardealului, inspirând mai multe localități să adere la această festivitate.

Inițial gândită ca o celebrare a meșteșugurilor culinare tradiționale, această serie de evenimente s-a transformat într-o tradiție a regiunii Ardealului, cu tot mai multe localități inspirate să organizeze propriile lor sărbători ale gastronomiei locale.

La Cafeneaua Bulgakov din Cluj-Napoca, 22 de mici producători își expun cu mândrie creațiile, oferind publicului ocazia de a gusta și aprecia diversitatea delicateselor locale. Într-o postare pe Facebook, organizatorii au dezvăluit ce surprize culinare au pregătit pentru această ediție a festivalului:

În cele cinci zile de târg al micilor producători (între 1 și 4 februarie) veți putea gusta toate bunătățile posibile și imposibile: cârnați, șuncă, slănini, feluri și feluri de cașcaval și brânzeturi, muștar, miere, siropuri, gemuri, vinuri și pălinci, toate una și una.”

Competiția sortimentelor de slănină, șuncă și cârnați se va desfășura sâmbătă, 3 februarie, între orele 15:00 și 17:00, oferind producătorilor o șansă de a-și evidenția creațiile în fața unei jurii și a publicului avid de gusturi autentice. Tot sâmbătă seara, de la ora 20:00, începe tradiționala degustare de vinuri cu slănină, un eveniment ce adaugă o notă rafinată experienței gastronomice.

Dincolo de competiții și degustări, SlanăFest 2024 este un prilej de întâlnire a comunității clujene cu producătorii locali, un moment în care pasionații de preparate artizanale pot descoperi povestea din spatele fiecărui produs și mâinile măiestre care stau la baza acestora.

Clujenii sunt invitați să participe cu bucurie la acest festival al gusturilor autentice, să descopere aromele tradiționale și să sprijine producătorii locali care contribuie la păstrarea și promovarea bogăției gastronomice a regiunii.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Eveniment

Lineup-ul de excepție al Festivalului Massif 2024: Chase & Status, Mahmut Orhan, Netsky și alții aduc magia muzicii în Poiana Brașov

Calin Roman

Published

on

În perioada 14-17 martie 2024, Poiana Brașov va găzdui cel mai nou și așteptat concept de divertisment montan din România, Festivalul Massif. Organizatorii au dezvăluit lista primilor artiști care vor încânta publicul cu spectacolele lor captivante.

Abordând o combinație îndrăzneață între activitățile montane deosebite și diversitatea genurilor muzicale, cea de-a doua ediție a Festivalului Massif se anunță a fi una memorabilă. Printre artiștii care vor urca pe scenele evenimentului se numără nume sonore precum Chase & Status, Mahmut Orhan, Netsky, Valeron, Shimza, GORDO, Wilkinson, Dub FX feat. Woodnote și Grigoré. De asemenea, artiști români apreciați precum Puya, CTC, Deliric x Silent Strike, Dirty Nano, Grasu XXL, HVNDS, Șuie Paparude și The HollyGood Gang completează un lineup impresionant.

Chase & Status, trupa britanică de succes, va aduce pe scenă hit-uri consacrate precum “Time” și “End Credits”. Cu o carieră impresionantă începută în 2003, membrii Saul Milton și Will Kennard au transformat pasiunea pentru cultura rave într-un succes global.

Mahmut Orhan, DJ-ul și producătorul turc, va încânta publicul cu hiturile sale internaționale, inclusiv “Feel” și “Save Me”. De la debutul său în 2015, Mahmut Orhan a devenit un nume cunoscut în industria muzicală, acumulând milioane de vizualizări pe TikTok.

Netsky, DJ și producător belgian, a traversat o evoluție remarcabilă, de la nominalizarea la categoria “Best Upcoming Producer” la Drum & Bass Arena Awards la primirea Premiului Cultural Flemish pentru muzică în 2015. Stilul său inconfundabil îmbină elemente de drum and bass cu influențe pop și electronice.

Dub FX, artistul australian cunoscut pentru creativitatea sa în combinarea ritmurilor hip hop, reggae și drum and bass, va fi însoțit pe scena G.O.A.T. de saxofonistul britanic Mr. Woodnote.

Shimza, artistul sud-african de afro house, și GORDO, fostul rapper rebranduit către house și techno, completează un lineup divers și incitant.

Wilkinson, DJ-ul și producătorul britanic de drum and bass, va aduce pe scena Festivalului Massif stilul său distinct și apreciat la nivel internațional.

Valeron, recunoscut ca cel mai apreciat DJ din Mykonos, adaugă o notă inovatoare scenei muzicale locale prin îmbinarea instrumentelor tradiționale grecești cu ritmurile electronice.

Grigoré, artist de deep & melodic house în ascensiune, promite o experiență muzicală inedită pentru publicul prezent la Festivalul Massif 2024.

Abonamentele pentru acest eveniment de excepție sunt disponibile pe bemassif.com, oferind iubitorilor de muzică și aventură posibilitatea de a experimenta cea mai intensă experiență de la munte în cadrul celui mai nou festival montan din Europa.

Facebook Comments Box
Continue Reading

Cele mai citite

Copyright © 2023 iLoveYouCluj. Webdesign & Marketing - iPublicitate