De câțiva ani Ministerul Sănătății a pus la punct un mecanism pprin care se încercă să analizeze situația din spitalele românești, printre care și rata șpăgii din instituțiile sanitare.
Dacă în luna aprilie media la nivel național a pacienților care spun că medicii sau asistentele le-au cerut bani a fost de 1,61%, în iunie aceasta a crescut la 1,85%, potrivit datelor afișate pe platforma graphs.ro, fondată de clujeanul Dragoș Vana.
Harta șpăgii a fost realizată pe baza datelor colectate de Ministerul Sănătății prin „Mecanismul de feedback al pacienților”, instrumentul lansat de fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu la finalul lui 2016, prin care sunt chestionați pacienții referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea sanitară.
Chestionarul, primit pe telefon sau e-mail, nu e trimis de spital, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale printr-o platformă securizată și respondentului i se garantează anonimatul.
Printre întrebările din chestionar se află și aceasta: „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”. Pacientul poate răspunde cu „Da” sau cu „Nu”.
Conform datelor centralizate de Harta Spăgilor, în luna iunie cele mai mari procente sunt înregistrate în județele Teleorman – 7,3%, Mehedinți – 7,14% și Giurgiu – 5,3%, iar cele mai mici în județele Tulcea – 0%, Harghita – 0,38%, Covasna – 0,52%, Dolj – 0,91%, Sălaj – 0,93% și Cluj, primul județ în care procentul trece de 1 caz la o sută de pacienți – 1,01%.
În luna aprilie, Clujul se situeaza în acest top pe poziția a patra cu – 0,71%.
În județul Cluj, în luna iunie, 24 de pacienți au raportat faptul că li s-ar fi cerut mită în spital, număr aproape dublu față aprilie, când doar 13 pacienți au afirmat că li s-ar fi pretins bani pentru a fi tratați.
Cum arată chestionarul de feedback, care poate fi completat online pe paginile de web ale spitalelor sau prin SMS:
Source link