Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca va organiza evenimentul „Parfum de Cluj”. Clujenii vor putea să admire o colecție impresionantă de peste 300 de soiuri de trandafiri.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca şi Asociaţia “Amicii Rozelor” din România lansează invitaţia la “Parfum de Cluj”, eveniment dedicat iubitorilor de trandafiri.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 10 iunie 2023, la Staţiunea de Cercetare Horticolă (SCH) din cartierul Gheorgheni.
Staţiunea găzduieşte de ani buni o colecţie impresionantă de peste 300 de soiuri de trandafiri, inclusiv 48 de soiuri create de-a lungul timpului de către specialiştii USAMV Cluj-Napoca, potrivit Agerpres.
Vizitatorii vor avea ocazia să admire, între orele 10.00 – 16.00, trandafirii aflaţi în plină perioadă de înflorire, să primească sfaturi despre îngrijirea acestora de la specialiştii staţiunii şi să facă fotografii.
“Este o mare bucurie pentru noi să primim clujenii într-o vizită în staţiune, iar acum va fi, poate, cel mai frumos eveniment al anului, fiind vorba despre sute de trandafiri înfloriţi. Între aceste soiuri se află şi aproape 50 create la noi, 48 mai precis, de către specialiştii staţiunii, membri marcanţi şi conducători de-a lungul timpului ai Asociaţiei Amicii Rozelor din România. Această renumită asociaţie se va reuni în aceeaşi zi la staţiunea noastră şi suntem tare bucuroşi să găzduim evenimentul dedicat specialiştilor în domeniu”, a declarat directorul SCH, Biolog dr. Lukacs Lehel, conform Agerpres.
Asociaţia “Amicii Rozelor” din România a fost înfiinţată în anul 1990 și este afiliată la Societatea Mondială de Roze (WRF). Principalul scop al asociaţiei este promovarea culturii trandafirului, iar agenda sa include în acest sens organizarea de conferinţe şi demonstraţii practice, participarea la evenimente similare din UE şi la Congrese WRF.
“Colecţia de trandafiri de la SCH cuprinde 320 de soiuri, 1.500 de hibrizi şi 30 de elite din toate grupele de înflorire. Activitatea principală la specia Rosa este ameliorarea în scopul diversificării sortimentului. Soiurile de trandafir omologate la SCH (48) sunt realizate după standarde internaţionale de apreciere, bonitare, fiind prezente în colecţia europeană de fond de germoplasmă din Belgia, Italia şi Japonia. Explozia de culori, de forme şi de parfum ale soiurilor şi hibrizilor din colecţia şi din câmpurile experimentale ale staţiunii, încântare pentru ochi şi suflet ne bucură de fiecare dată, iar acum, alături de Asociaţia Amicii Rozelor din România, invităm toţi clujenii să se bucure de spectacolul unic al înfloririi trandafirilor”, a declarat Gabriela Roman, potrivit sursei citate.
Staţiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca este o unitate horticolă complexă, înfiinţată în anul 1953, cunoscută şi recunoscută pe plan intern şi internaţional prin creaţiile originale remarcabile obţinute de colectivul de cercetători.
Source link